Tucaković i Dizdarević: Na sceni je propagandni rat protiv Bosne i Hercegovine

Tucaković i Dizdarević: Na sceni je propagandni rat protiv Bosne i Hercegovine

Na današnjoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 razmatrana je tema “Eskalira propagandni rat protiv BiH”, a uvodničari su bili profesori Šemsudin Tucaković i Ismet Dizdarević koji su istakli da je na sceni propagandni rat protiv Bosne i Hercegovine, navodeći da je propaganda jedno od sredstava ratovanja, piše agencija Patria.

Oni su istakli da različiti oblici propagande dolaze iz centara u našim susjednim zemljama, ali i znatno šire. Profesor Tucaković kaže da takva propaganda razara svijest i multietničko biće BiH, a u isto vrijeme ne postoje odgovarajući centri koji bi djelovali kao kontrapropagandni.

– Cilj je da se Bosna i Hercegovina razori i da se ostvare osvajački ciljevi postavljeni u vremenu agresije na BiH, ali i prije toga.

Profesor Ismet Dizdarević je kazao da je uobičajeno govoriti o psihološkom ratu koji podrazumijeva sve postupke, metode, tehnike i principe od kojih se polazi u propagandi, a njen cilj je promijeniti stavove.

Cilj ovakve propagande je rastakanje države Bosne i Hercegovine, kazao je Dizdarević. A ono što se želi prikazati je da BiH ne može opstati kao država.

Također je zaključeno da Bosna i Hercegovina mora širiti istinu kako bi se zaustavili ovakvi trendovi i loša slika koja se stvara.

Previous Mumin Bajrić krajišku historiju čuva u svom muzeju starina
Next 'Gledati i vjerovati u budućnost BiH; Shvatiti da su državni interesi važniji od uskostranačkih i ličnih'

You might also like

NAŠI DANI

U Sarajevu potopljena brojna naselja

Kiša koja od jučer pada na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine izazvala je velike probleme u saobraćaju, dok su mnoga naselja u Sarajevu potopljena, a saobraćaj blokiran. Kiša koja je

NAŠI DANI

Spahić: Hitno poduzeti mjere da se Bošnjaci u Foči osjećaju sigurno

Jedini odbornik Bošnjak u Skupštini opštine (SO) Foča Izet Spahić nakon napada na Aladža džamiju  smatra da se hitno moraju poduzeti mjere kako bi se bošnjački povratnici u ovom dijelu

OTPOR BOSNE

Sjećanje na generala Nanića i herojsku odbranu: U Bužimu počela manifestacija “Slobodarski dani viteškog grada Bužima”

  Sinoć je u Bužimu počela 23. manifestacija “Slobodarski dani viteškog grada Bužima”. Kao i ranijih godina, manifestacija je započela svečanim prijemom u Općini Bužim, posjetom Muzej sobi, te  turbetu