OBILJEŽENA 22. GODIŠNJICA OD POGIBIJE KOMANDANTA 1. DRINSKE BRIGADE ARBIH – ZAIMA IMAMOVIĆA

Polaganjem cvijeća i učenjem dove na mezarju Alipašine džamije u Sarajevu danas je počelo obilježavanje 22. godišnjice od pogibije heroja sa Drine Zaima Imamovića, koji je poginuo u mjestu Čelina na obroncima Treskavice 09.10.1995. godine, na borbenoj liniji u trenutku dok je komandovao ofanzivom za deblokadu Sarajeva i Goražda.

Ceremoniji obilježavanja godišnjice uz članove porodice rahmetli Zaima Imamovića prisustvovali su mnogobrojni zvaničnici, komandanti, saborci, generali, prijatelji, sugrađani, te na ovaj način odali počast istinskom heroju. Cvijeće na mezar položile su prisutne delegacije, a u ime Grada Goražda cvijeće je položio gradonačelnik dr.sci. Muhamed Ramović sa saradnicima.

Nakon polaganja cvijeća u haremu Ali-pašine džamije u poslijepodnevnim satima program je nastavljen u Goraždu, gdje je prvo položeno cvijeće na Spomen obilježje ubijenoj i nastradaloj djeci 1992. – 1995. godina, nakon čega je u Velikoj sali Centra za kulturu održana akademija posvećena liku i djelu Zaima Imamovića na kojoj su ratni komandanti i zvaničnici govorili o liku i djelu legendarnog komandanta.

Zaim Imamović rođen je u selu Poratak kod Ilovače. JNA je napustio u činu kapetana prve klase. U maju 1992. u mjestu Posestra osnovao Prvu drinsku brigadu čiji je bio komadant. U borbama je četiri puta ranjavan, a posthumno je odlikovan najvećim ratnim priznanjem ”Zlatni ljiljan”. Zaim Imamović poginuo je 9. oktobra 1995. godine u 34-oj godini života na prvoj borbenoj liniji u rejonu Rogojske grede – lokalitet Treskavice. Samo dva dana prije uspostave trajnog primirja na tlu BiH, veliki čovjek, patriota, istinski gazija i heroj oslobodilačkog rata, poginuo je od gelera. Zaustavljen je na putu ka rodnom Goraždu u ostvarivanju životnog cilja, spojiti goraždansku sa slobodnom teritorijom ostatka države.

Presudnu odbranu Goražda organizirao je u rejonu Preljuće, dijelu Zebine šume, na lijevoj obali Drine. Ta linija od Osanice do Stoca i Orahovica postaće najsigurnija utvrda oko Goražda, jedina borbena linija koju neprijatelji nikada nisu pomjerili. Već 1992. godine, na tom dijelu ratišta, formirana je proslavljena Prva drinska brigada, sa pet bataljona, na čijem čelu je bio rahmetli Zaim Imamović. Redale su se bitke i njegove pobjede: na releju Zebina šuma, Stogu, Crnom vrhu, Jabučkom sedlu, Trovrhu. Redale su se bitke, ali i Zaimova ranjavanja. Samo dan-dva ranije, bio je ranjen po šesti put. Nije čekao da se oporavi. Naprosto, ukrao se svojim pratiocima i doktoru Muratu Đuderiji i otišao na prvu liniju, među svoje borce, s kojima se uvijek i najbolje osjećao. Nije dočekao da uživa u slobodi, za koju se dugo i požrtvovano borio. Smrt je bila brža od želje da stigne do Drine. Ostala je uspomena na velikog komandanta i heroja, komandanta brigade bosanske Armije, rahmetli Zaima Imamovića.

Nakon ceremonije u haremu Ali-pašine džamije delegacije Grada Goražda i Udruženja za očuvanje lika i djela Zaima Imamovića i saboraca obišli su i mezar komandanta 5. bataljona 1. DUB Hasana Turčala Brzog, u Pazariću.

 

Autor gorazde.ba

Previous Oktobar u Bosni i Hercegovini: Uživanje u bojama jeseni (FOTO)
Next Zlatna lopta: Edin Džeko među 30 kandidata za najboljeg fudbalera

You might also like

NAŠI DANI

Druga strana medalje! Bosna i Sarajevo ’80-ih – dok su u fokusu javnosti bila olimpijska borilišta, iscrtavane su mape nekih drugih borilišta

U danima dok se javnost nostalgično prisjeća na Zimske olimpijske igre 1984 u Sarajevu, suvislo je prisjetiti se i zlokobnih političkih planova iz tog vremena, što je ubrzo rezultiralo agresijom

NAŠI DANI

Lozančić se ogradio od Čovićeve politike: Niko normalan ne podržava Dodika

Niko Lozančić, nekadašnji visoki dužnosnik HDZ-a BiH i bivši predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine, na društvenim mrežama ogradio se od Dragana Čovića i politike HDZ-a BiH u podržavanju Milorada Dodika.

NAŠI DANI

Prikupljaju se dokazi: Slijedi obnova bosanske tužbe protiv Srbije

Krajem idućeg mjeseca, 27. februara ističe rok za pokretanje revizije tužbe Bosne i Hercegovine protiv Srbije i Crne Gore za genocid pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu. Agent naše zemlje