Općina Stari Grad očistila korito Miljacke od Bentbaše do Drvenije

Općina Stari Grad očistila korito Miljacke od Bentbaše do Drvenije

Završeno je čišćenje zidova korita rijeke Miljacke, na dijelu od Drvenije do brane Bentbaša, ukupne dužine 2.200 metara koje je tokom ljeta pokrenula Općina Stari Grad Sarajevo.

Uređenje korita počelo je u julu ove godine, kada je Opštinski štab civilne zaštite, usljed izraslog rastinja i šiblja u koritu rijeke, te pojave zmija i glodara, donio odluku o poduzimanju hitnih mjera. Za ove poslove angažovana je firma Klico trans gradnja d.o.o, koja je jedna od četiri izabrane službe zaštite i spašavanja u slučaju prirodnih i drugih nepogoda. Kako se radilo o hitnim, preventivnim mjerama, radovi su počeli odmah po donošenju odluke.

Zidovi korita rijeke Miljacke očišćeni su od većih količina izraslog korova i rastinja, sa desne i lijeve strane. Procijenjena dužina zidova na navedenoj dionici je po 1.100 metara.

Image

Po završetku ovih radova, zidovi korita su premazani sredstvom koje sprječava dalji rast korova i onemogućava svako daljnje obrastanje travom i rastinjem. Potom je izvršeno temeljito pranje od naslaga i crnila. Posljednja, a ujedno i najdugotrajnija faza radova podrazumijevala je izradu fuga. Ovi radovi izvodili su se ručno i bilo je potrebno obraditi kompletnu kamenu obalu, te su trajali sve do sredine ove sedmice.

Radove izvedene u koritu rijeke danas su obišli načelnik Općine Stari Grad mr Ibrahim Hadžibajrić i članovi Opštinskog štaba civilne zaštite. Hadžibajrić je naglasio da se radi o preventivnim mjerama, te da je Općina Stari Grad od prošle godine uredila sve vodotoke na svojoj teritoriji. “Putem službe civilne zaštite očistili smo korito Mošćanice, Ramića potok, Čolin i Bistrički potok, a evo sada smo završili i korito Miljacke. Radilo se vrlo temeljito i kao što je vidljivo golim okom zidovi korita su dovedeni u red. Sigurno u posljednjih 50 godina korito Miljacke nije bilo očišćeno na ovakav način. Izvođač nam je dao garanciju od deset godina, što je vrlo obavezujuće za njega, i nadam se da će zidovi zaista ostati ovakvi,” kazao je Hadžibajrić.

Image

Govoreći o razlozima za ove aktivnosti, Hadžibajrić je podsjetio da se moralo djelovati jer je korito bilo u izuzetno lošem stanju, obraslo i sa čestim pojavama glodara. “Održavanje korita rijeka nije u nadležnosti općina i ko god se upita zašto to mi radimo, odgovor je zato što uvijek ovakvi poslovi padaju na lokalnu samoupravu. Svjedoci ste i sami posljednjih dana da su i druge općine preuzele na sebe čišćenje i održavanje korita,” kazao je Hadžibajrić.

Izvođač radova, firma Klico trans gradnja d.o.o garantuje za izvedene radove u vremenskom periodu od deset godina, što znači da ne može doći do ponovnog izrastanja korova ili oštećivanja zidova. Stanje korita rijeke Miljacke kontinuirano će nadgledati Služba civilne zaštite Općine Stari Grad, navode iz  Općine Stari Grad Sarajevo.

Previous Sutra će biti predstavljeno najmodernije evropsko vatrogasno vozilo za koje se dijelovi izrađuju u Bosni
Next Luksuzna električna bicikla iz Travnika osvajaju svjetska tržišta

You might also like

BAŠTINA

Sarajevska ljepotica koja 500 godina prkosi vremenu (VIDEO)

  Gazi Husrev-begova džamija ili samo Begova džamija, sagrađena prije skoro 500 godina u Sarajevu, bez sumnje predstavlja jedno od najljepših djela islamske arhitekture u Bosni i Hercegovini, ali i

BH RAZGLEDNICA

Snijeg na Prokoškom jezeru

Prvi ovosezonski snijeg počeo je padati jutros na Prokoškom jezeru. Tek što je nastupila jesen a fojnički dragulj je obijelio.

BH RAZGLEDNICA

Konjic – na brdu Vrtaljica svečano podignuta zastava međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine

Podizanjem prve zastave međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine na brdu Vrtaljica mladost Konjica poslala snažnu poruku mira, zajedništva i tolerancije Danas je u povodu Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine