U krugu Pretisa otvorit će se još jedna fabrika namjenske industrije – posao za 250 radnika

U krugu Pretisa otvorit će se još jedna fabrika namjenske industrije – posao za 250 radnika

 

Namjenska industrija u našoj zemlji bilježila je izvoz od milijardu dolara. Donedavno, bila je pred nestankom, a danas je ponovo jedna od najperspektivnijih razvojnih grana.

Svakodnevno bilježi rast proizvodnje, izvoz i porast zaposlenosti. Za naredni period nadležno ministarstvo najavljuje otvaranje još jedne firme u krugu Pretisa, a na bazi zajedničkog ulaganja bh. firmi.

Prema podacima nadležnog federalnog ministarstva, firme iz namjenske industrije zajedno s privatnim imaće realizaciju od gotovo 300 miliona maraka, od čega Pretis 64 miliona, koliko je i planirano. Ministar ističe i da Zrak i TRZ Hadžići, koji su trebali otići u stečaj, također bilježe dobre poslovne rezultate.

U preduzeću Zrak ističu da će plan za ovu godinu biti i prebačen te da su ugovoreni poslovi za iduću godinu.

„Sa ugovorima koje planiramo sklopiti mislim da ćemo uposliti sve naše proizvodne i montažne kapacitete“, rekao je za TVSA Husein Habibović rukovodilac sektora kontrole kvaliteta preduzeća Zrak.

U preduzeću Zrak trenutno radi 150 radnika. Od toga su, kažu, trećina mladi kadrovi. Za daljnji razvoj, naglašavaju, ostalo je da se, uz pomoć Ministarstva, riješe dugovanja iz prošlosti prema radnicima.

„Čine se svi napori da se ta stara dugovanja riješe i da Zrak krene dalje bez balasta“, dodaje Habibović.

Nermin Džindić federalni ministar industrije,energetike i rudarstva ističe nastojanja da se jednim kreditom rješe ta dugovanja kako bi Zrak bez opterećenja mogao poslovati po tržišnim principima.

Za sljedeću godinu, naglašava ministar, u planu je otvaranje tvornice u okviru Pretisa, vrijedne između 20 i 30 miliona maraka. Novac će, uz Pretis, osigurati i „Igman“ – Konjic, Gineks te Unis-grupa a, prema prvim studijama, bilo bi zaposleno novih 250 radnika, kaže ministar.

Previous Komandant Hamdija Abdić Tigar pušten na slobodu!
Next Džumhur: Bitno da narednu sezonu počnem dobro (VIDEO)

You might also like

ŽIVOT

Zapošljavanje povratnika: Pozitivna priča iz Janje

  Projekt zapošljavanja povratnika koji sa partnerima provodi Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica pokazuje sve veće rezultate, a porodica Osmanbašić iz Janje svjedoči tome. Kao rezultat saradnje Ministarstva i

NAŠI DANI

Zaštitni viziri iz Goražda olakšavaju rad zdravstvenim radnicima u zemlji i regiji

U vrijeme kada je zbog pandemije sve veći nedostatak medicinske opreme, mnoge firme usmjeravaju svoju proizvodnju u taj sektor. U naporima da se što brže proizvede što je moguće veći

Ekonomija/Biznis

Bosanska firma kupila fabriku obrade metala u Njemačkoj

-Kako smo 2023. godinu završili sa velikim proširenjem kapaciteta, 2024. godinu započinjemo s još većim ambicijama. Napravili smo značajne korake naprijed, realizujući jednu od najvećih investicija u našoj historiji, kupovinu