Federica Mogherini o bosanskoj prijestolnici: ‘Lijep, fascinantan i istinski evropski grad’

Federica Mogherini o bosanskoj prijestolnici: ‘Lijep, fascinantan i istinski evropski grad’

Mogherini je na svečanoj dodjeli Nagrade grada Magdeburga “Car Oto veliki” izjavila da su svi stanovnici evropskog kontinenta Evropljani, ali da taj prostor još uvijek nije ujedinjen

Evropski kontinent će biti ujedinjen onda kada Balkan napokon postane dio Evropske unije, izjavila je visoka predstavnica Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini.

Mogherini je na svečanoj dodjeli Nagrade grada Magdeburga “Car Oto veliki” (Kaiser-Otto-Preis 2017) izjavila da su svi stanovnici evropskog kontinenta Evropljani, ali da taj prostor još uvijek nije ujedinjen.

U tom kontekstu je podsjetila da je Magdeburg pobratim Grada Sarajeva i da je nakon rata u Bosni i Hercegovini pomogao obnovu bh. prijestolnice, koju je Mogherini nazvala “lijepim, fascinantnim i istinski evropskim gradom”.

“Poput Sarajeva i ostatak Balkana je Evropa. Ljudi s Balkana su Evropljani. Naš kontinent će tek biti ujedinjen onda kada Balkan napokon postane dio naše Unije. Sjetite se da su izbori koje su naši očevi i majke ponekad donosili bili nepopularni, ali su bili u pravu. Ponekad moramo biti hrabri i napraviti pravi korak”, kazala je Mogherini.

Foto: Arhiv AA

Dodala je da je da će se lično zalagati da do kraja svog mandata sve zemlje Balkana poduzmu korake ka članstvu u EU.

“Vjerujem da je to moguće, to je ono što oni žele i to je ono što je nama potrebno za naš kontinent i našu sigurnost”, kazala je Mogherini.

Mogherini je sinoć u Magdeburgu primila nagradu “Car Oto Veliki” koja se svake druge godine dodjeljuje za jačanje razumijevanja i saradnje u Evropi.

 

Izvor: Agencije

Previous Albanija: Usvojen Zakon o zaštiti nacionalnih manjina, među njima i Bošnjaci
Next VIDEO Konkurs Balkanvibe Travel: Pobjednica Katie Davey - video o bosanskim ljepotama

You might also like

NAŠI DANI

Abazovićevo čestitanje izbornih promjena u BiH izaziva zabrinutost

Na jučer održanim lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini desile su se i neke promjene. Vrijeme će pokazati da li su promjene nabolje ili ne. ‘Nove ljude’ je pozdravio i

NAŠI DANI

Dijamantska liga: Amel Tuka treći u Briselu

Amel Tuka, najbolji bh. atletičar, osvojio je treće mjesto na mitingu Dijamantske lige u Briselu. Naš najbolji atletičar u izuzetno jakoj konkurenciji na 800 metara istrčao je vrijeme 1:44.54, što mu je najbolje

NAŠI DANI

Otvoren park prijateljstva Bosne i Hercegovine i Republike Bugarske

Park prijateljstva Bosne i Hercegovine i Republike Bugarske svečano je otvoren danas u prisustvu predstavnika Ministarstva vanjskih poslova Republike Bugarske, bugarske ambasade u BiH, Ministarstva vanjskih poslova BiH i drugih