Dan državnosti Bosne i Hercegovine planinari obilježavaju pohodom na Bjelašnici

Dan državnosti Bosne i Hercegovine planinari obilježavaju pohodom na Bjelašnici

 

Sarajevsko planinarsko društvo „Željezničar“ obilježit će Dan državnosti BiH pohodom iz  sela Umoljani do planinarskog doma Bijele vode na Bjelašnici, a očekuje se  da će u subotu u pješačkoj koloni biti oko 100 učesnika.

Već 12 godina, svakog 25. novembra ljubitelji prirode sudjelovanjem u planinarskom pohodu na Bjelašnici, kojeg organizira PD “Željezničar”, obilježavaju Dan državnosti BiH.

Od mosta na rijeci Rakitnici, preko Vodenica, Studenog potoka, Umoljana i sela Milišići do planinarskog doma na  Bijelim vodama, učesnici pohoda će pješačeći preći 15 kilometara i uživati u izuzetnim pejzažima, drugačijoj perspektivi i doživljaju Bjelašnice.

Ova planinarska staza koja povezuje Umoljane i Bijele vode promovirana je 25. novembra 2015. godine i dio je tzv. Bijele linije, odnosno glavne staze Via Dinarice, koja se proteže duž čitavog lanca Dinarida, prateći njegove najviše vrhove od Albanije do Slovenije, kroz Crnu Goru, Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, i Hrvatsku.

Pored pješačenja iz pravca Umoljana do Bijelih voda, u subotu će biti organiziran i drugi pohod – uspon na Opservatoriju, najviši vrh Bjelašnice (2067 m/nv).

-Za učesnike pohoda do Opservatorija planiran je polazak iz Sarajeva u petak u 18 sati ispred Zemaljskog muzeja i noćenje u domu na Bijelim vodama, dok će učesnici pohoda  iz Umoljana do Bijelih voda, krenuti organiziranim autobuskim prijevozom u subotu u  8 sati ispred Zemaljskog muzeja – kaže u izjavi za Fenu predsjednik PD Željezničar, Dalvin Kadirić.

Nakon šestosatnog pješačenja ljubitelji prirode će praznični pohod završiti odmorom, ručkom i druženjem u planinarskom domu na Bijelim vodama.

Prijave za pohod nazvan “Bjelašnica u srcu” primaju se u prostorijama PD Željezničar.

Previous Tuzla: Svečanom priredbom u BKC-u mališani iz vrtića ˝Aladin˝ proslavili Dan državnosti Bosne i Hercegovine
Next Brdo Hum: Postavlja se veliki jarbol sa zastavom Bosne i Hercegovine iznad Sarajeva

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Povodom Dana pobjede nad fašizmom i u čast Zlatnih ljiljana: Bakljada i skok sa Starog mosta (Foto)

Dan pobjede nad fašizmom i Praznik Zlatnih ljiljana Armije Bosne i Hercegovine, u ambijentu historijske jezgre Mostara večeras je obilježen simboličnim performansom i tradicionalnom bakljadom uz skok u Neretvu sa

NAŠI DANI

Tragovima bosanskog kraljevstva: Od Bobovca do Bilinog polja – podrška za ‘Zmajeve’

Mladi Zenice u sklopu edukativne akademije Osnovi historije Bosne i Hercegovine organizirali su jednodnevnu ekskurziju Tragovima bosanskog kraljevstva (Bilino polje – Zenica, Vranduk, Kraljeva Sutjeska, Mili kod Visokog i Bobovac-Vareš).

NAŠI DANI

SAD ostaju opredijeljene za zaštitu suvereniteta Bosne i Hercegovine (VIDEO)

  Zamjenik državnog sekretara SAD-a John Sullivan izjavio je danas u Sarajevu da njegova zemlja ostaje opredijeljena za zaštitu suvereniteta i terotrijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, u skladu s Dejtonskim