Bihać – obilježena 25. godišnjica pogibije narodnog heroja Adila Bešića

Bihać – obilježena 25. godišnjica pogibije narodnog heroja Adila Bešića

 

Premijer Unsko-sanskog kantona Husein Rošić i Dževad Malkoč, ministar za pitanja boraca i RVI organizovali su danas u Bihaću prijem za članove porodice Adila Bešića i njegove saborce. Članovi boračkih organizacija i predstavnici vlasti dostojanstveno su danas organizovali spomen ovom krajiškom heroju, poginulom u odbrambeno-oslobodilačkom ratu.

Dvadeset petu godinu za redom prigodnim sadržajima obilježena je godišnjica pogibije Adila Bešića, heroja oslobodilačkog rata i nosioca najvišeg ratnog priznanja značke Zlatni ljiljan. U organizaciji Saveza dobitnika najviših ratnih priznanja i odlikovanja USK-a, u kasarni koja nosi njegovo ime, uz referat o liku i djelu majora Adila Bešića, prikazan je i dokumentarni film, a potom su delegacije Grada Bihaća, Vlade USK-a, Vlade F BiH, MZ Vrsta, brojnih boračkih organizacija i političkih partija položile cvijeće na turbe narodnom heroju Adilu Bešiću.

I ove godine prigodnim obraćanjima ratni suborci, prijatelji i predstavnici vlasti svih nivoa, u svojim obraćanjima evocirali su uspomene na velikog heroja odbrambeno-oslobodilačkog rata, koji je uz generala Izeta Nanića, jedni sa područja USK-a ponio najveće ratno priznanje, heroj oslobodilačkog rata.

U svojim obraćanjima Husein Rošić, premijer USK-a, Šemsudin Dedić, ministar poljoprivrede F BiH i Hamdija Abdić, ratni komandant 5. korpusa ARBiH, ukazali su na značaj obilježavanja značajnih datuma iz odbrambeno-oslobodilačkog rata, naglasivši da će herojstvo Adila Bešića biti uvijek otrgnuto od zaborava dok je njegovih saboraca i patriota koji nose u srcu domovinu Bosnu i Hercegovinu.

„Drago mi je što i danas iz Bihaća šaljemo poruku zajedništva i jedinstva u obilježavanju datuma koji su obilježili našu borbu za državu BiH. I danas smo svi ovdje sa jednim zadatkom i ciljem, a to je ne zaboraviti herojstvo našeg narodnog heroja Adila Bešića, ali i svih onih koji su dali živote i dijelove tijela za državu i slobodu koju danas imamo“- kazao je brigadir Senad Šarganović, Savjetnik gradonačelnika Bihaća u ime Gradske uprave Bihać.

Adil Bešić rođen je u Kozarcu, a kao kapetan bivše JNA od početka agresije na BiH uključen je u Oružane snage naše zemlje kao pripadnik Teritorijalne odbrane Bihać. Bio je uzoran starješina i omiljen među saborcima, uspješno je rukovodio i komandovao jedinicama Armije, ističući se vojno-stručnim znanjem, hrabrošću i ličnim primjerom. Adil Bešić je poginuo kao komandant 2. bataljona 502. Viteške brigade na izvršenju borbenog zadatka u rejonu Grabež. Posthumno je odlikovan ordenom “Heroja oslobodilačkog rata” i ratnim priznanjem “Zlatni ljiljan”, te proizveden u čin majora.

U okviru obilježavanja 25. godišnjice pogibije Adila Bešića za sutra je planiran obilazak mjesta pogibije majora Bešića na Grabežu – saopćavaju iz Vlade USK.

Previous Domaća pamet sve može: Mladi Kakanjac lansirao inovativne platforme
Next Miloš Ćirić: Tradicija srpske države, a sa njom i srpskih medija i mnogih drugih sfera našeg društva je falsifikovanje historije

You might also like

NAŠI DANI

Forto i Mandić se hvale da su sagradili školu – gradi se od 2016.

-Ne mogu da se ne sjetim vremena od prije 33 godine kad smo načelnik Mandić i ja dijelili školske klupe. Nismo mogli ni sanjati da bi nedaleko od naše Druge

NAŠI DANI

Značajna presuda Vrhovnog suda RS: Bošnjaci nisu uzurpatori vlastite imovine

Nakon dvije godine pravne borbe Vrhovni sud RS je ispravio nepravdu prema strankama koje su u postupku izlaganja nepokretnosti u ovom entitetu proglašene uzurpatorima samo na osnovu izjave pravobranioca. Na

NAŠI DANI

Uoči objave NON PAPER-a: Kako su preko Tužilaštva urušavane ključne institucije Bosne i Hercegovine

Napad na Sud Bosne i Hercegovine, dvije montirane optužnice protiv direktora Obavještajno sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine, hapšenje premijera Federacije Bosne i Hercegovine, montirana optužnica protiv najviše rangiranog bošnjačkog kadra