Švedska: Natpisi ‘Allah’ u grobnicama Vikinga

Švedska: Natpisi ‘Allah’ u grobnicama Vikinga

Prošle sedmice švedski istraživači su otkrili kostime za sahranjivanje iz doba Vikinga na kojima se nalaze natpisi ‘Allah’ i ‘Ali’.

Istraživači arheologije sa Uppsala univerziteta su otkrili svilene kostime sa natpisima na kufskom pismu tokom iskopavanja vikinških grobnica u švedskom gradu Birka.'Allah,' 'Ali' writing discovered in Sweden's Viking graves

Muslimani koriste riječ ‘Allah’ za Boga, dok je Ali ime Poslanikovog, s.a.v.s., rođaka i zeta, i četvrti pravedni halifa.

-Vikinzi su najvjerovatnije bili pod utjecajem islama i ‘ideje vječnog života u raju nakon smrti’, kazala je za agencije Annika Larsson, istraživač tekstilne arheologije na Uppsala univerzitetu. Ona je dodala da su analize  materijala, tehnika tkanja i dizajna pokazale da se radi o persijskom i cetralnoazijskom porijeklu svile.

“U Kur’anu je napisano da će stanovnici raja nositi odjeću od svile, koja uz napisani tekst može objasniti rasprostranjenu pojavu svile u starim grobnicama Vikinga”, kazala je ona.

Slični natpisi na kufskom pismu su također pronađeni na nadgrobnim spomenicima i mauzolejima, većinom u centralnoj Aziji, saopćio je univerzitet.

Godine 2015., švedski istraživači sa Univerziteta u Štokholmu su također otkrili prsten iz devetog vijeka u u grobu Vikinga na kojem je bilo napisano ‘za Allaha’. Prsten s ružičastim kamenom pronađen je u grobnici iz 9. vijeka u mjestu Birka, koje je u to vrijeme bilo centar trgovine Vikinga. Dugo se mislilo da je ružičasti kamen zapravo ametist, no najnovija istraživanja pokazuju da je riječ o obojenom staklu – što je u to vrijeme bila prava rijetkost.

Nakon otkrića prstena, istraživači su zaključili da je bilo interakcija između Vikinga i muslimanske civilizacije, te da su Vikinzi donosili muslimanske predmete svojim domovima.

Previous Poraz od Belgije na Grbavici
Next S Osmanlijama počinje širenje islama i pravoslavlja u Bosni

You might also like

TURIZAM

Fondacija Mak Dizdar ʽskrećeʼ turiste u Stolac

Projektom ‘Stolac: Raskršće civilizacija’ predviđeno je povećanje broja turističkih posjeta općini kroz stvaranje i promoviranje nove turističke rute. U Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine jučer je predstavljen projekt Stolac: raskršće civilizacija, čiju

KULTURA I UMJETNOST

Tradicija bosanskog ćilima

.. Ali ne samo da su džamije ćilimima prostrte, nego ćeš i u privatnim kućama naših, pa i siromašnih muslimana naći lijepih i velikih ćilima i baš ti ćilimi ugodno

BAŠTINA

Ustikolina – uređenje muslimanskog mezarja iz 15. vijeka

U mjestu Presjeka kod Ustikoline (Foča FBIH) počelo je uređenje starog muslimanskog mezarja za koje se vjeruje da je najstarije u našoj državi. Za radove na uređenju mezarja i sanaciji