Sutra promocija knjige “Politička djelatnost dr. Mehmeda Spahe”

Sutra promocija knjige “Politička djelatnost dr. Mehmeda Spahe”

 

Sutra, u nedelju 24.12.2017. god. u 18:15 sati bit će održana promocija prve knjige mr. sci. Enesa ef. Omerovića pod naslovom  “Politička djelatnost dr. Mehmeda Spahe (1906.-1939.) – Bošnjaci pod Jugoslovenskom diktaturom”, prenosi bh. informativni servis INS (Bosnian News Service).

 

Promocija će se održati u rekonstruiranoj velikoj sali Centra za obrazovanje i kulturu Gornji Vakuf-Uskoplje. Promotori će biti mr. Kenan Spaho, mr. Sejfudin Tokić i prof. dr. Ismet Bušatlić, dok će ulogu moderatora imati novinar i publicista Bajro Perva.

Knjiga tematizra političko djelovanje dr. Mehmeda Spahe, kao jednog od najvažnijih bošnjačkih političara s početka 20. stoljeća, vođe Jugoslovenske-muslimanske organizacije (JMO).  Djelo ima naučno-istraživački karakter i utemljena je na dokazima i potkrijepljena brojnim referencama.

Akademik, prof. dr. emeritus Emin Sofić, rođeni Gornjovakufljanin, naglasio je u recenzijama da je Omerovićevo djelo “izuzetan i specifičan doprinos politološkom i historijskom pogledu na kompleksni društveno-historijski kontekst južnoslavenskih prostora od 1906. do 1939. godine”.

Prof. dr. Ismet Bušatlić, nekadašnji dekan Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu, istakao je da je Omerović napravio “ozbiljnu studiju o političkoj djelatnosti dr. Spahe”.

“Zbog toga ovu studiju ocjenjujemo važnim doprinosom u izučavanju ukupne bh. i bošnjačke povijesti”, naveo je prof. dr. Džemaludin Latić, ugledni profesor i bh. pjesnik.

Enes Omerović rođen je 1975. godine u Bugojnu, a odrastao u selu Pridvorci kod Gornjeg Vakufa.

Završio je Gazi Husrev-begovu medresu i Fakultet islamskih nauka, magistrirao na Odsjeku historije Filozofskog fakulteta Sarajevo na temu političke djelatnosti dr. Spahe, a trenutno priprema doktrosku disertaciju, kao i drugu knjigu.

Omerović je glavni imam MIZ Gornji Vakuf.

Previous Rekordan broj posjetilaca Nacionalnog parka smaragdne Une (VIDEO)
Next Pašina kula uspravno stoji već peto stoljeće

You might also like

SPORT

U petak TV premijera dokumentarca o odlasku bosanskih košarkaša na Eurobasket 1993.

U programu Televizije Bosne i Hercegovine (BHT1) u petak će biti premijerno emitovan nagrađivani dokumentarni film “The Long Shot” koji je rađen u koprodukciji BHRT-a, autora Alvara Gonzalesa Allera i

BH RAZGLEDNICA

Mostarski murali među najljepšim na svijetu

Murali oslikani na fasadama mostarskih zgrada uvršteni su među najboljih 25 na svijetu u okviru globalne platforme “Street Art Cities”, koja je grad na Neretvi prepoznala kao “jedan od impresivnijih

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

Potpisan Memorandum za izradu novog pravopisa bosanskog jezika

Predsjednik Bošnjačke zajednice kulture “Preporod” Sanjin Kodrić i direktor Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu Alen Kalajdžija danas su potpisali Memorandum o saradnji na projektu izrade novog pravopisa bosanskog jezika.