Javna tribina u Muzeju Kaknja: „Kraljeva zemlja i proglašenje Bosne kraljevstvom”

Javna tribina u Muzeju Kaknja: „Kraljeva zemlja i proglašenje Bosne kraljevstvom”

 

26. oktobra 1377, godine krunisan je Ban Tvrtko I iz dinastije Kotromanića, i time postao kralj Bosne, čime je uspostavljena nezavisna Kraljevina Bosna.

Tvrtko se krunisao kraljem Bosne u mjestu Mile kod Visokog (današnji Arnautovići), koje je ostalo krunidbeno mjesto i svih kasnijih bosanskih kraljeva. Ban Tvrtko je postao kralj Tvrtko I Kotromanić u 39. godini života, a Banovina Bosna postala Kraljevina Bosna tako da o njemu sa pravom možemo govoriti kao posljednjem bosanskom banu i prvom bosanskom kralju!

Za vrijeme Tvrtkove vladavine ostvarena je politička stabilnost, te značajan kulturni i duhovni napredak, što je Kraljevinu Bosnu učinilo najsnažnijom zemljom u regionu, a Tvrtka I Kotromanića najvećim vladarom u historiji srednjovjekovne Bosne. U njegovo doba se ubrzano razvijaju bosanski gradovi, trgovina i rudarstvo, te se kuje prvi zlatni novac na ovim prostorima. Na tom novcu se prvi put javlja i heraldički simbol ljiljana koji će postati znakom bosanskih kraljeva.

Nešto više na ovu veoma zanimljivu temu možete poslušati na javnoj tribini u utorak 28.11.2017. godine u Muzeju Kaknja, sa početkom u 18:00 sati.

Naziv tribine je „Kraljeva zemlja i proglašenje Bosne kraljevstvom”, gosti predavači su doc. dr. Emir O. Filipović, dr. Enes Dedić i Edin Bujak, MA.

Navedena tri izlagača će govoriti o temama:
1. Stolna mjesta bosanskih vladara – doc. dr. Emir O. Filipović
(Filozofski fakultet u Sarajevu)
2. Krunisanje kralja Tvrtka 1377. godine – dr. Enes Dedić (Institut za
historiju)
3. Stećci Kraljeve zemlje – Edin Bujak, MA (Filozofski fakultet u Sarajevu)

U sklopu programa polaznici Dramskog studija JU KSC Kakanj će izvesti glumacko-scenski performans na temu Kraljeva zemlja.

Pozivamo sve zainteresovane da nam se u velikom broju pridruže u Muzeju Kaknja kako bi saznali što više informacija o historiji Bosne i Hercegovine.

Tribina će biti održana na spratu u Muzeju Kaknja.

Pozivamo i medije da nam se pridruže.

JU KSC KAKANJ

Previous Izvoz u EU velika šansa: Proizvodnja piletine mogla bi biti uvećana za 50 posto
Next Sandžak: Novi Pazar istupio iz Prve lige Srbije

You might also like

HISTORIJA

Mornarica, brodogradilišta i trgovačke luke Bosanskoga kraljevstva

BOSANSKA FLOTA Kad je kralj Tvrtko I osnovao grad Novi u Župi Dračevici 1382 god., odlučio je da sagradi svoju prvu flotu. Zatražio je od Venecije 1382 godine da mu

KULTURA I UMJETNOST

Safet Zec: Dužnost mi je djelima prenijeti poruku svijetu o istini (VIDEO)

  Trag njegovog umjetničkog rada je duboka emocija i snažna poruka otisnuta u vremenu kao upozorenje, krik, divljenje ljepoti ljudske tjelesnosti i kreativnosti, prirode, djelića svakodnevnice. Uvažen na domaćoj i

KULTURA I UMJETNOST

Avdo Huseinović snimio film o heroju Hašimu Spahiću: Put u nezaborav

Poznati publicista, istraživač i autor više zapaženih dokumentarnih filmova, Avdo Huseinović, završio je novi projekt. Riječ je o dokumentarnom filmu o majoru Hašimu Spahiću, komandantu Operativne grupe 3 Vareš Prvrog korpusa Armije