Proizvodi PortaNaturae iz Srebrenika na policama zdrave hrane u EU

Proizvodi PortaNaturae iz Srebrenika na policama zdrave hrane u EU

Iz dugogodišnjeg angažmana i ljubavi prema izučavanju ljekovitih dejstava prirodnih produkata, prije svega čorokotovog ulja, nastala je kompanija PortaNaturae.

Danas je nativno čorokotovo ulje – Nigellus najpoznatiji i najprodavaniji proizvod kompanije, a ujedno je i njihov prvi proizvod koji je svoje mjesto našao na policama zdrave hrane u EU.

Mustafa Šabić, direktor kompanija, za Akta.ba je kazao da je cjelokupan proces proizvodnje vrlo detaljan i precizno kontrolisan i jedini uslov za dobijanje vrhunskog proizvoda koje može zadovljiti sva svjetska tržišta.

“Cjelokupan proces odvija se u našem proizvodnom pogonu smještenom u Srebreniku. Svi proizvodi se dobijaju metodom hladnog cijeđenja, gdje sve nutritivno vrijedne materije iz sirovine u potpunosti prelaze u gotov proizvod, bez bilo kakve degradacije. Prije puštanja u promet svi proizvodi podvrgavaju se nizu fizičko-hemijskih, organoleptičkih i mikrobioloških analiza, te se za puštanje svakog pojedinačnog proizvoda traži odobrenje Federalnog ministarstva zdravstva, uz prilaganje detaljne proizvodne dokumentacije”, kaže Šabić.

Riječ je o proizvodima koji obiluju esencijalnim nutrijentima vitaminima, mineralima, nezasićenim masnim kiselinama, antioksidansima, a neophodni su za nesmetano funkcionisanje čovjekovog organizma.

Proizvodi se mogu naći u apotekama i bio – shopovima širom zemlje, ali i na tržištu Austrije i Slovenije. Trnutno imaju pregovore sa kompanijama u Holandiji i Hrvatskoj na koje bi se uskoro trebale plasirati značajne količine proizvoda.

Namijenjeni su osobama koje pate od alergija, visokog krvnog pritiska, holesterola, poremećaja probave, poremećaja rada štitne žlijezde, oslabljenog imuniteta, kožnih nepravilnosti i sl., kao i onima koji vode pravilan način ishrane, kako bi prevenirali nastanak naprijed navedenih zdravstvenih poremećaja.

NOVI PROIZVODI I ZAPOŠLJAVANJA

Aktivno rade na analizi tržišta, ispituju potrebe i zahtjeve kupaca, te na osnovu dobijenih podataka šire svoj proizvodni asortiman.

“Prije bilo kakvog širenja proizvodnog asortimana plan je detaljno ispitati mogućnost većeg izvoza postojećih proizvoda. Dalji razvoj proizvodnog asortimana će vjerovatno biti usmjeren na liniju kozmetičkih proizvoda. Sve navedeno će zahtijevati povećanje radne snage, kao i proširenje proizvodnih kapaciteta”, kaže Šabić.

Pored čorokotovog ulja, ova kompanija na tržište plasira i druge potpuno prirodne i vrlo hranjive proizvode kao što je kokosovo, laneno, bademovo, bundevino i ulje chia sjemenki.

“Svi sastojci koje koristimo u proizvodnji su potpuno prirodni. Sirovine prije prijema u proizvodni pogon prolaze mnoštvo analiza i moraju ispunjavati određe kriterije. Veći dio sirovine koju koristimo u proizvodnji se uvozi, prvenstveno zato što neke od njih, poput sirovine za proizvodnju kokosovog ulja, ne mogu uspijevati na našim područjima, jer zahtijevaju drugačije klimatske uslove”, kaže Šabić.

Za sirovine koje mogu uspijevati na području Bosne i Hercegovine, kao što su bundevine sjemenke, Šabić kaže da je neophodno prvo provesti detaljnu edukaciju domaćih proizvođača i omogućiti stručni nadzor od procesa pripreme zemljišta, sjetve, berbe, čišćenja do sušenja i skladištenja istih, kako bi se proizvela sirovina visokog i standardiziranog kvaliteta, potrebnog za ovu vrstu proizvodnje.

