Albanija: Usvojen Zakon o zaštiti nacionalnih manjina, među njima i Bošnjaci

Albanija: Usvojen Zakon o zaštiti nacionalnih manjina, među njima i Bošnjaci

Albanski parlament je na sjednici održanoj krajem prethodne sedmice sa 102 glasa “za” , 10 “protiv” i jedan “uzdržan” usvojio Zakon o zaštiti nacionalnih manjina u Republici Albaniji, među kojima su i Bošnjaci.

Prema usvojenom zakonu, nacionalne manjine u Albaniji su Bošnjaci, Srbi, Crnogorci, Makedonci, Grci, Vlasi, Romi, Egipćani i Bugari.

Sada i oficijalno svaki građanin u Albaniji ima pravo iskazati svoju nacionalnu pripadnost na osnovu prava samoidentifikacije, u saglasnosti sa odredbama Zakona o općem popisu stanovništva u  Republici Albaniji.

Također, zakonom se predviđa da građani koji pripadaju navedenim nacionalnim manjinama imaju pravo učiti jezik manjine kojoj pripadaju, u saglasnosti zakonima iz oblasti obrazovanja Republike Albanije.

Tokom sjednice razgovaralo se i nacrt-zakonu o formiranju specijalne parlamentarne komisije o izbornim reformama koji je bio usvojen u albanskom Parlamentu sa 116 poslaničkih glasova.

Previous Red Bull Sky Dive tim: Let iznad piramida u Bosni!
Next Federica Mogherini o bosanskoj prijestolnici: 'Lijep, fascinantan i istinski evropski grad'

You might also like

NAŠI LJUDI

Fascinantan životni put Amre Alić: Od bosanskog pakla do uspješne karijere u New York-u

Rođena je Banjalučanka. Preživjela je bosanski pakao. Školovala se u Bosni i Hercegovini, Češkoj i SAD-u. Voli umjetnost. To je sastavni dio njenog života. Zove se Amra Alić. Danas živi

NAŠI LJUDI

Jusuf Nurkić obišao Bošnjake u Portlandu: Posjetio džamiju i s djecom igrao košarku (Foto)

Jusuf Nurkić, bh. košarkaš i član NBA ekipe Denver Nuggetsa, posjetio je Bošnjačku edukativno-kulturnu organizaciju BEKO u Portlandu, gdje se družio sa našom dijasporom. Dan prije odigravanja NBA košarkaske utakmice

NAŠI LJUDI

Naida Ribić kandidatkinja za Evropski parlament: Bitno je da Bošnjaci u Evropi budu politički aktivni

Naida Ribić u Holandiju pristiže tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu kao i većina njenih sunarodnjaka. Kako kaže, put od izbjeglice do kandidatkinje za Evropski parlament bio je težak, ali