Tucaković i Dizdarević: Na sceni je propagandni rat protiv Bosne i Hercegovine

Tucaković i Dizdarević: Na sceni je propagandni rat protiv Bosne i Hercegovine

Na današnjoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 razmatrana je tema “Eskalira propagandni rat protiv BiH”, a uvodničari su bili profesori Šemsudin Tucaković i Ismet Dizdarević koji su istakli da je na sceni propagandni rat protiv Bosne i Hercegovine, navodeći da je propaganda jedno od sredstava ratovanja, piše agencija Patria.

Oni su istakli da različiti oblici propagande dolaze iz centara u našim susjednim zemljama, ali i znatno šire. Profesor Tucaković kaže da takva propaganda razara svijest i multietničko biće BiH, a u isto vrijeme ne postoje odgovarajući centri koji bi djelovali kao kontrapropagandni.

– Cilj je da se Bosna i Hercegovina razori i da se ostvare osvajački ciljevi postavljeni u vremenu agresije na BiH, ali i prije toga.

Profesor Ismet Dizdarević je kazao da je uobičajeno govoriti o psihološkom ratu koji podrazumijeva sve postupke, metode, tehnike i principe od kojih se polazi u propagandi, a njen cilj je promijeniti stavove.

Cilj ovakve propagande je rastakanje države Bosne i Hercegovine, kazao je Dizdarević. A ono što se želi prikazati je da BiH ne može opstati kao država.

Također je zaključeno da Bosna i Hercegovina mora širiti istinu kako bi se zaustavili ovakvi trendovi i loša slika koja se stvara.

Previous Mumin Bajrić krajišku historiju čuva u svom muzeju starina
Next 'Gledati i vjerovati u budućnost BiH; Shvatiti da su državni interesi važniji od uskostranačkih i ličnih'

You might also like

OTPOR BOSNE

Nastaje monografija Drugog korpusa Armije RBiH: Knjiga o najvećem korpusu (FOTO)

Ova vojna formacija je odbranila najveću slobodnu teritoriju Bosne i Hercegovine i bila najbrojnija u Armiji BiH, a u jednom periodu je brojala i više od 75.000 boraca. Vlada Tuzlanskog

NAŠI DANI

Erdogan odao počast Aliji Izetbegoviću i naveo ga kao primjer omladini

  Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako u proteklih 16 godina u toj zemlji nisu smanjene slobode i prava nijednog pojedinca, kao ni etničkih i vjerskih grupa,

NAŠI DANI

Vidović o optužnici protiv premijera Novalića: U svojoj karijeri nisam imala čistiji slučaj

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine podiglo je danas optužnicu protiv Fadila Novalića, premijera Federacije Bosne i Hercegovine, Fahrudina Solaka, suspendiranog direktora Federalne uprave civilne zaštite, Fikreta Hodžića, direktora “F.H. Srebrene maline”,