Uskoro na tržištu voda iz Vareša koju su pili bosanski kraljevi

Uskoro na tržištu voda iz Vareša koju su pili bosanski kraljevi

Vareš, općina udaljena od frekventnih saobraćajnica i razvijenih gradova, ipak privlači sve više turista. Saznali smo da će uskoro na tržište Bosne i Hercegovine i voda s izvorišta u Varešu koju su pili bosanski kraljevi, javlja FTV.

Nekadašnji gradić metalurgije, željezne rude, ugašenu privredu pokreće i bazira na drugim resursima. Voda koju je u srednjem vijeku pila kraljica Katarina uskoro će biti dostupna i drugima.

“Vjeruje se da se grad Bobovac tada snabdijevao cjevovodima i imamo o tome dokaza s Radakove stjene”, priča vareški načelnik Zdravko Marošević.

Iz fabrike će se isporučivati oko tri i po kubika vode na sat. Ono što je stanovnicima ovog područja mnogo važnije su radna mjesta. Priliku za posao dobit će njih dvadesetak. Osim ove planirano je otvaranje još dvije punionice izvorske vode.

U druga dva objekta planirana je proizvodnja sokova i marmelade, što otvara prostor kooperantima za zaradu od otkupa voća.

U desetogodišnjoj strategiji razvoja, vlast želi iskoristiti termalne izvore s područja na kojem su najstarije kovačnice u Evropi na vodeni pogon.

Mjesto s kojeg se gradić ranije snabdijevao vodom sada je turistički lokalitet. Restoran u vlasništvu Ribarskog društva nudi gastro ponudu i smještajne kapacitete. Onima koji žive od svog rada nije lako. Nadaju se i bore za bolje sutra.

Nije mnogo mlađih koji su ostali. Konkretnu pomoć im pruža župnik fra Mirko Majdandžić. Na plodnoj zemlji sade krompir i zasade aronije.

“Od lista se može praviti sok, a fra Mirko planira praviti pogon za preradu aronije”, kaže Ante Marčić iz Pogara.

Nažalost, malo je onih koji nastavljaju tradiciju i prkose vremenu.

“Moj djed je živio težački i pored toga putovao 7-8 km do vareške škole. Meni bi bilo neprijatno da uz mašine ne obrađujem zemlju, ovdje sam se rodio i tu bih želio i umrijeti”, priča Ante.

Ovo područje decenijama nije bilo dobro za ulaganje. Polako ali sigurno poslovno okruženje se unapređuje. Investitori svjesni rudnih bogatstava ne oklijevaju. “Iskazan je interes za bivšim Energoinvestovim rudnikom cinka, bakra i olova, koji je kupila australijska firma. Iduće godine ulažu 5-6 miliona dolara u istraživanje, a nakon toga počinju raditi i dobar dio radnih mjesta bit će omogućen za ovdašnje rudar”, navodi Marošević.

Interes ima i kuvajtski investitor. Planira graditi adrenalinski park i uložiti milione maraka. Planina Zvijezda ima potencijal za izgradnju ski centra. Sve to treba vratiti optimizam i mlade ljude. Broj stanovnika Vareša godinama opada. Približava se broju onih koji su nekada živjeli samo od rudnika.

“Nadam se da će novi naraštaj shvatiti da rješenje nije putovnica i put preko svijeta. Imamo višak stambenog prostora i zemljišta za nove stanovnike, s primamljivom cijenom i to neće dugo trajati”, ističe Marošević.

Vazdušna banja, voda s izvorišta bosanskih kraljeva i rudni resursi ono je što se vijekovima ne mijenja. Ako njihov razvoj izdvajanjima podrže viši nivoi i uskoro dobiju sredstva za pomoć nerazvijenim općinama, naredna godina, uz sve najavljene investicije, mogla bi biti presudna za brdski gradić smješten između Sarajeva, Zenice i Tuzle.

Naslovna fotografija: Bunar na kraljevskom Bobovcu

Previous Propaganda o odlascima iz zemlje: Brojke koje se napuhuju do deset puta
Next Prije 15 godina Bobovac proglašen nacionalnim spomenikom: Neophodna dodatna zaštita kraljevskog grada

You might also like

BIZNIS

Stavljanje u funkciju željeznica u Krajini: Izvjesno uvođenje turističke linije

Premijer Unsko-sanskog kantona Husein Rošić razgovarao je, u Sarajevu sa generalnim direktorom Željeznica FBiH Enisom Džafićem. Sastanku je bio prisutan i ministar u Vladi Federacije BiH Šemsudin Dedić, a tema

BIZNIS

Poslovi s Pakistanom mogu donijeti milijardu dolara Bosni i Hercegovini

Makarević: Hirurzi u Bosni i Hercegovini ne vjeruju pakistanskoj robi, pa zato istu tu robu uvoze iz Njemačke gdje plaćaju 10 puta više, a Nijemci upravo uvoze iz Pakistana Poslovi

MADE IN BOSNIA-387

Freya torbe i van bosanskohercegovačkih granica

Tridesetogodišnja akademska slikarka, vlasnica brenda Freya, Irma Saljević-Krvavac u poslovne vode se upustila iz želje da stvori nešto novo i drugačije. Ideja je bila da svoja umjetnička djela koja je