Proizvod koji je nadaleko cijenjen: Turci zainteresovani za liskovački kamen

Proizvod koji je nadaleko cijenjen: Turci zainteresovani za liskovački kamen

Privrednici iz Turske, koji su protekle sedmice u okviru delegacije ove zemlje boravili u Cazinu, posebno su izrazili interesovanje za eksploataciju prirodnog ukrasnog kamena čije je poznato nalazište u blizini sela Liskovac, pišu Nezavisne.

Nermin Ogrešević, gradonačelnik Cazina, rekao je kako je eksploatacija ovog kamena izvor prihoda za mnoge porodice iz ovog sela, te da se radi o proizvodu koji je nadaleko cijenjen.

“Sigurno je kako ova privredna grana može imati potencijal za snažniji ekonomski razvoj zbog činjenice da su procijenjena nalazišta ukrasnog kamena na ovim prostorima zaista velika. O tome smo razgovarali s našim gostima iz Turske. Oni će sve to predstaviti u svojoj zemlji i dogovorili smo se za nastavak kontakta”, rekao je Ogrešević.

Na širem lokalitetu ovog živopisnog sela nalazi se desetak majdana iz kojih se iskopava i potom obrađuje nadaleko poznati kamen.

Na ovim poslovima, u jeku sezone, zna biti zaposleno oko dvije stotine mještana, koji na ovaj način stiču neophodna sredstva za život.

Navedenim poslovima bave se dvije registrovane firme, a prema riječima Amira Babića, vlasnika jedne od njih, kamen mahom iskopavaju ručno kako ga ne bi oštetili.

Previous Cerić osvojila zlatnu medalju na Grand Prixu u Zagrebu
Next Velika Kladuša: Turistička atrakcija, kamene kugle podno Grljevca

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Drvna industrija: Pokrivenost uvoza izvozom 322,1 posto

Održana je sjednica Skupštine Asocijacije drvne industrije i šumarstva Vanjskorgovinske komore Bosne i Hercegovine. Drvni sektor Bosne i Hercegovine tradicionalno je izvozno orjentisan i već dugi niz godina ostvaruje pozitivan

Ekonomija/Biznis

Njemački investitor zainteresovan za ulaganje u modernizaciju stadiona Koševo

Predstavnici Općine Centar Sarajevo, na čelu sa savjetnikom općinskog načelnika za investicije Mustafom Resićem, razgovarali su sa predsjednicom podružnice kompanije „Dersa property consulting SL“ u Bosni i Hercegovini Shahrzad Vakilzadeh

Ekonomija/Biznis

Spojen vijadukt Babina rijeka, najviši na Koridoru 5C

Na poddionici Klopče – Donja Gračanica danas je izvršeno spajanje i druge trase na vijaduktu Babina rijeka, čime je na dionici Koridora 5C Zenička obilaznica završen jedan od najzahtjevnijih građevinskih