Stari Grad spreman za predstojeće praznike i zimsku turističku sezonu (FOTO)

Stari Grad spreman za predstojeće praznike i zimsku turističku sezonu (FOTO)

 

Stari Grad spremno dočekuje turiste koji odluče ovdje provesti predstojeće praznike, a zimska turistička sezona u srcu grada najavljena je spektakularnim vatrometom.

Praznična atmosfera na ulicama najstarije gradske općine uveliko je zavladala, a tome su danas posebno doprinijeli Mostarske mažoretkinje, Sarajevo Drum Orchestra i Puhački orkestar Muzičkog društva Travnik koji su uveseljavali građane defileom od Katedrale do Baščaršijskog trga. Njima se pridružio i žongler koji je grafičkim štapovima sa svjetlosnim efektima prikazivao znamenitosti Starog Grada poput Sebilja, Vijećnice i drugog.

Vesela povorka zaustavila se na Baščaršijskom trgu gdje se okupio veliki broj zainteresovanih građana pred kojima su nastupili korisnici Zavoda Mjedenica, te učenici osnovnih škola „Vrhbosna“, „Šejh Muhamed efendija Hadžijamaković“ i „Edhem Mulabdić“. Na ovaj način počeo je projekat „Za ljepši i veseliji Stari Grad – Zimska turistička sezona u srcu grada“.

Image

Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić istakao je da ovakvi i slični projekti u Starom Gradu pokazuju njegovu otvorenost prema svima, kao i nastojanja za privlačenjem što većeg broja turista.

„Osim što smo prepoznatljivi po našem bogatom kulturno-historijskom naslijeđu, želimo pokazati i da smo otvoreni za ono što sadašnjost nudi i da možemo stati rame uz rame sa velikim evropskim gradovima. Želimo da naši građani, kao i brojni turisti, uživaju šetajući našim ulicama i da se, kao što je to oduvijek u Sarajevu bilo, svi praznici zajedno proslavljaju. To je ono što nas izdvaja od drugih i po čemu smo prepoznatljivi,“ kazao je Hadžibajrić. On je i zvanično pustio u rad dekorativnu rasvjetu na Baščaršijskom trgu nakon čega je uslijedio veliki vatromet.

Image

Za ljepši i veseliji Stari Grad novogodišnjim dekoracijama su ukrašene ulice Ferhadija, Sarači, Štrosmajerova, Baščaršijski trg, Mula Mustafe Bašeskije, Zelenih beretki i Trg fra Grge Martića. Osim toga, Općina je kupila četiri velike jelke kojima je ukrašena unutrašnjost i prostor ispred Katedrale.

Kako bi praznična atmosfera zavladala u svim ulicama, u ulici Štrosmajerova postavljeno je ozvučenje gdje se u saradnji sa RSG-om emituje prigodna praznična muzika, a organizovano je i takmičenje u izboru najboljeg prazničnog selfija. Povodom božićnih praznika održat će se koncerti SPSD Sloga i Udruženja Facultas.

Fotografija korisnika/ce Općina Stari Grad Sarajevo.

Projekat realizuju Općina Stari Grad, putem Sektora za lokalni razvoj i Udruženje Sarajevo Navigator. Cilj je podstaći razvoj privrede u nastarijoj gradskoj općini, privlačenjem većeg broja turista za vrijeme predstojećih praznika.

Previous Povodom rođendana Hajrudina Krvavca: Šibin film "Most" prodat je u sve zemlje svijeta
Next Rekordan broj posjetilaca Nacionalnog parka smaragdne Une (VIDEO)

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Neobičan gost: U kuću Jusupovića svaku noć dolazi lisac

Porodica Jusupović iz Fojnice, u svom domu u naselju Pločari Polje već više od mjesec ima neobičnog gosta. Naime, u njihovu kuću svaku noć dolazi lisica koja se poprilično udomaćila.

BH RAZGLEDNICA

Bosanski barak – uporan, hrabar, lojalan i istrajan lovački pas (Video)

Uporan, hrabar, lojalan i istrajan lovački pas. Sve su to odlike bosanskog baraka kojeg su cijenili i stari Iliri. Posjetili smo čovjeka koji već 50 godina čuva njihovu lozu. Dok

BH RAZGLEDNICA

PONOSNI NA SVOJE – NAJLJEPŠE ŠTO USK NUDI – PROMOTIVNI SPOT UŽIVAJ NAŠE

Kampanja “Uživaj naše” traje već dva mjeseca. U tom periodu, promocija je rađena preko četiri web portala, šest društvenih stranica, te tri televizije. Na službenoj fb stranici “Uživaj naše” u