Srebrenički entuzijasta gradi heliodrom, razvija turizam i voćarstvo

Srebrenički entuzijasta gradi heliodrom, razvija turizam i voćarstvo

 

Srebreničanin Ilijas Begić, ostvaruje svoj san. Odlučio je proširiti porodično imanje u blizini Vidikovca. Prije četiri godine kupio je dodatnih 135 dunuma zemljišta te pokrenuo izgradnju heliodroma.

U razgovoru za poslovni portal Akta.ba Begić kaže kako je na ovom prostoru već zaravnao brdo, tako da helikopter sada može da sleti.

“Uradio sam i makadamski put, tako da je ovdje trenutno potrebno izvršiti asfaltiranje, te uraditi rasvjetu. Opštini Srebrenica sam ponudio da uzme učešće u završetku projekta”, kaže Begić, pojašnjavajući ako je za ovaj prostor zainteresovan i Rudnik olova i cinka Sase jer bi u slučaju nezgoda ova lokacija bila najbolji način za transport povrijeđenih u bolnicu zbog svoje blizine sa Sasama, Bratuncem i Srebrenicom.

“Potreba za heliodrom postoji, posebno tokom jula kada Srebrenicu posjećuju brojne delegacije. Praksa do sada je bila da helikopteri slijeću na fudbalski stadion koji se nalazi u uvali i u blizinu su dalekovodi te pilotima treba veliko umijeće da slete, pored toga uništava se i trava na stadionu”, navodi Begić.

Osim heliodroma, Begić ima u planu na ovom prostoru razviti turizam, voćarstvo, ali i preradu voća. Već je zasadio oko 1.200 stabala raznog voća (kruške, jabuke, šljive), a kako kaže sa sadnjom neće stati, jer u budućnosti planira ovdje početi preradu voća.

Izgradio je i dva jezera, jedno će poribiti šaranom, a drugo će koristiti za kupanje. U planu je razvijanje kamping turizma, a kasnije i izgradnja bungalova.

“Prednosti ovog kraja su višestruke, naročito je obiluje izvorima vode”, istaknuo je Begić.

Previous Meho Selman: Priča o uspjehu bivšeg logoraša i poslanika u danskom parlamentu
Next Najizvođenija predstava BKC-a Tuzla - "Srebrena krv" u Cazinu i Bužimu

You might also like

Ekonomija/Biznis

Nova solarna elektrana u SBK

Kompanija Grakop iz Kiseljaka se već skoro 30 godina bavi građevinarstvom, a danas je zvanično objavila i svoj ulazak u sektor energetike. Gradnjom solarne elektrane “Gojakovac” u blizini Kiseljaka, Grakop

Ekonomija/Biznis

U Janji pokrenuta fabrika za proizvodnja mopova, u planu izvoz za Evropu i SAD

U bijeljinskom naselju Janja nedavno je otvorena fabrika za proizvodnju mopova za brisanje BOSMOPP d.o.o, prva ovakvog tipa u Bosni i Hercegovini i regiji.  Fabriku je otvorio poduzetnik porijeklom iz Bosne i Hercegovine

Ekonomija/Biznis

KAVAT razvio novi domaći proizvod – 12 novih modela dječje obuće

Kako na lokalnom tržištu nema kvalitetnih opcija obuće za djecu, naročito od prirodnih materijala kompanija KAVAT je identifikovala, a USAID WHAM Activity podržao razvoj novog domaćeg proizvoda. Podrška je uključivala