Proizvod koji je nadaleko cijenjen: Turci zainteresovani za liskovački kamen

Proizvod koji je nadaleko cijenjen: Turci zainteresovani za liskovački kamen

Privrednici iz Turske, koji su protekle sedmice u okviru delegacije ove zemlje boravili u Cazinu, posebno su izrazili interesovanje za eksploataciju prirodnog ukrasnog kamena čije je poznato nalazište u blizini sela Liskovac, pišu Nezavisne.

Nermin Ogrešević, gradonačelnik Cazina, rekao je kako je eksploatacija ovog kamena izvor prihoda za mnoge porodice iz ovog sela, te da se radi o proizvodu koji je nadaleko cijenjen.

“Sigurno je kako ova privredna grana može imati potencijal za snažniji ekonomski razvoj zbog činjenice da su procijenjena nalazišta ukrasnog kamena na ovim prostorima zaista velika. O tome smo razgovarali s našim gostima iz Turske. Oni će sve to predstaviti u svojoj zemlji i dogovorili smo se za nastavak kontakta”, rekao je Ogrešević.

Na širem lokalitetu ovog živopisnog sela nalazi se desetak majdana iz kojih se iskopava i potom obrađuje nadaleko poznati kamen.

Na ovim poslovima, u jeku sezone, zna biti zaposleno oko dvije stotine mještana, koji na ovaj način stiču neophodna sredstva za život.

Navedenim poslovima bave se dvije registrovane firme, a prema riječima Amira Babića, vlasnika jedne od njih, kamen mahom iskopavaju ručno kako ga ne bi oštetili.

Previous Cerić osvojila zlatnu medalju na Grand Prixu u Zagrebu
Next Velika Kladuša: Turistička atrakcija, kamene kugle podno Grljevca

You might also like

Ekonomija/Biznis

Hava Fazlić: Uspješna poslovna žena, ima četiri firme i 60 uposlenika

  Sve je više žena koje su uplovile u poduzetničke vode i grade uspješne poduzetničke priče. Jedna od njih je i Kalesijka Hava Fazlić. Njena poduzetnika priča traje nekoliko godina,

MADE IN BOSNIA-387

Firma iz Kaknja upošljava 120 novih radnika

  Privredno društvo za varilačko-montažne poslove “Elektrovar” Kakanj objavilo je oglas za prijem u radni odnos 120 radnika na određeno vrijeme. Najveći broj otvorenih radnih mjesta odnosi se na bravare (čak 80

Ekonomija/Biznis

‘Binas’ Bugojno upošljava 49 radnika

  Ovih dana bugojanski Binas objavio je javni konkurs za popunu radnih mjesta. Ova firma iz namjenske industrije s dugogodišnjom tradicijom upošljava ukopno 49 radnika. Konkurs je otvoren prije tri