Salkić: ‘Širiti istinu o stradanju Bošnjaka Kotor Varoši’

Salkić: ‘Širiti istinu o stradanju Bošnjaka Kotor Varoši’

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić danas je u naselju Večići u Kotor-Varošu prisustvovao obilježavanju 25. godišnjice zločina počinjenih na području ove općine 1992. godine.

Salkić je prisustvovao i dočeku učesnika trodnevnog memorijalnog pohoda “Marš mira – Tihi hod za veliku bol”, kojim se čuva sjećanje na kolonu Bošnjaka koji su 3. novembra 1992. godine napustili posljednju slobodnu teritoriju na području općine Kotor-Varoš i krenuli na put slobode prema Travniku.

Tokom manifestacije, organizatori su podsjetili da 161 osoba nikada nije stigla na slobodnu teritoriju, da se njihovi posmrtni ostaci još uvijek traže, te da odgovorni za ovaj zločin još nisu procesuirani, saopćeno je iz Kabineta entitetskog potpredsjednika.

Salkić je u svom obraćanju kazao da je važno što preživjeli Bošnjaci ne dozvoljavaju da se ovaj zločin zaboravi, ali da se mora puno više učiniti kako bi istina o stradanju stanovnika ovog kraja bila poznata široj javnosti. Istakao je da povratnici u Kotor-Varoš žive u tišini, te da se za njihov otpor 1992. godine „ne čuje onoliko koliko bi trebalo da se čuje“.

„Vaši najmiliji koji su ubijeni, bili bi ponosni na vas, na učesnike marša, ali i na sve vas koji ste ovdje došli u velikom broju. Jer, time pokazujete da njihova žrtva nije uzaludna. Vi pokazujete da to znate cijeniti i da ćete cijeniti u budućnosti. Nastavite obilježavati stradanja vaših najmilijih, jer samo oni koji ne zaboravljaju svoju tragičnu prošlost, imaju garanciju da im se to neće ponoviti u budućnosti. Mi danas imamo domovinu, imamo naša domaćinstva u Kotor-Varošu, ali i širom ovog entiteta. Na nama je da nastavimo da gradimo Bosnu i Hercegovinu, da čuvamo naše porodice, da budemo bolji i jači. Samo tako će opstati naša domovina“, izjavio je.

Svi zajedno treba da, kako je naveo, učinimo više i trebamo pokazati da su ovdje bili ljudi koji su bili spremni ustati i braniti svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu.

„Mi smo vam na raspolaganju da zajedno učinimo sve da se istina o stradanju Bošnjaka ovog kraja širi, da se širi istina o pružanju otpora agresoru i da učinimo da ovo mjesto bude mjesto ugodnijeg življenja za sve stanovnike“, poručio je Salkić.

Istakao je da uprkos svemu Bošnjaci moraju graditi dobre odnose sa komšijama, ali i istrajavati u izgradnji moderne države u kojoj će biti mjesta za sve građane. Pozvao je sve one koji znaju gdje se nalaze posmrtni ostaci Bošnjaka Kotor-Varoša koji su ubijeni 1992. godine, da o tome obavijeste nadležne institucije i članove porodica žrtava.

Previous TRZ Hadžići - sa sadašnjih 80 u iduće dvije godine kompanija bi trebala narasti i do hiljadu zaposlenih
Next Bećirović Dodiku: Neuništiva država Bosna i Hercegovina nije propala; propao je pokušaj da se civilizuje BH. entitet RS

You might also like

NAŠI DANI

Zasjala podrinjska ljepotica koja je uništena u klizištu: Najljepši bajramski poklon za povratnike u Cersku (FOTO)

Nakon što je uništena aktiviranjem klizišta u maju prošle godine, džamija u povratničkom naselju Cerska, koje se nalazi između Zvornika i Vlasenice, ovih dana je ponovo zasjala punim sjajem. Završetkom

NAŠI DANI

Sarajevo: Asmir Begović otvorio sportsko igralište Zavoda Mjedenica

Nogometni reprezentativac Bosne i Hercegovine, Asmir Begović, danas je u svojstvu glavnog donatora projekta, simbolično otvorio Sportsko igralište Zavoda za specijalno obrazovanje i odgoj djece Mjedenica u Sarajevu, što je

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Graham Bamford, čovjek koji je zadužio Bosnu: Hoće li dobiti spomenik u Sarajevu?

Britanac Graham Bamford se u znak protesta spalio u Londonu (29. aprila 1993.). Na ovaj čin se odlučio kako bi skrenuo pažnju britanske i svjetske javnosti na agresiju i genocid