“Već ranije smo pokušavali koristiti domaću sirovinu, kako bi podržali domaće proizvađeče kroz naš proces proizvodnje, međutim ista je morala biti odbačena zbog toga što nije ispunjavala zahtijevane parametre kvaliteta”, kaže Šabić.

VELIKE MOGUĆNOSTI DALJEG RAZVOJA

PortaNaturae na našem tržištu je prisutna od 2011. godine, i danas, zahvaljujući entuzijazmu mladih i uspješnih ljudi, zauzima značajnu tržišnu poziciju na teritoriji Bosne i Hercegovine u proizvodnji i prometu ove vrste proizvoda.

Šabić kaže da je ideja za osnivanjem i nastankom firme nastala iz dugogodišnjeg angažmana osnivača kompanije na polju izučavanja ljekovitih dejstava prirodnih proizvoda, a posebno čorokotovog ulja.

“Opredijelili smo se na proizvodnju jer smatramo da je generiranje novih vrijednosti jedini način da kompanija bude uspješna, naravno ovdje se podrazumijeva maksimalna i kontinuirana kontrola svake faze nastanka proizvoda. Što se tiče kapaciteta proizvodnog pogona, još uvijek nisu iskorišteni maksimalni kapaciteti, uspostavljen je koncept proizvodnje po osnovu zahtjeva naših distributera, odnosno samog tržišta, na taj način proizvodi koji izlaze iz proizvodnog pogona u dalju distribuciju su uvijek svježe proizvedeni i stavljeni u prodaju”, objašnjava Šabić.

Kompanija trenutno ima šest zaposlenika, a po potrebi angažuju i vanjske stručne saradnike iz oblasti menadžmenta. Šabić dodaje da je kompanija još uvijek u razvoju, pa se shodno povećanju kapaciteta javljaju se potrebe i za novim radnim mjestima.

S obzirom na različitost kupaca, i stav kompanije da se približe kupcima, narudžbe je moguće vršiti i putem njihove fb ili web stranice.

“Ovakav način komunikacije je danas jako bitan, imali smo dosta slučajeva u kojima su bliži rođaci u želji da pomognu svojim najbližim naručivali i plaćali narudžbu, a mi smo dostavljali na traženu adresu. Takve slučajeve smo imali iz Australije, Amerike i sl. i možemo reći da su iskustva veoma pozitivna”, kaže Šabić.

Svi proizvodi ove kompanije registrovani u Zavodu za javno zdravstvo FBiH.

Previous Bogatim programom dat omaž pjesničkom velikanu Maku Dizdaru
Next Jakob Finci: HDZ tvrdi da vuče Bosnu ka EU, a samo nas udaljavaju od Evrope

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Novo na tržištu: Tops Ananas – najslađi okus ljeta!

   Agrokomercov brend Tops velikokladuške prehrambene industrije AC Food plasirao je na tržište svoj novi ukus sa ananasom, prvi te vrste na tržištu biskvita.  Sa porukom “Najslađi okus ljeta –

MADE IN BOSNIA-387

U glavnom gradu predstavljanje nove jahte proizvedene u srednjoj Bosni

Sutra (subota u 20.30h) na Trgu Bosne i Hercegovine u Sarajevu bit će upriličeno predstavljanje nove jahte kompanije ‘Derubis Yachts’. Jahta Derubis 44 Fly duga je 14 metara, široka 4,5

MADE IN BOSNIA-387

Igrač Barcelone uživa u bosanskoj hrani

Fudbaler slavne Barcelone i reprezentativac Hrvatske Ivan Rakitić pohvalio se na društvenim mrežama (Instagram story) asortimanom proizvoda mesne industrije ‘Vimar’ iz Visokog. Na fotografiji možemo vidjeti poznate suhomesnate proizvode iz