Srpski general Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora!

Srpski general Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora!

 

Sudsko vijeće Haškog tribunala danas je osudilo ratnog komandanta takozvane Vojske Republike Srpske, generala Ratka Mladića na kaznu doživotnog zatvora.

Mladić je proglašen krivim po 10 tačaka optužnice, a oslobođen po jednoj tački, koja se odnosi na genocid u šest bh. općina.

Uzevši u obzir iznesene dokaze te pravne konstatacije, Vijeće utvrđuje da Mladić nije kriv za genocid u šest bh. općina – Foči, Ključu, Kotor-Varoši, Prijedoru, Sanskom Mostu i Vlasenici.

Kriv je za genocid u Srebrenici, progone i istrebljenja, zločin protiv čovječnosti…

Tročlano sudsko vijeće Haškog tribunala kojim predsjedava Alphons Orie, tokom izricanja presude bivšem komandantu Glavnog štaba tzv. VRS Ratku Mladiću o tački optužnice koja se odnosi na ratna dešavanja u Sarajevu, zaključilo je da su civile u gradu ubijali pripadnici Sarajevsko-romanijskog korpusa kojim je komandovao Ratko Mladić. Vijeće je konstatovalo da je Mladić učestvovao u formiranju Sarajevsko-romanijskog korpusa, da je tokom vojnih operacija primao pomoć od vojske Savezne republike Jugoslavije.

Sudsko vijeće je izreklo doživotnu kaznu zatvora.

Vijeće je uzelo u obzir težinu djela za koje je utvrdilo da je Mladić kriv.

Zločini za koje je optužen su među najtežim poznatim čovječanstvu, podsjetilo je Sudsko vijeće.

-Riječ je o prvostepenoj presudi, na koju će se moći žaliti i haško tužilaštvo i Mladićeva odbrana.

Mladića je optužnica teretila za ratne zločine počinjene na teritoriji Bosne i Hercegovine tokom 1992. do 1995. godine, uključujući genocid.

Mladić je uhapšen 26. maja 2011. godine, nakon 12 godina skrivanja u okolini Lazareva (Srbija), a Hagu je izručen 31. maja iste godine.

Haško tužilaštvo je u završnoj riječi krajem prošle godine zatražilo od sudskog vijeća da Mladića osudi na doživotni zatvor, uz obrazloženje da bi kraća kazna bila  “uvreda za žrtve, žive i mrtve i uvreda za pravdu”, dok je odbrana tražila oslobađajuću presudu.

Previous Brčko: Kompanija Yavuz planira otvoriti još 700 radnih mjesta
Next Oprosti nam, Fatima

You might also like

NAŠI DANI

Do kraja mjeseca besplatan parking u novootvorenoj podzemnoj garaži u Starom Gradu

Svi građani koji imaju potrebu za korištenjem parkinga u užoj gradskoj jezgri, do kraja mjeseca marta mogu koristiti parking mjesta u podzemnoj garaži prekoputa Vijećnice, besplatno. Zbog vanredne situacije uzrokovane

NAŠI DANI

Udruženje “Zajedno za naš grad“ iz Mostara pomaže i kad je najteže

Udruženje “Zajedno za naš grad“ iz Mostara već šest godina na različite načine pomaže socijalno ugrožene kategorije stanovništva, ne samo u svom, već i u mnogim drugim gradovima u Bosni

NAŠI DANI

I bosanski humanitarci idu put Turske – samo jadna organizacija za 24 sata prikupila pola miliona maraka pomoći!

Danas je ekipa od 18 hrabrih ljudi ogromnog srca krenula iz prostorija HO Pomozi.ba u Sarajevu ka Turskoj! Stići će u Hatay, jedno od najpogođenijih područja razornim zemljotresom kako bi