‘Gledati i vjerovati u budućnost BiH; Shvatiti da su državni interesi važniji od uskostranačkih i ličnih’

‘Gledati i vjerovati u budućnost BiH; Shvatiti da su državni interesi važniji od uskostranačkih i ličnih’

-Poštujmo dobre i plemenite ljude bez obzira koje su vjere, nacije, rase … Ko god ubije jednog nevinog čovjeka, kao da je ubio cijeli svijet! Ko god spasi jednog čovjeka, kao da je spasio cijeli svijet!

Vratimo se našoj majci Bosni i Hercegovini. Cijenimo naše prijatelje i saveznike, ali shvatimo da je naša jedina domovina država Bosna i Hercegovina. Ona pripada svim ljudima koji je vole i poštuju. U njoj je stoljećima bilo i mora uvijek biti mjesta za sve ljude dobre volje i poštenih namjera.

Država Bosna i Hercegovina je preča i važnija od bilo koje stranke, grupe, pojedinca, političara … i zato državni interes mora biti na vrhu priramide svih naših vrijednosti i prioriteta.

Političari bi morali znati da postoje kapitalna državna pitanja i strateški državni interesi koji ne smiju biti predmet stranačkih dnevno-političkih prepucavanja. Ovo je vrijeme za staložen pristup, odgovornost i političku zrelost.

Neću i ne mogu se pomiriti sa projektovanom politikom podjela i zavađanja onih snaga koje se bore za očuvanje naše države. Ne mislim da je moj zadatak da sijem podjele i razdor među bh. patriotima. Naprotiv, godinama javno pozivam na strateško povezivanje, okupljanje i državničko djelovanje.

Ne pristajem na političku defanzivu! Ne prihvatam tezu da su podjele i razdor među bh. patriotima jedini izlaz! Nedopustivo je da zadnjih mjeseci i sedmica niko ne govori o velikodržvnim i hegemonističkim politikama koje se vode protiv države Bosne i Hercegovine. Umjesto efikasne zaštite države i traženja istine i pravde svjedoci smo jadnih i besmislenih stranačkih obračuna koji ne mogu doprinijeti ničemu dobrom za našu zemlju.

Predlažem da se umjesto političkih svađa i prepirki udružimo u odlučnom zahtjevu za izgradnju demokratske, evropske, moderne i pravedne Bosne i Hercegovine.

Ne smijemo ponavljati greške iz prošlosti. Više od četiri decenije najefikasniji metod antibosanske propagande je da probosanski usmjerene političare proglase nacionalistima. Time pokušavaju obesnažiti i diskreditirati njihovo nastojanje za izgradnjom države ravnopravnih građana i naroda, za utvrđivanjem istine, a posebno za očuvanjem nezavisnosti, suvereniteta i nedjeljivosti države Bosne i Hercegovine.

Ni u današnjim vremenima ništa se suštinski u napadima na državu Bosnu i Hercegovinu nije promijenilo. Nažalost, pakovanja, montaže, klevete i brutalne neistine ostaju sastavni dio političkog rata protiv nje.

Ne smijemo biti u iluziji da zločinačke velikodržavne ideologije prave razliku među strankama probosanske orjentacije. Osvijestimo se dok još ima vremena.

Zar nam agresija i genocid od 1992. do 1995. nisu dovoljna opomena?!

Zar nismo svjesni da za opstanak i prosperitet naše domovine moramo mobilizirati i objediniti sve raspoložive resurse?

Zar su individualni prioriteti važniji od kolektivnog interesa države Bosne i Hercegovine?

Zar su neki pojedinci pod uticajem antibosanskih medija zaboravili za osjećaj zajedničke sudbine?

Kada ćemo ozbiljno i sistemski pokrenuti proces kolektivnog otrežnjenja, buđenja državotvorne svijesti i preuzimanja odgovornosti za budućnost države Bosne i Hercegovine?

Kada ćemo povratiti osjećaj za samopoštovanje i dosljednost?

Bosni i Hercegovini su nasušno potrebne istina, pravda i samorespekt jer vješto i perfidno kreirana podmetanja, poluistine i neistine samo produbljuju patnje i traume u našem društvu.

Ne dozvolimo da politički projektanti i advokati genocidne politike slave dok se bh. političari međusobno optužuju i politički ratuju za gram preostalog dijela vlasti.

Hrabro ostanimo na braniku borbe za demokratsku i istinski ujedinjenu državu Bosnu i Hercegovinu!

Sada, više nego ikada, koliko god je teško, vjerujmo i radimo da Bosna i Hercegovina ima sigurnu i evropsku budućnost.

Ona je u rukama svakog od nas.

Naša je obaveza da Bosna i Hercegovina bude, uređena, slobodna, ravnopravna i ujedinjena država.

I od toga nikada nećemo odustati.

Nikada!

dr. Denis Bećirović

Previous Tucaković i Dizdarević: Na sceni je propagandni rat protiv Bosne i Hercegovine
Next Reprezentacija u sjedećoj odbojci u pohodu na 10. titulu evropskog prvaka

You might also like

NAŠI DANI

Samantha Power u Sarajevu: SAD će djelovati protiv onih koji dovode do podjela u Bosni i Hercegovini

Administratorica Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) Samantha Power izjavila je danas u Sarajevu da Sjedinjene Američke Države (SAD) neće oklijevati da djeluju protiv onih koji dovode do podjela i

NAŠI DANI

Sastanci ministrice vanjskih poslova s kolegama iz UK i Holandije

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković sastala se 2. decembra 2021. godine u Štokholmu sa ministricom vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva Elizabeth Truss.

NAŠI DANI

Prlić: Dragi susjedi, fokusirajte se na svoje probleme, a Bosnu i Hercegovinu ostavite na miru

  Lana Prlić, zastupnica u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine i potpredsjednica Socijaldemokratske partije BiH reagovala je na raspravu o usvajanju Deklaracije o položaju Hrvata u BiH u