Bosanske inovacije: “GoCity” Elvisa Cere djelo je svjetskog kalibra. Napravio vozilo koje se može spakovati u kofer

Bosanske inovacije: “GoCity” Elvisa Cere djelo je svjetskog kalibra. Napravio vozilo koje se može spakovati u kofer

 

Elvis Cero, mašinski inžinjer i inovator iz Tuzle, koji živi i radi u Mostaru, izradio je prvi mehanički prototip u svijetu jedinstvenog prijevoznog sredstva – sklopivog tricikla jednosjeda na električni pogon, koji je nazvao “GoCity”, piše Avaz.

Riječ je o električnom trotočkašu poluzatvorene konstrukcije za jednu osobu, manji prtljag i vožnju različitim vremenskim uvjetima, koji se može sklopiti na dimenzije kofera.

 

Teži model

O njegovom projektu “Avaz” je i ranije pisao, kada je “GoCity” bio tek ideja. Riječ je o modelu kakav ne postoji još nigdje u svijetu. Ima direktnu primjenu na velikim sajmovima, aerodromima, nacionalnim parkovima, kruzerima i u gusto naseljenim gradovima. Također, namijenjen je i vlasnicima kamp-kućica, jahti, brodova, kamiona… zbog lakšeg transporta, kao i ljudima koji žive i rade u strogom centru grada, gdje vlada ogromna gužva.

– Trenutno je projekt u drugoj fazi. Izradili smo prvi mehanički prototip, koji je funkcionalan. Nema nikakvih problema i veoma se jednostavno sklapa, za tri minute. Kad bi se model poluautomatizirao ili automatizirao, onda bi bio baš tip-top. Ovaj model je malo teži od planiranog, jer smo koristili isključivo čelične profile. Pokriven je limom, a ispred sebe kao zaštitu ima veliku pleksiglasnu ploču – pojašnjava Cero.

Ističe da je firma GD “Konstrukcije”, u kojoj radi kao mašinski inžinjer, u potpunosti finansijski i materijalno podržala razvoj prvog prototipa i da bi, bez njihove pomoći, sve ostalo na ideji.

Sklapa se jednostavno, za samo tri minute

Izbačene pedale

– Naručili smo na internetu i električni motor. U početku je bilo planirano da se model pokreće uz pomoć pedala, ali smo ih izbacili i ostavili samo električni pogon, jer je neudobno istovremeno pedalati i upravljati volanom. Ispod haube se nalaze dvije baterije s kojima se može prijeći do 150 kilometara – navodi Cero.

Materijal za izradu prototipa koštao je skoro 350 eura bez elektromotora i baterije, dok se prodajna vrijednost, kada se nađe na tržištu, procjenjuje na 2.700 eura s elektropogonom.

Automatsko sklapanje

Cero trenutno potražuje investitora i radi na razvoju praktičnijeg, lakšeg i futuristički opremljenog modela. Ističe kako će “GoCity” ugradnjom automatskog ili poluautomatskog sklapanja i rasklapanja biti znatno praktičniji, a korisnici će štedjeti vrijeme, prostor i novac.

Previous FlyBosnia podnijela zahtjev za dozvolu, početak rada u 2018.
Next Bratimile se dvije najstarije općine iz Sarajeva i Beograda

You might also like

NAŠI LJUDI

Haris Brkić iz Lukavca diplomirao na prestižnom MIT-u

Lukavčanin Haris Brkić, 7. juna postao je jedan od rijetkih državljana naše zemlje koji je diplomirao na MIT-u (Massachusetts Institute of Technology), odsjek elektrotehnike i kompjuterskih nauka. Haris je jedan

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Bosanski inovatori osvojili sedam medalja na sajmu u Ženevi

Sa tri zlatne, tri srebrene i jednom bronzanom medaljom, od ukupno osam predstavljenih inovacija, bosanskohercegovački inovatori su se, nakon četiri godine odsustvovanja, uspješno vratili na ženevski Salon inovacija, koji završava

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Počelo obilježavanje 45. godišnjice Univerziteta “Džemal Bijedić”

Polaganjem cvijeća na spomen-bistu Džemala Bijedića, ispred rektorata Univerziteta “Džemal Bijedić”, u Mostaru je počeo višednevni program obilježavanja 45 godina rada i postojanja ove ustanove, javlja AA. Rektor Elvir Zlomušica