Građevinarstvo: Bosanske firme grade region!

Građevinarstvo: Bosanske firme grade region!

Slovenski i hrvatski građevinski sektor doživio je potpuni slom, a bosanskohercegovačke kompanije postaju lideri u građevinarstvu u ovom regionu.

Podsjetimo da su prije desetak godina slovenske firme, poput SCT-a i Primorja, harale regionom i dobijale najunosnije poslove, između ostalog i u Bosni i Hercegovini. No, skoro sve ključne slovenske građevinske kompanije su bankrotirale još prije nekoliko godina.

Slična sudbina zadesila je i Hrvatsku. Prošlog mjeseca je otvoren stečaj u vodećoj hrvatskoj građevinskoj firmi, Vijadukt. Mediji u sujednoj zemlji izvijestili su da slom nekadašnjeg giganta predstavlja konačni krah hrvatske cestogradnje.

S druge strane, vodeća bh. građevinska kompanija Euro-Asfalt dobija sve više poslova u regionu, mnogo više nego u Bosni i Hercegovini.

U oktobru je saopšteno da je Euro-Asfalt za samo deset mjeseci dobio tri vrijedna ugovora u Crnoj Gori, čime ukupna vrijednost dogovorenih radova ove kompanije u toj zemlji iznosi 130 miliona maraka.

Sloveniji Euro-Asfalt gradi jednu etapu autoceste Draženci – Gruškovje čija je vrijednost 110 miliona maraka i to već drugi posao koji su ugovorili u Sloveniji. Osim toga, firma je na putu da dobije još jedan ugovor u Sloveniji.

Direktor ove kompanije Hamed Ramić rekao je nedavno da Euro-Asfalt više radi izvan nego unutar BiH, što i jeste strateški dugoročni cilj.

Treba reći da se u Bosni i Hercegovini očekuje još jedan veliki investicioni ciklus kada je riječ o gradnji autocesta, što bi se moglo iskoristiti za dodatno jačanje domaćih kompanija, u smislu finansijskog osnaživanja i sticanja referenci, kako bi one bile još konkurentnije u regionu.

Dodajmo i da su bh. firme lideri u regionu kada je riječ o izgradnji objekata od betonskih konstrukcija.

Firma Širbegović iz Gračanice gradi ključne objekte širom bivše Jugoslavije, a možda najvažniji objekat koji je napravila u posljednje vrijeme je robna kuća IKEA u Beogradu. Firma je aktivna i na ostalim tržištima regiona.

Izvor

Previous FK Velež – od običnog igrališta danas gradi jedan od najuslovnijih stadiona u Bosni i Hercegovini
Next Propaganda o odlascima iz zemlje: Brojke koje se napuhuju do deset puta

You might also like

Ekonomija/Biznis

Ovogodišnja sjetva uljarica u našoj zemlji povećana za 20 posto

Na njivama širom Bosne i Hercegovine u toku je sjetva soje i suncokreta, dok uljana repica uveliko krasi pejzaže i prispijeva za žetvu. Zahvaljujući angažmanu BIMAL Grupe, Instituta za razvoj

Ekonomija/Biznis

Nove investicije – U planu izgradnja fabrika u Tešnju i Živinicama

U aprilu i maju ove godine održana su dva online biznis foruma, organizovana za predstavnike poslovne bosanskohercegovačke dijaspore, bosanskohercegovačkih kompanija, lokalnih zajednica, relevantnih ministarstava, privrednih komora i udruženja iz oblasti

Ekonomija/Biznis

FBiH: Skoro 4.000 zaposlenih putem programa “Prvo zapošljavanje i samozapošljavanje”

  Više od 3.900 osoba zaposleno je kroz realizaciju programa “Prvo zapošljavanje i samozapošljavanje”.  Naime, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je putem Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta u 2016. godini