Stotine radnih mjesta: U mjesec dana tri nove fabrike za proizvodnju obuće u Novom Travniku

Stotine radnih mjesta: U mjesec dana tri nove fabrike za proizvodnju obuće u Novom Travniku

Grad u Centralnoj Bosni, Novi Travnik, nastavio je sa svojim ekonomskim razvojem. Jedina je opština u Bosni i Hercegovini u kojoj su se u mjesec dana otvorile 3 firme.

Posljednja u nizu je švedska kompanija koja je specijalizovana za proizvodnju obuće “Kavat”.  “Kavat” već ima pogone u Travniku, a sa pogonom u Novom Travniku zapošljavati će ukupno oko 150 radnika.

Osim “Kavat-a” veliku ulogu u otvaranju pogona odigrala je i Opština Novi Travnik, koja je omogućila da se građevinska dozvola dobije za samo 12 dana, što je inače, jako teško uzimajući u obzir sporost Bosansko-hercegovačke administracije. Sa druge strane “Kavat” je za pet mjeseci izgradio pogon u Novom Travniku.

Kompanija “Kavat” svoje proizvode većinom izvozi u Njemačku, Austriju, Belgiju i Rusiju, a delegacija iz švedske ambasade izrazila je spremnost da promoviše Bosnu i Hercegovinu kao zemlju u koju se isplati ulagati. “Kavat” je kompanija sa višedecenijskim iskustvom u proizvodnji obuće. Naime, “Kavat” postoji još od 1945 godine, a u Bosnu i Hercegovinu je stigao 2009 kada je otvoren pogon u Travniku i zaposleno oko 70 radnika.

“Kavat” je samo jedna od tri kompanije specijalizovane za proizvodnju obuće koje su u otvorile pogone u Novom Travniku u posljednjih mjesec dana. Pogone su otvorile još i kompanija “Lubos”, a uskoro pogon otvara i komapanija “Faik”.

Kompanija Lubos je tvornica obuće koja je osnovana 2008-e godine i od tada posluje pozitivno izvozeći svoje proizvode u inostranstvo. Obzirom na dosadašnje poslovne uspjehe javila se potreba za proširenjem proizvodnje, te će “Lubos” iz tog razloga pokrenuti novi pogon kako bi pojačao svoju proizvodnju. Trenutno “Lubos” ima oko 150 radnika, a do kraja godine taj broj će se povećati na oko 250 radnika.

Kompanija “Faik” je kompanija koja proizvodi obuću kako za domaće, tako i za inostrano tržište. “Faik” ima saradnike za koje proizvodi obuću širom Evrope. Kompanija “Faik” trenutno zapošljava 152 radnika.

-Među njima je i italijanski “Soldini”, kompanija koja je na tržištu već nekoliko decenija.

-Tu je i “Olip Bosna”, firma koja je, također, italijanska investicija u Bosnu i Hercegovinu, a koja zapošljava oko hiljadu radnika, a osim gore navedenih saradnika tu je i njemački “Ludwig schuhe” i mnogobrojne druge kompanije.

 

Previous Velika Kladuša: Otvoren tržni centar Robot - posao za stotinu radnika
Next Igman bogatiji za 5.000 sadnica

You might also like

Ekonomija/Biznis

U Bos. Krupi uskoro proizvodnja madraca, posao za 30 radnika

Početkom iduće kalendarske godine u Bosanskoj Krupi bi s radom trebalo da započne tvornica za proizvodnju madraca u kojoj bi bilo zaposleno oko trideset radnika. Investitor ovog projekta je preduzeće

Ekonomija/Biznis

Izvoz aluminija – BiH 44. u svijetu i druga u regionu s izvozom od 263,9 miliona dolara

U 2021. godini neobrađeni aluminij izvezen iz svih zemalja svijeta bio je vrijedan ukupno 74,5 milijardi dolara (145,8 milijardi KM), što je prosječno povećanje od 44,9 posto u petogodišnjem razdoblju,

MADE IN BOSNIA-387

Investicije iz dijaspore: U Prijedoru otvorena hladnjača kapaciteta do 200 tona

U Prijedoru je danas svečano puštena u rad nova hladnjača kapaciteta od 150 do 200 tona, u okviru novog preduzeća “Agroplus”, čiji su vlasnici Enisa Larsson i njen suprug Kristen,