Muzej istočne Bosne: Izloženi eksponati koji govore o prošlosti Tuzle

Muzej istočne Bosne: Izloženi eksponati koji govore o prošlosti Tuzle

 

U povodu obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine i 70 godina postojanja Muzeja istočne Bosne, danas je u ovoj instituciji kulture otvorena izložba pod nazivom “Tuzla u muzejskim zbirkama”. 

Na izložbi su predstavljeni eksponati i dokumentarna građa svih pet odjeljenja Muzeja, koji svjedoče o prošlosti Tuzle od najstarijih vremena.

– Izloženi eksponati svjedoče o prošlosti Tuzle od najstarijih vremena to jeste od neolita. To su nalazi koji su iskopani na lokalitetima Gornja Tuzla i Tuzla koji govore o kontinutetu života na ovim prostorima, i to preko 7.000 godina, kazala je za Tuzlarije Nataša Perić, viši kustos u Muzeju i jedan od autora izložbe.

Tuzlarije
Obzirom da se izložba održava i u povodu Dana državnosti, historijsko odjeljenje ovog Muzeja na izložbi je posvetilo pažnju i Tvrtku I. Kotromaniću, prvom bosanskom kralju.

– Zatim tu su i eksponati koji svjedoče o srednjovjekovnoj bosanskoj državi. Poseban akcenat stavljen je na prvo, drugo i treće zasjedanje ZAVNOBIH-a. Potom se izložba nastavlja na etnološko odjeljenje gdje su predstavjene narodne nošnje, kao i gradska soba koju su građani Tuzle koristili s kraja 18. i početkom 19. vijeka, dodala je Perić.

Jedan dio izložbe čini i umjetničko odjeljenje gdje su predstavljeni radovi poznatih tuzlanskih umjetnika počevši od prvog akademskog slikara Đorđa Mihajlovića, Zdravke Novaka, Ismeta Mujezinovića i mnogih drugih.

Inače, radi se o stalnoj postavci koju će građani Tuzle moći pogledati narednih šest mjeseci.

TuzlarijeTuzlarijeTuzlarijeTuzlarije

Izvor

Previous Postavljena izložba 'Kubure' iz kolekcije starog oružja Muzeja Sarajeva (VIDEO)
Next Sarajevo: Dinka i Zerina američki san zamijenile studijem u Bosni i Hercegovini

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Četiri čuda gradića u kutu Bosne: Najveći nišan na Balkanu, stećak koji stoji na tri kamenčića, rijeka koja teče uzbrdo, Stari grad i Tabije

Još je glasoviti putopisac Evlija Čelebija za Glamoč – gradić u zapadnobosanskom kantonu (Kantonu deset), kazao: „Mjesto u kutu, nikom na putu.“ I uistinu, Glamoč se smjestio u Glamočkom polju sa

BAŠTINA

Bogata bošnjačka nošnja sa uticajem Istoka i Zapada

Bošnjačka nošnja gradska i seoska u Bosni i Hercegovini naziv je javne prezentacije koju je svojevremeno organizovalo Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca u Sarajevu, a uvodničar je bila Svetlana Bajić, etnolog

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

Obilježavanje 484. godišnjice rada Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu

U petak,  15.1.2021. godine, sa početkom u 13:00 sati, u Velikoj sali Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu, će biti obilježena 484. godišnjica rada ove kulturne institucije. Predavanje na temu „Zaštita