Goražde: OBILJEŽENA 23. GODIŠNJICA OPERACIJA ”KRUG” I ”DRINA”

Jedna od najvećih bitaka za Goražde bila je operacija ”Krug” augusta 1992. godine. Operacije su izvele 1. i 31. drinska udarna brigada. Borbe su trajale četerdeset dana i završile su trijumfalnim ulaskom u grad oslobodilačkih jedinica preko jakih četničkih uporišta Desana i Površnice.

Akcija je izvedena na dva ratišta, napadom na kote Hranjen i Oštro na jednoj strani i Petibor, Trovrh i Tvičijak na drugoj strani. Izvođenjem operacije ”Krug” neprijatelju je nanesen težak poraz.

Oslobođeno je 150 km2  prostora, došlo se do oružja i municije, podignut je moral naših branitelja.

Sve ovo ukazalo je da je na goraždanskom prostoru stasala jaka armija branitelja koja je sposobna poraziti do zuba naoružanog neprijatelja. Ova operacija, ne samo da je borcima dala moral nego je i omogućila gradu da bar donekle normalno živi.

Nakon oslobođenja 150 km2 na lijevoj obali Drine, dana 14. Septembra iste 1992. godine počela je akcija za oslobađanje teritorije na desnoj obali Drine. Akcija je uspješno završena 18. septembra 1992. godine, a izvele su je jedinice 43. I 31. drinske brigade. Razbijena su neprijateljska uporišta na Kolijevkama, Visevicama i Biljinu, oslobođena naselja Bare, Krsnica, Zupčići, Potkozara i još neka sela. Tada je cijeli teritorij Goražda bio slobodan.

Povodom obilježavanja 23. godišnjice operacija ”Krug” i ”Drina”, te Dana mjesne zajednice Berič, danas je organizovan prigodan program u okviru kojeg su održane brojne aktivnosti među kojima su sportska takmičenja, zatim je uprličen obilazak mezarja šehida i učenje tevhida, kao i tribina na kojoj su prisutni govorili o značaju operacija ”Krug” i ”Drina”.

(mb)

Previous Istaknuti sportisti naše zemlje oduševljeni mladim košarkašima
Next Njemačka grupacija Elatec: U Gračanici kreće proizvodnja pametnih i SIM kartica

You might also like

OTPOR BOSNE

Održana manifestacija „Grebak – Put spasa“ 2019.

Danas je obilježena 27. godišnjica od uspostave tzv. Puta spasa preko Grepka. Ovom manifestacijom evociraju se uspomene na uspostavu koridora Goražde – Grebak – Trnovo – Igman – Pazarić koji

AGRESIJA|GENOCID|ZLOČINI

Godišnjica pogibije generala Armije RBiH Izeta Nanića

U ponedjeljak, 5. augusta 2019. navršavaju se 24 godine od pogibije generala Armije Republike Bosne i Hercegovine Izeta Nanića. Nanić je bio komandant 505. viteške bužimske brigade 5. Korpusa Armije

OTPOR BOSNE

Dan Trećeg korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine (FOTO)

  U organizaciji Odbora za obilježavanje značajnih datuma odbrambeno oslobodilačkog rata od ’92. do ’95. danas je u Zenici obilježen Dan Trećeg korpusa kao i formiranja 314. slavne brdske brigade.