Sarajevski muvekit – pola stoljeća brine o jedinom satu u svijetu koji pokazuje lunarno vrijeme

Sarajevski muvekit – pola stoljeća brine o jedinom satu u svijetu koji pokazuje lunarno vrijeme

Muvekit sarajevske Sahat kule Mensur Zlatar već pola stoljeća vodi brigu o jedinom javnom satu u svijetu koji mjeri lunarno vrijeme, javlja Anadolu Agency (AA).

Sahat kulu je dao sagraditi Gazi Husrev-beg, najveći sarajevski i jedan od najvećih bosanskih vakifa iz osmanskog doba. Tačan podatak o vremenu njenu gradnje nije poznat, ali prvi pisani trag o kuli datira iz prve polovine 17. vijeka.

Sat na Sahat kuli jedini je javni sat u svijetu koji mjeri lunarno vrijeme, nazvano i “a la turca”, po kojem se ravnaju islamske molitve. Smjena dana i noći prema ovom satu se dešava u momentu zalaska sunca, u vrijeme akšam namaza za muslimane, kada sat pokazuje 12 sati. Kada sat na kuli počne otkucavati ponoć, na minaretu Begove džamije se pale kandilji.

S obzirom da vrijeme zalaska sunca, smjena dana i noći prema lunarnom mjerenju vremena varira na dnevnoj bazi, besprijekornu tačnost sata na Sahat kuli kroz historiju regulisali su muvekiti. Prvi muvekit je bio Salih efendija Hadžihuseinović i tu službu vršio je 30 godina, a Zlatar, koji o kuli brine od 1967. godine, poklanja joj jednaku pažnju kao i prvog dana.

Zanatlija i današnji muvekit je podsjetio kako je te godine sarajevski zanatlija Abdulah Kasumagić prihvatio da renovira sat te je oformio ekipu, koju je činio i Zlatar, kako bi rastavili kompletan sat i postolje i skinuli čak i vanjske brojčanike.

Nakon renoviranja, Zlatar je postao muvekit koji već pola stoljeća predano radi svoj posao.

”Ovo je tako interesantan posao. Zahtjeva i preciznost i pedantnost i nije mi to nikad bilo teško“, rekao je Zlatar koji barem jednom sedmično otvara vrata kule i penjući se starim drvenim stepenicama navija sat.

Dodao je kako nastoji da sat uvijek u momentu zalaska sunca po takvimu, otkuca 12 sati.

Zlatar je kazao kako je tokom 50 godina, koliko održava sat, ”upoznao“ njegovu narav te zna kada je potrebno sat podmazati ili uraditi nešto slično.

On od svoje ”misije“ nije odustao ni tokom posljednjeg rata u Bosni i Hercegovini. Kazao je kako je bilo perioda kada je sat stajao zbog granatiranja i tome slično.

”U principu i u toku rata se održavao“, pojasnio je Zlatar i dodao kako Vakuf odlučuje ko će ga naslijediti, a pažnja se pridaje tome da muvekit bude blizu sahat kule.

Zlatar je ukazujući na važnost održavanja sahat kule podsjetio je da je riječ o dugogodišnjoj tradiciji koja bi trebala biti nastavljena jer je riječ o satu za kakvog smatra da je jedan u svijetu.

Dodao je kako je u vrijeme kada je sahat kula pravljena muvekit bio obučen da ustanovi vrijeme i da je poznavao matematiku, astronomiju, astrologiju i fiziku.

U periodu svetog muslimanskog mjeseca ramazana, u tom času se oglašava i top na vratničkoj Tabiji, što označava završetak posta kod muslimana. U dvorištu Begove džamije postojala je muvekithana u kojoj se na osnovu preciznih tehnika i instrumenata, koji su se vremenom mijenjali, određivalo tačno vrijeme.

Previous DIVERZANTSKI ODRED “DIDO”: KAKVI SU TO MOMCI BILI
Next Meho Selman: Priča o uspjehu bivšeg logoraša i poslanika u danskom parlamentu

You might also like

BAŠTINA

Ove godine sanacija kuće Nurije Pozderca u Cazinu

Više od 200.000 konvertibilnih maraka (KM) Grad Cazin uložit će u vanjsku sanaciju rodne kuće Nurije Pozderca, a što će prvenstveno podrazumijevati promjenu krova kako bi se zaštitila od daljeg

NAŠI DANI

Oko 350 studenata danas je pohodilo bosanski kraljevski grad Bobovac

Oko 350 studenata iz cijele Bosne i Hercegovine danas je pohodilo kraljevski grad Bobovac u sklopu Studentskih pohoda. Uz intoniranje himne Bosne i Hercegovine podignute su zastava Bosne i Hercegovine

BAŠTINA

Bosanski kraljevski grad Jajce: Katakombe i dio starog grada bi se mogli naći na UNESCO Listi svjetske baštine

Jajce planira kandidaturu katakombi kao i dijela starog grada na listu zaštićene kulturne baštine UNESCO-a. Katakombe ili podzemna crkve isklesana u stijeni prije više od 600 godina za vrijeme vladanja vojvode Hrvoje Vukčić