Općina Centar najboljim studentima nudi obavljanje pripravničkog staža i pomaže pokretanje biznisa

Općina Centar najboljim studentima nudi obavljanje pripravničkog staža i pomaže pokretanje biznisa

 

U prostorijama Općine Centar u srijedu, 13. decembra 2017. godine, organizovan je prijem za 10 najboljih studenata dobitnika priznanja „Zlatna značka“, koje Univerzitet u Sarajevu dodjeljuje za izuzetan uspjeh tokom studiranja.

Ovom prilikom najboljim studentima iz Centra su uručeni zaključci o isplati novčanih nagrada koje je Općina Centar izdvojila iz ovogodišnjeg budžeta.

Ovom prilikom su nagrađeni Kanita Pruščanović, Haris Smajlović, Kemal Korjenić, Dajana Zečić-Durmišević, Ajdin Vatreš, Anisa Ruhotina, Nataša Hajdarević, Lemana Filandra, Lamija Hasković i Ajdin Alihodžić.

Načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić je čestitao prisutnima na ostvarenoj akademskoj tituli i usvojenom znanju.

–Spoj entuzijazma i obrazovanja omladine i iskustva starijih kolega dobitna su kombinacija svakog posla. Tokom mog mandata kao načelnika ove Općine uveli smo praksu da pozivamo najbolje studente, kojima uručujemo simbolične novčane nagrade kao dodatni podsticaj njihovom učenju i radu. Obrazovani ljudi su važan faktor na putu naše države ka Evropskoj uniji. Općina Centar vam je omogućila da narednu godinu dana ovdje odradite volonterski-pripravnički staž, a možete početi sa 1. januarom 2018. godine.

Također vas želim obavijestiti da naša Općina putem start-up projekta pokretanja vlastitog biznisa daje bespovratna novčana sredstva u iznosu od 5.000 do 20.000 KM, objasnio je Ajnadžić.

Među današnjim „zlatnim studentima“ je bila i  Dajana Zečić-Durmišević koja je okončala petu godinu studija na Filozofskom fakultetu u Sarajevu na Odsjeku za anglistiku.

-Pružena mogućnost da završimo svoj pripravnički staž u Općini Centar je sjajna prilika za nas i nadam se da ćemo ovakvu ponudu iskoristiti na najbolji mogući način kao što je to uradila generacija prije nas, koja je stažirala u Općini. Planiram nastaviti sa doktoratom i nadam se naredne godine da ću to ostvariti, kazala je  Zečić-Durmišević, koja je također diplomirala i na Odsjeku za žurnalistiku na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

Osim pogodnosti obavljanja volonterskog staža u Općini Centar, gdje godišnje obuhvati oko 40 mladih osoba iz Centra, Općina i na druge načine pomaže mladima sa svog područja.

-Svu podršku koju pružamo mladim i obrazovanim osobama jeste s jedinstvenim ciljem, da ostanu na području općine i svojim znanjem doprinose njenom razvoju, što se pokazalo kao najbolja investicija. Općina Centar svojom organizacijskom strukturom misli na mlade pa tako ima formiranu Komisiju za pitanja mladih, te Vijeće za mlade, kao i Centar za mlade. Također iz općinskog budžeta finansijski podržavamo stambeno zbrinjavanje mladih, finansirajući troškove poreza na nekretninu, dajemo nepovratna sredstva za pokretanje vlastitog biznisa, te sufinansiramo razne projekte putem raznih udruženja koja sarađuju sa mladima.

Već tradicionalno svake godine stipendiramo studente i srednjoškolce, za šta Općina Centar izdvaja iznos od 400.000 KM, objasnila je Jasmina Fazlić, pomoćnica načelnika za obrazovanje, kulturu i sport Općine Centar.

Općina Centar ponudila je najboljim studentima, dobitnicima Zlatne značke da obave pripravnički staž. Njih 10 s područja ove lokalne zajednice, imaju pravo i na pomoć prilikom otvaranja vlastitog biznisa, te plaćanja poreza pri kupovini stana.

Posted by Televizija Sarajevo – tvsa.ba on Thursday, December 14, 2017

Previous U povodu 130-te godišnjice objavljivanja „Narodnog blaga“
Next Univerzitet u Tuzli promovisao doktore nauka, redovne profesore i zlatne studente

You might also like

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Nobelova nagrada: Otkrijte koje zemlje u svijetu imaju najviše laureata, BiH vodeća u regionu

  Ova nagrada nosi ime po Alfredu Nobelu, švedskom industrijalcu i otkrivaču dinamita. On je 27. decembra 1895. u švedsko-norveškom klubu u Parizu objavio ideju o osnivanju fonda iz kojeg

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Učenici iz naše države osvojili 18 medalja na ‘Owlypia’ Međunarodnom takmičenju

Učenici Richmond Park Međunarodne osnovne škole iz Sarajeva osvojili su 15 pojedinačnih i tri timske medalje na ovogodišnjem “Owlypia” intelektualnom takmičenju – “Local Virtual Round”, na kojem je učestvovalo više od

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Bahrudin Trbalić, od MIT-a do doktorata na Stanford Univerzitetu

Alumni učenik Richmond Park Međunarodne srednje škole u Tuzli Bahrudin Trbalić, ove je godine diplomirao na Odsjeku za Fiziku na najprestižnijem svjetskom univerzitetu MIT-u (Massachusetts Institute of Technology) u Sjedinjenim