Općina Centar najboljim studentima nudi obavljanje pripravničkog staža i pomaže pokretanje biznisa

Općina Centar najboljim studentima nudi obavljanje pripravničkog staža i pomaže pokretanje biznisa

 

U prostorijama Općine Centar u srijedu, 13. decembra 2017. godine, organizovan je prijem za 10 najboljih studenata dobitnika priznanja „Zlatna značka“, koje Univerzitet u Sarajevu dodjeljuje za izuzetan uspjeh tokom studiranja.

Ovom prilikom najboljim studentima iz Centra su uručeni zaključci o isplati novčanih nagrada koje je Općina Centar izdvojila iz ovogodišnjeg budžeta.

Ovom prilikom su nagrađeni Kanita Pruščanović, Haris Smajlović, Kemal Korjenić, Dajana Zečić-Durmišević, Ajdin Vatreš, Anisa Ruhotina, Nataša Hajdarević, Lemana Filandra, Lamija Hasković i Ajdin Alihodžić.

Načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić je čestitao prisutnima na ostvarenoj akademskoj tituli i usvojenom znanju.

–Spoj entuzijazma i obrazovanja omladine i iskustva starijih kolega dobitna su kombinacija svakog posla. Tokom mog mandata kao načelnika ove Općine uveli smo praksu da pozivamo najbolje studente, kojima uručujemo simbolične novčane nagrade kao dodatni podsticaj njihovom učenju i radu. Obrazovani ljudi su važan faktor na putu naše države ka Evropskoj uniji. Općina Centar vam je omogućila da narednu godinu dana ovdje odradite volonterski-pripravnički staž, a možete početi sa 1. januarom 2018. godine.

Također vas želim obavijestiti da naša Općina putem start-up projekta pokretanja vlastitog biznisa daje bespovratna novčana sredstva u iznosu od 5.000 do 20.000 KM, objasnio je Ajnadžić.

Među današnjim „zlatnim studentima“ je bila i  Dajana Zečić-Durmišević koja je okončala petu godinu studija na Filozofskom fakultetu u Sarajevu na Odsjeku za anglistiku.

-Pružena mogućnost da završimo svoj pripravnički staž u Općini Centar je sjajna prilika za nas i nadam se da ćemo ovakvu ponudu iskoristiti na najbolji mogući način kao što je to uradila generacija prije nas, koja je stažirala u Općini. Planiram nastaviti sa doktoratom i nadam se naredne godine da ću to ostvariti, kazala je  Zečić-Durmišević, koja je također diplomirala i na Odsjeku za žurnalistiku na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

Osim pogodnosti obavljanja volonterskog staža u Općini Centar, gdje godišnje obuhvati oko 40 mladih osoba iz Centra, Općina i na druge načine pomaže mladima sa svog područja.

-Svu podršku koju pružamo mladim i obrazovanim osobama jeste s jedinstvenim ciljem, da ostanu na području općine i svojim znanjem doprinose njenom razvoju, što se pokazalo kao najbolja investicija. Općina Centar svojom organizacijskom strukturom misli na mlade pa tako ima formiranu Komisiju za pitanja mladih, te Vijeće za mlade, kao i Centar za mlade. Također iz općinskog budžeta finansijski podržavamo stambeno zbrinjavanje mladih, finansirajući troškove poreza na nekretninu, dajemo nepovratna sredstva za pokretanje vlastitog biznisa, te sufinansiramo razne projekte putem raznih udruženja koja sarađuju sa mladima.

Već tradicionalno svake godine stipendiramo studente i srednjoškolce, za šta Općina Centar izdvaja iznos od 400.000 KM, objasnila je Jasmina Fazlić, pomoćnica načelnika za obrazovanje, kulturu i sport Općine Centar.

Općina Centar ponudila je najboljim studentima, dobitnicima Zlatne značke da obave pripravnički staž. Njih 10 s područja ove lokalne zajednice, imaju pravo i na pomoć prilikom otvaranja vlastitog biznisa, te plaćanja poreza pri kupovini stana.

Posted by Televizija Sarajevo – tvsa.ba on Thursday, December 14, 2017

Previous U povodu 130-te godišnjice objavljivanja „Narodnog blaga“
Next Univerzitet u Tuzli promovisao doktore nauka, redovne profesore i zlatne studente

You might also like

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Avdo Halilović: Uspješan izumitelj koji svoje ideje želi realizovati u domovini (Video)

Avdo Halilović za svoj izum osvojio je prestižnu medalju. Uspjeh je postigao sam uz podršku porodice. Sada mu je neophodna pomoć da ideju realizuje kao bh. brend, umjesto da je proda

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Institut za historiju Sarajevo nastavlja sa naučnim projektima iako se umalo našao na ulici

Uprkos tome što se nedavno umalo “našao na ulici”, Institut za istoriju Sarajevo nastavit će i ove godine rad na naučnim projektima, a možda će postati jedina naučna istitucija u

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Bosna i Hercegovina pamet ima: Priča o mladim bosanskim naučnicima

  Mladi i uspješni: Almir Badnjević i Adla Kahrić pričaju svoju priču o svjetskom ospjehu postignutom u svojoj zemlji… Nakon agresije na BiH mnogo je onih koji su svoje utočiste