Karmena Kamenčić, heroina nešeg doba

Karmena Kamenčić, heroina nešeg doba

 

Sanski Most: U prisustvu velikog broja ratnih saboraca, predstavnika boračkih organizacija i mještana Trnove, ovih dana je otkriven novoizgrađeni nišan Karmeni Kamenčić, heroini koja je ugradila svoj mladi život u temelje naše domovine.

U odbrani Bosne i Hercegovine, nemjerljiv doprinos dale su i žene patriote, koje su se na različite načine uključile u oružane borbe za svoju domovinu. Jedna od njih bila je i Sanjanka Karmena Kamenčić, kojoj je 1992. godine bilo samo osamnaest godina. Pridružila se najhrabrijim patriotama ovoga grada, mještanima Vrhpolja i Hrustova, koji su pružali otpor nadmoćnom neprijatelju u šumi Galaja.

Tada se velika jedinica bošnjačkih patriota iz Galaje razdvojila u dvije grupe. Jedna grupa koja je brojala oko 150 ljudi, nakon spektakularne akcije i zarobljavanja četrdeset srpskih oficira i vojnika, razmjenom je stigla do slobodnog Bihaća.

U toj je grupi bila i Karmen. Ranjena je već u prvim borbama koje je Sansko ključka četa vodila na bihaćkom ratištu, zarobljena i brutalno ubijena. Dugo godina se nije znalo za njenu sudbinu, a potom su njeni posmrtni ostaci ekshumirani i identifikovani u centru Šejkovača, a njeno tijelo ukopano na mjesnom mezarju u njenom rodnom selu.

Spomen obilježje otkrili su članovi porodice i njeni ratnbi saborci. Događaju su prisustvovali i predstavnici sela Jezero, gdje je Karmena zarobljena prilikom borbi za oslobađanje Grmuškog platoa. Ispred mještana prisutnima se obratio hafiz Armin Baručić.

Sve poslijeratne godine, njen otac Velid Kamenčić, borio se za istinu o sudbini svoje kćerke i kažnjavanje zločinaca. Njeno ubistvo je dobilo i pravosudni epilog i krivci su kažnjeni, ali ali Velid to nije dočekao.

Preminuo je prije tri godine. Karmena Kamenčić, čiji je život zaustavljen u osamnaestoj godini života, vječno će biti primjer žrtve i herojstva i primjer mladim generacijama kako se voli i brani domovina…

Previous Prošlo je 25. godina od pogibije sarajevskog heroja Smaila Šikala
Next Služba za zapošljavanje KS: U 11 mjeseci 2017. putem Službe 18.478 osoba pronašlo zaposlenje

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Al Jazeera Balkans predstavlja projekat “Sarajevo pod opsadom”

Tokom opsade Sarajeva poginulo je 11.541 ljudi. Povodom obilježavanja 20. godišnjice potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma medijska kuće Al Jazeera Balkans sa sjedištem u Sarajevu predstavlja projekat “Sarajevo pod opsadom”. Riječ je o

NAŠI DANI

Tabuti s posmrtnim ostacima Srebreničana krenuli iz Visokog ka Potočarima

Kamion s posmrtnim ostacima 71 identifikovane žrtve masakra u Srebrenici krenuo je iz Visokog ka Sarajevu te Potočarima gdje će žrtve naći konačni smiraj 11. jula u Memorijalnom centru u

NAŠI DANI

Prije 27 godina život za odbranu domovine dao je heroj Enver Šehović

U okviru obilježavanja 27. godišnjice pogibije brigadira Armije Republike Bosne i Hercegovine Envera Šehovića, ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Hajrudin Grabovica je položio cvijeće na mezar generala Šehovića u