U prvom kolu US Opena Džumhur protiv zemljaka Tomića koji nastupa za Australiju

Na ceremoniji u New Yorku je danas održan žrijeb za US Open koji se igra narednog mjeseca. Žrijebom je odlučeno da se bosanskohercegovački teniser Damir Džumhur sastaje sa Australcem Bernardom Tomićem.

Damir Dzumhur leaves the tournament with his head held high AP

Damir Džumhur

U prvom kolu prvi nosilac Novak Đoković igra protiv Joaoa Sousae. Rafaal Nadal će za protivnika imati mladog Bornu Ćorića, talentovanog tenisera iz Hrvatske.

Turnir se igra od 31. augusta do 13. septembra u New Yorku.

Podsjetimo, titulu brani hrvatski teniser Marin Čilić u muškoj, odnosno Amerikanka Serena Vilijams u ženskoj konkurenciji.

Kao što je Marin Čilić iz Bosne i Hercegovine (Međugorje), tako je i Damirov protivnik u prvom kolu, naše gore list, Bosanac.

Bernard-Tomic

Bernard Tomić

Igra pod zastavom Australije, svojataju ga Hrvati, rođen je u Njemačkoj, ali su mu korijeni – bosanski. Šesnaestogodišnji teniser Bernard Tomić, najmlađi pobjednik jednog meča u historiji Australian opena, porijeklom je iz naše zemlje, iz mjesta Husino pored Tuzle.

Ono što je većini nepoznato je da su njegov otac Ivica i majka Edisa ratne 1992. godine iz Husina izbjegli u Njemačku i nastanili se u Štutgartu, gdje je 21. oktobra Bernard rođen. Tri godine kasnije, porodica Tomić iselila se u Australiju.

Bernard je rano iskazao interesovanje za sport, što i ne treba čuditi budući da dolazi iz sportske porodice. Otac Ivan, koji je u Australiji promijenio ime u Džon, nekada je igrao fudbal za Husinski rudar i Rudar iz Bukinja, a nedavno preminuli stric Drago obavljao je funkciju direktora ŽRK Jedinstvo iz Tuzle. Zvjezdan Tomić, Bernardov prvi rođak, danas je trener rukometašica Jedinstva.

– Smeta mi što hrvatski mediji svojataju Bernarda. Njegovi su roditelji iz Husina i nemaju nikakve veze s Hrvatskom. On je porijeklom Bosanac – kaže Zvjezdan i ističe kako je ponosan što je njegov rođak zabilježio dobar uspjeh u Melburnu i što je na najbolji način zakoračio u svijet profesionalnog tenisa – tako su pisali naši mediji o ovom momku prije nekoliko godina. Danas je Bernard najbolji teniser Australije, 24. je na ATP listi najboljih tenisera svijeta.

(mb)

Previous U Zenici obilježena 826. godišnjica Povelje Kulina bana (FOTO)
Next SANU umišlja da do njezinog stava još iko ozbiljan drži

You might also like

SPORT

Kapiten U19 reprezentacije nakon pobjede nad prvakom Evrope: ‘Kako te volim Domovino moja’

Naši juniorski fudbalski reprezentativci obradovali su mnoge savladavši favorizovane Francuze (2:0), aktuelne evropske šampione i ujedno domaćine ovog kvalifikacionog turnira za naredni EURO. Nakon utakmice oglasio se kapiten reprezentacije Zinedin

SPORT

Ibišević: Odgovornost počinje u Savezu. Petev treba otići

Vedad Ibišević postigao je gol koji nas je odveo na SP u Brazilu, postigao je prvi gol na velikom takmičenju za Zmajeve protiv Argentine, za N1 komentarisao je aktuelnu situaciju

SPORT

Džeko lovi Beckhama i Ibrahimovića: Dijamant bi mogao postati tek treći s titulama u tri Lige petice

Edin Džeko osvojio je naslov prvaka u Bundesligi (Wolfsburg) i u Premiershipu (Manchester City), a dođe li do scudetta s Romom nadmašio bi dvije legende.  Edin Džeko jedini je bh.