Analiza Euromonitora: Obećavajuća budućnost za turizam u Bosni i Hercegovini

Analiza Euromonitora: Obećavajuća budućnost za turizam u Bosni i Hercegovini

Bosna i Hercegovina kao turistička destinacija ima veliki potencijal da nastavi da se razvija iznad evropskog prosjeka, kosntatuje u svojoj analizi Euromonitor, izvještava Indikator.ba.

– Nedavni razvoj turističke industrije u Bosni i Hercegovini bio je zbog poboljšanja podršci infrastrukturi. Primjeri uključuju proširenje Wizz Air-ovih operacija na uključivanje Sarajevskog aerodroma, nastavak širenja mreže autoputeva i veći priliv stranih investicija u smještaj, navodi se u analizi.

Dodaje se da je kanal za maloprodaju putem interneta postao snažniji od offline mreže u sektoru putovanja i turizma u Bosni i Hercegovini tokom 2017. godine. Ovaj trend nije izazvan samo rastućom potražnjom potrošača za pogodnijim sredstvima za istraživanje i rezervaciju usluga koje im je potrebno tokom putovanja, već i zbog sve većih potreba igrača da se aktivno angažuju prema potencijalnim kupcima koristeći sve veći asortiman online marketinških alata. Najbolja ilustracija kako je internet uticao na turističku industriju u Bosni i Hercegovini bio je snažan rast kratkoročnih rentiranja tokom perioda pregleda.

– Putni i turistički poslovi su sezonski za većinu igrača i aktivnosti tokom niske sezone često određuju ukupan uspjeh. Tokom perioda pregleda, raste broj posrednika specijaliziranih za pružanje pomoći igračima, naročito u smještaju, za dobijanje rezervacija tokom niske sezone, kreiranje visokodiskontovanih paketa ponuđenih kao kuponi. Ova niša je postala veoma popularna tokom perioda pregleda i u 2017. kuponski posrednici kao što su Citydeal, Ekupon i drugi bili su neophodni partneri kako za igrače, tako i za kompanije koje pružaju druge usluge vezane za putovanja i turizam i druge posrednike, navodi se.

Obećavajaća budućnost

Euromonitor zaključuje kako Bosna i Hercegovina kao turistička destinacija ima veliki potencijal da nastavi da se razvija iznad evropskog prosjeka tokom predviđenog perioda, posebno u smislu sljedećih trendova: kontinuirani interes za Bosnu i Hercegovinu od zemalja sa najbržim razvijajućim resursima širom svijeta, na Bliskom istoku, kontinuirani razvoj kratkoročnih rentiranja motivisanih snažnim performansama, poboljšanja u saobraćajnoj infrastrukturi i prekograničnoj saradnji sa subjektima iz dobrorazvijenih turističkih destinacija kao što su Hrvatska obala, Crnogorska obala, rijeka Tara, Mokra Gora i Plitvička jezera.

Previous Zlatna lopta: Edin Džeko među 30 kandidata za najboljeg fudbalera
Next Kompanija TRIGON TEKSTIL zainteresovana za ulaganje u BiH

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Federacija Bosne i Hercegovine: U septembru za 13,9 posto više turista u odnosu na isti mjesec 2016.

Ukupan broj dolazaka turista u septembru ove godine u Federaciji BiH iznosio je 108.510 što je za 13,9 posto više u odnosu na septembar 2016. godine, a u odnosu na

BH RAZGLEDNICA

Bihaćke razglednice: Raj na ranču Samira Memagića

O ljepotama Bihaća i Une sve je rečeno i napisano. Ljudi ponekad od ushićenja izgube dah ili ne znaju prenijeti na papir svu tu ljepotu ili oduševljenje susretljivošću, karakterom i

TURIZAM

Obnavlja se kompleks Muška voda kod Kladnja (Video)

Hotelski kompleks Muška voda kod Kladnja od prije 4 mjeseca ima novog vlasnika. Na 13. javnom pozivu, kompleks je otkupljen za milion i 400 hiljada maraka. Zastarjeli i devastirani hotel