Bjelašnica će biti top ski-centar

Bjelašnica će biti top ski-centar

KJKP ZOI 84 obavlja završne pripreme za početak zimske sezone na Bjelašnici i Igmanu. U toku su završni radovi na kompletnom vertikalnom transportu.

Kako nam je kazala Amra Kaljić, rukovodilac marketinga u KJKP ZOI 84, postavljene su i montirane polazne i dolazne stanice šesterosjeda, četverosjeda i stubova, a uskoro se očekuje i postavljanje korpi – piše Oslobođenje.

– Šesterosjed ima 65 korpi i za relaciju od Babinog dola do međustanice biće potrebno samo pet i po minuta, rekla nam je Kaljić i dodala da je do sada transport trajao 13 minuta, a skijaši su čekali između 30 i 45 minuta.

Četverosjed će ići od međustanice do vrha Bjelašnice, ima 21 korpu i kapacitet je 500 do 600 skijaša u jednom satu. I radovi za vještačko osnježivanje su u završnoj fazi. Završeno je instaliranje snježnih topova, a u toku su radovi na zatrpavanju kanala.

image

– Uskoro ćemo i snježne topove staviti u probni rad. Na stazama će biti 30 novih i sedam starih snježnih topova. Uslov za njihovo efikasno funkcionisanje je da temperatura bude ispod nule. Uz sve ove tehnologije moći ćemo u toku 48 sati osnježiti ski-staze na Bjelašnici.

Privode se kraju radovi na akumulaciji vode koja će snabdijevati snježne topove, a kraj radova se očekuje za desetak dana. Donja akumulacija ima kapacitet 14.000 kubnih metara vode, a gornja oko 40.000, a napravljena je i vodovodna mreža, istakla je Kaljić, uz napomenu da će se vodovod koji je napravljen za vještačko osnježivanje koristiti samo tokom zimske sezone.

Ukupna vrijednost projekta je 16 miliona KM koje je obezbijedila Vlada KS-a.

– Okončanjem radova na vertikalnom transportu i vještačkom osnježivanju možemo sa sigurnošću tvrditi da će Bjelašnica biti jedan od najboljih regionalnih ski-centara. Očekuje se da će zimska sezona nakon završetka radova trajati od pet do šest mjeseci, izjavila je Kaljić.

Previous Otvorene nove mogućnosti za plasman preko 200 proizvoda na inozemno tržište
Next Državni sud oslobodio Nesera Orića!

You might also like

TURIZAM

Turistička ponuda Sarajeva i naše zemlje prvi put predstavljena na sajmu u Brazilu

Turistička zajednica Kantona Sarajevo prvi put je predstavila turističku ponudu Kantona Sarajevo i Bosne i Hercegovine na svjetskom turističkom tržištu, na sajmu VTM Latin America koji se od 03. do

BH RAZGLEDNICA

Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine obilježen u svim općinama i gradovima USK

Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine obilježen je polaganjem cvijeća i obilaskom mezarja u svim općinama i gradovima Unsko-sanskog kantona. U Bihaću svečana i praznična atmosfera traje još od subote budući

BH RAZGLEDNICA

Hiljadu zastava Bosne i Hercegovine u Brčkom za sve one koji vole ovu državu

U Statutu Brčko distrikta Bosne i Hercegovine u članu 3, koji se odnosi na zastavu i grb, decidno i nedvosmisleno stoji da „Distrikt nema drugu zastavu i grb osim zastave