Nastavljena arheološka istraživanja na lokalitetu Gradac u Prozor-Rami

Nastavljena arheološka istraživanja na lokalitetu Gradac u Prozor-Rami

Arheološka istraživanja na lokalitetu Gradac u općini Prozor-Rama nastavljena su danas, a prva faza istraživanja odvijala se u maju ove godine. 

Po završetku iskapanja prve faze voditeljica prof. Snježana Vasilj prezentirala je javnosti kako je tada pronađena monumentalna rimska cisterna (čatrnja), a u njoj je kao u potpornom zidu pronađen kameni blok sa uklesanim ilirskim bogom Silvanom. Taj kameni blok je izvađen i ostavljen na sigurno kako bi se izbjegla uništavanje.

Također, u prvoj fazi radova pronađeno je i mnoštvo fragmenata keramike koji upućuju da je na lokalitetu Gradac bio život i prije Rimljana, odnosno, već od neolita.

Na početku druge faze istraživanja Snježana Vasilj kazala je kako će ta istraživačka kampanja podrazumijevati dva smjera.

– Prvi smjer je nastavak radova u cisterni i oko rimske cisterne, dok će drugi dio biti usmjeren na prapovijesne nalaze. Tokom istraživanja cisterne pronašli smo dosta prapovijesnog materijala po kome se može pratiti prošlost ovog kraja – kazala je Vasilj.

Spomenute radove financira općina Prozor-Rama uz stručnu saradnju sa Odsjekom za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

Previous U Bosni i Hercegovini rast industrijske proizvodnje od 2,1 posto u prvom polugodištu
Next Ako Bosnu nije uspio da sruši Miloševićev režim sa četvrtom vojnom silom u Evropi, onda sigurno neće ni slabašni Dodik sa pustim snovima

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Nacionalni spomenik: Najstarija kuća porodičnog življenja u Banjaluci – “Šeranića kuća” čeka obnovu

  Alen Šeranić, čija je majka bila posljednji stanar “Šeranića kuće”, ispričao je kako je cilj nasljednika da nakon obnove ovaj zaštićeni objekat bude održiv i da služi kao kulturno-istorijski

BAŠTINA

“450 godina Gazi Turali-begovog vakufa” u Tuzli

Manifestacija kojom se obilježava 450 godina Gazi Turali-begovog vakufa u Tuzli započela je press konferencijom koja je upriličena u četvrtak 10. februara 2022. godine. Na konferenciji održanoj u sjedištu Medžlisa

BAŠTINA

Završena prva faza istraživanja Efrem kule u Livnu

 Na Efrem kuli pored Livna završena je prva faza 2. kampanje sustavnog arheološkog istraživanja. Kako je rečeno iz Franjevačkog muzeja i galerije Gorica (FMGG) Livno, istraživanje kule nastavak je projekta