FBiH: Skoro 4.000 zaposlenih putem programa “Prvo zapošljavanje i samozapošljavanje”

FBiH: Skoro 4.000 zaposlenih putem programa “Prvo zapošljavanje i samozapošljavanje”

 

Više od 3.900 osoba zaposleno je kroz realizaciju programa “Prvo zapošljavanje i samozapošljavanje”. 

Naime, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je putem Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta u 2016. godini odobrila 50 miliona KM za realizaciju Programa prvo zapošljavnje i samozapošljavnje, u skladu sa Uredbom o poticanju zapošljavanja i samozapošljavanja.

Kako je saopćeno iz ovog ministarstva, sa 31. 12. 2016. godine vrijednost zaključenih ugovora iznosi 25.617.571,00
KM.

Mjesečna refundacija sredstava korisnicima po zaključenim ugovorima iz 2016.godine nastavljena je i u 2017.godini, po preuzetim obavezama.

Prema raspoloživim podacima do sada je isplaćeno ukupno 22.358.842,00 KM, a zaposlene su po ovom programu 3.936 osobe.

– Značajno je istaći da je članom 6. Uredbe o poticanju zapošljavanja propisano da za vrijeme trajanja perioda za koji prima subvenciju i još najmanje isti period nakon isteka tog roka poslodavac ne može smanjiti broj zaposlenih osoba, osim iz razloga više sile.

U slučajevima otpuštanja zaposlenika poslodavac treba vratiti cjelokupan iznos primljene subvencije u budžet Federacije BiH – navodi se u saopćenju iz Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta.

 

Izvor: Agencije

Previous Davutoglu u Sarajevu predstavio svoju knjigu 'Civilizacije i gradovi'
Next Australija: Ispraćena još jedna generacija maturanata škole na bosanskom jeziku

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Bosanski proizvodi na policama katarskih marketa početkom 2018.

  Kompanija Labbaik Group iz Katara krajem ovog mjeseca uvesti će prve količine brandova     Zlatna džezva, Tops, Oaza, Zlatni puder, te Klasovih konditorskih proizvoda, a ovi proizvodi naći će

Ekonomija/Biznis

ZLATNA DŽEZVA NAJČEŠĆI POKLON U BOSNI I HERCEGOVINI

Bosanskohercegovačka prehrambena industrija Vispak d.d. Visoko snimila je novi spot za brand koji ove godine obilježava 45 godina postojanja, pod naslovom Zlatna džezva – najčešći poklon u Bosni i Hercegovini.

MADE IN BOSNIA-387

Srebreničke maline na tržištu Kanade

Senad Jusić i Radenko Simić iz Donjih Potočara već šest godina bave se malinarstvom, a kažu da je ovogodišnja berba prošla veoma dobro i da su zadovoljni urodom i otkupnom