Svečano pušten u promet LOT2-C Sarajevske obilaznice (FOTO)

 

LOT 2C Sarajevske obilaznice, dionica koja kružni tok u Briješću povezuje sa ulicom Safeta Zajke i omogućava direktno uključivanje na koridor 5-C iz još jednog pravca danas je svečano puštena u promet.

Svečanim presijecanjem vrpce dionicu su otvorili premijer Vlade Federacije BiH Fadil Novalić, federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić, premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković i načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić.

Novoizgrađena dionica ima sve elemente brze ceste što u konačnici daje bolju saobraćajnu komunikaciju i skraćenje vremena putovanja. Njenom izgradnjom omogućena je puno bolja unutargradska komunikacija i kvalitetnija veza grada sa autocestom A-1 na koridoru 5-C.

Second Slide

Načelnik Efendić istakao je da se veliki generacijski projekat Sarajevske zaobilaznice realizirao kroz proteklih deset godina, ali da je zahvaljujući saradnji tri novao vlasti i ogromnim naporima uposlenika općinskih službi za urbanizam i finansije, ovaj projekat posljednje dionice “ugledao svjetlo dana”.

Pokrenuta je inicijativa da se LOT 2C u narednom periodu poveže i sa IX transverzalom, čija izgradnja je započela iz ulice Džemala Bijedića, a prije nekoliko dana izabran je izvođač radova za izgradnju mosta preko željezničke pruge u Boljakovom Potoku. Potrebno je izgraditi oko 600 metara ceste između kružnog toka na LOT-u 2C i kružnog toka koji će biti izgrađen u Boljakovom Potoku.

„To bi za povezivanje sa gradom bilo vrlo važno, a u budućnosti na ovu saobraćajnicu trebao bi se nastaviti gradski autoput“, rekao je načelnik Efendić.

Second Slide

Prema riječima federalnog premijera Novalića veliki je značaj  novotvorene saobraćajnice, jer rasterećuje primarnu gradsku saobraćajnicu. Istakao je da je Vlada FBiH po prvi put nakon 20 godina kao budžetsku stavku uvela ceste, te da su za tu namjenu izdvojena višemilonska sredstva.

Premijer Elmedin Konaković naglasio je funkcionalnost svih nivoa vlasti koji su učestvovali u ovom projektu. Istakao je značaj izgradnje saobraćajne komunikacije u svakom razvijenom gradu, a posebno u gradu poput Sarajeva, koje postaje turistička destinacija i širi se i u drugim segmentima. Second Slide

Ukupna dužina LOT-2C je oko 1,2 kilometra, od čega je otvoreni dio trase dužine oko 800 metara u punom profilu brze ceste koju čine dva odvojena kolovoza sa po dvije saobraćajne trake širina po 3,50 metara, ivičnih traka, bankina i razdjelnog pojasa širine oko 3 metra. Spoj na ulicu Safeta Zajke je izvršen kružnom raskrsnicom sa po dvije saobraćajne trake širine po 4,5 metara.

Vrijednost radova iznosi 9.574.554,09 KM, a novac je osiguran iz kreditnih sredstava međunarodnih financijskih institucija (EBRD, EIB i OPEC Fond).

Općina Novi Grad Sarajevo zajedno sa Kantonom Sarajevo je finansirala imovinsko-pravne odnose. Oko 3,5 miliona KM izdvojio je Kanton Sarajevo, a oko 1,5 miliona maraka Općina.

Second Slide

Implementator projekta je JP Ceste Federacije BiH, a radove je izvela firma  Euro-Asfalt & ŽGP Sarajevo s podizvođačima. Nadzor su vršili Institut IGH Zagreb i Institut IPSA d.o.o. Sarajevo.

 

Previous Penzionisani bosanski general Jovan Divjak: Presudom pravda djelimično potvrđena
Next Pavle Radić: Doživotni Mladić – samo jedan od jahača apokalipse; izvorni kreatori zla ostaju neosuđeni

You might also like

Ekonomija/Biznis

Mahir Smajić gradi karijeru u IT sektoru: Prilika za posao u Bosni i Hercegovini ima

  Tržište u IT sektoru trenutno spada među najpotentnije u Bosni i Hercegovini. Sve veći broj mladih odlučuje se za karijeru upravo u toj oblasti, a među njima je i

Ekonomija/Biznis

“Eko etna” – primjer uspješne porodične firme: Na plantaži imaju zasađeno 60 vrsta autohtonih voćki

  Firma „Eko etna“ sa radom je počela prije tri godine. Osnovna djelatnost je proizvodnja zdrave hrane, kao što su džemovi, sokovi i čajevi. U realativno kratkom vremenskom periodu njihov

Ekonomija/Biznis

Za zapošljavanje mladih povratnika 750 hiljada KM (VIDEO)

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić u Sarajevu je potpisao i uručio ugovore za 75 povratnika s visokom stručnom spremom radi obavljanja pripravničkog staža, te ugovore za 46