Gradačac: Obilježena 25.godišnjica zaustavljanja „Oklopnog voza“ (Video)

Gradačac: Obilježena 25.godišnjica zaustavljanja „Oklopnog voza“ (Video)

U Gradačcu je obilježena 25. godišnjica formiranja Požaričke čete i zaustavljanja „Oklopnog voza“ kojim je agresor namjeravao osvojiti Gradačac. Takozvana Vojska RS 1992. godine okupirala je Modriču, Derventu, Odžak i Bosanski Brod i tako izašla cijelom dužinom rijeke Save na državnu granicu. 

Gradačac je ostao jedini slobodan grad iako su na njega svakodnevno ispaljivane hiljade granata. Djelovanja aviona su nastavljena i nakon zabrane letova Rezolucijom UN-a.

U to vrijeme Radovan Karadžić je izjavljivao da će uskoro popiti kafu na kuli Zmaja od Bosne.

Bitka za “Oklopni voz” u Gradačcu dogodila se kada je srpsko-crnogoroski agresor bio najjači, kada je veći dio teritorija RBiH bio već okupiran i kada je vladala neizvjesnost. „Oklopnim vozom“ agresor je namjeravao osvojiti Gradačac, ali to su spriječili pripadnici Požaričke čete, 6. i 7. bataljona 107. Viteške motorizovane brigade. Uspjeli su izbaciti voz iz šina.

Borbe su trajale sve do večernjih sati. Gradačački branitelji su pobijedili i naredna tri dana iz voza izvlačili zarobljeno oružje i municiju. Iz 107. Viteške brigade kažu da je u vozu bilo više municije nego u skladištu Drugog korpusa Armije RBiH. Bilo je i hrane.

Nakon zaustavljanja „Oklopnog voza“ uslijedilo je oslobađanje teritorije. Ovaj dan, 22. oktobar 1992. godine predstavljao je prekretnicu i kao praznik pobjede postao je i Danom općine Gradačac.

U okviru obilježavanja Dana općine Gradačac, na platou Stara banja otkriveno je i Spomen obilježje poginulim i umrlim dobitnicima najvećih ratnih priznanja i odlikovanja. U znak sjećanja na ova značajna dešavanja, danas su na spomen obilježje šehidima i poginulim borcima Mjesne zajednice Požarike cvijeće položile delegacije porodica šehida, RVI i Zlatnih ljiljana požaričke čete, 107. Viteške motorizovane brigade, 6. i 7. Bataljona, dobitnika najvećih ratnih priznanja općine Gradačac, RVI TK, privrednika i SDA Požarike, kao i delegacija Vlade Tuzlanskog kantona.

Video: RTV TK

Previous Zašto je Mak Dizdar 1971. podnio ostavku na članstvo u Upravi Udruženja književnika
Next Radnici kompanije MS&WOOD i fojnički srednjoškolci zasadili 5.500 sadnica

You might also like

NAŠI DANI

Prognani Hrvati iz BL: Čovićeva izjava koja RS predstavlja kao normalni entitet uvreda je za zdrav razum i sol na ranu

Udruženje “Nazaret” koja okuplja prognane Hrvate s područja Banje Luke oštro je kritiziralo predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića zbog njegova nastupa u parlamentu bh. entiteta RS, dok je Josip Jerković,

NAŠI DANI

Lavić: Pred očima evropske javnosti Hrvatska je postala primjer smiješne imitacije moći

  Miješajući se u unutarnje stvari Bosne i Heregovine, predstavnici hrvatske političke vrhuške, kao i srbijanske, demonstriraju stanovište da ne priznaju suverenitet i integritet države BiH, te da su oni

NAŠI DANI

Hrvatska prisvaja bh. imovinu: Luka Šibenik zauvijek izgubljeno Šipadovo vlasništvo?

Luka Šibenik, specijalizirana za pretovar fosfata i umjetnih gnojiva, nedavno je prešla u ruke turske korporacije Yildirim koja je početkom novembra prošle godine preuzela kutinsku Petrokemiju u stečaju, a koja