Obilježena 25. godišnjica pogibije Hajrudina Mešića-kapetana Hajre (VIDEO)

Na današnji dan prije 25 godina u plemenitoj misiji pokušaja spašavanja Srebreničana poginuo je ratni heroj Hajrudin Mešić , poznat kao kapetan Hajro.

Godišnjica je obilježena polaganjem cvijeća na mjesto pogibije u Nezuku, u općini Sapna, kao i na mezaru u Sniježnici, u općini Teočak. Održan je i historijski čas o liku i djelu ovog „Zlatnog ljiljana“, koji je dobio i policijsko odlikovanje „Medalju za hrabrost“. Koordinacioni odbor za obilježavanje značajnih datuma iz odbora za obilježavanje značajnih datuma iz odbrambeno -oslobodilačkog rata 92-95 općine Teočak organizovao je i učenje tevhida, poslije podne namaza u džamiji u Sniježnici.

Hajrudin Mešić iz Ugljevika služio je u JNA gdje je stekao čin kapetana. Radio je kao komandir policijske stanice u Ugljeviku. Ugledavši spisak za likvidacije shvatio je šta se sprema. Otišao je u Teočak, održao zbor građana, upozorio ljude na rat, te se pridružio Patriotskoj ligi i postao vođa oružanog otpora protiv agresije na Bosnu i Hercegovinu. Kapetan Hajro je zamolio brata da njegovu suprugu Radenku i djecu odvede na sigurno mjesto, ali Rada ga nije željela ostaviti. Išli su zajedno sa dvoje male djece i grupom boraca okupljenih u Teočaku, kroz šumu, između neprijateljskih položaja, da upozoravaju ljude na opasnost koja će uslijediti.

Hajrudin Mešić bio je komandant Teritorijalne odbrane Ugljevik-Teočak i komandant 1. teočanske brigade sa kojima je uspješno oslobađao zauzete teritorije. Njegovi saborci kažu da je insistirao na vojnoj disciplini, viteštvu i poštovanju Ženevske konvencije. Govorio je: „Mi vodimo pravedan rat i zbog toga ne možemo izgubiti“. Hajrudina Mešića teško su pogađali izvještaji o stradanju muslimana u Srebrenici, pa je odlučio da sa svojom jedinicom i jedinicom štaba TO Zvornik pokuša proboj prema braniocima Srebrenice. U misiji spajanja sa jedinicama u Kamenici i Cerskoj , kapetan Hajro je poginuo 30. oktobra 1992. godine u Nezuku. Ovaj heroj je tada imao 33. godine.

Previous Reprezentacija u sjedećoj odbojci u pohodu na 10. titulu evropskog prvaka
Next Kako Moskva finansira brutalnu propagandu protiv države Bosne i Hercegovine

You might also like

NAŠI DANI

Magični izlazak sunca u Istanbulu, gradu na dva kontinenta

Izlazak sunca u Istanbulu, gradu koji se prostire na dva kontinenta, prizor je koji nikoga sigurno ne ostavlja ravnodušnim. Prelijep prizor izlaska sunca u gradu na Bosforu, zabilježio je objektiv

NAŠI DANI

S protesta u Sarajevu poslana poruka “Palestina nije sama”

Otpor u Gazi je legitiman. Moćnici koji pomažu Netanyahuu u ličnom ratu su američka administracija i međunarodni saveznici. To je njegov lični rat.  BIijela kuća i Evropska unija će odgovarati.

NAŠI DANI

Ismet Gavrankapetanović novi je generalni direktor KCUS-a

Ismet Gavrankapetanović novi je generalni direktor KCUS-a. Odluka je to Upravnog odbora ove zdravstvene ustanove na čelu sa Benjaminom Kulovcem. Gavrankapetanović je bio prvorangirani na konkursu za ovu poziciju, koju