Most na Skenderiji: Djelo slavnog arhitekte Ajfela?

Most na Skenderiji: Djelo slavnog arhitekte Ajfela?

 

Sarajevo ima svoju rijeku, rijeka ima svoje mostove, od kojih neki stoje stoljećima, a svi su isprepleteni svojim pričama.  

– Ove dobroćudne građevine imale su svoje neimare, neki od njih bili su čak i učenici čuvenog Sinana i Hajrudina, koji su podigli najljepše i najveće mostove u Bosni – govori Mufid Garibija, sarajevski arhitekta i dobar poznavalac historije grada.

Nove vrste

U doba Austro-Ugara, Sarajevo se nastavilo kititi vrhunskim mostovima. Gradnja novog, klasičnog, evropskog Sarajeva ogledala se u mnogim novinama, a među njima su bile i nove vrste mostova.

– Tadašnji svjetski trendovi nalagali su gradnju matalnih i betonskih konstrukcija. Betonske konstrukcije bile su nepoznanica pa su novu tehnologiju testirali u Sarajevu. Tako je nadomak Careve džamije, umjesto stare i urušene ćuprije, desetak metara uzvodno, nikao prvi armirani betonski most u cijeloj imperiji – ističe Garibija.

Ajfelov most bio je jedan od savremenijih

Druga popularna tehnologija bila je čelična konstrukcija, čije je mogućnosti pokazao Aleksandar Gustav Ajfel. Poznati francuski arhitekta u Parizu je, na stogodišnjicu Francuske buržoaske revolucije, podigao veliki toranj, čelične konstrukcije, visine od 318 metara. Gradnjom tornja Ajfel je ostao poznat do danas.

Jedna čelična konstrukcija nikla je 1853. godine u Sarajevu na Skenderiji, na mjestu gdje je stajala drvena Skender-pašina ćuprija. S obzirom na to da je austrougarska vlast tražila najbolja rješenja, nema sumnje da su kontaktirali i arhitektonski biro Gustava Ajfela. Nažalost, nema pisanih dokaza o tome, ali se u Sarajevu prenosi priča da je most radio Ajfel ili neko iz njegove radionice te da je baš on i bio u Sarajevu – navodi Garibija.

Gradnja tranzita

Ajfelov most u Sarajevu nije bio jedini ovog tipa. Nekoliko mostova i vijadukta podignuto je na pruzi od Sarajeva prema Višegradu, a najpoznatiji je veliki most iznad Čolinog potoka. Dugo je ovaj most krasio Bistrik, a srušen je prilikom gradnje sarajevskog tranzita.

Zatvoren za saobraćaj 

Konstrukcija Ajfelovog mosta do danas odolijeva zubu vremena. U vrijeme održavanja Svjetskog stonoteniskog prvenstva u Sarajevu 1973. otvoren je veliki most na Skenderiji, a Ajfelov je zatvoren za saobraćaj. Posljednja velika rekonstrukcija mosta napravljena je 2004. godine.

Danas je Ajfelov most poznat i kao ljubavni, mladi na njemu redovno ostavljaju ljubavne poruke ili na druge načine izjavljuju jedni drugima ljubav.

(Avaz/MiruhBosne)

Previous Obilježena 25. godišnjica pogibije heroja Hakije Mrše i Remzije Veje
Next Svečano obilježen završetak obuke 19. klase kandidata za prijem u vojnu službu u OS BiH

You might also like

BAŠTINA

Osman-kapetanova medresa u Gračanici: Nekad obrazovna ustanova danas objekt za društvene namjene

Osman-kapetanova medresa u Gračanici osnovana je 1800. godine, vakufnamom Osman-kapetana Gradaščevića, zapovjednika Gradačačke kapetanije i oca čuvenog Husein-kapetana Gradaščevića, Zmaja od Bosne. Osman-kapetan bio je veliki vakif, iza kojeg su

BH RAZGLEDNICA

Turisti oduševljeni ponudom Blidinja: Jahanje na konjima kroz netaknutu prirodu

Rijetko gdje se može priroda doživjeti na način na koji se može doživjeti na Blidinju, kaže uglas grupa studenata koja je za vikend boravila u parku prirode Blidinje, i to posebnim

BH RAZGLEDNICA

Novi sadržaji u jedinstevnom bh. Sportsko rekreativnom centru “Ajdinovići”

  U okviru Sportsko rekreativnog centra Ajdinovići planirani su novi sadržaj, potvrdio je za poslovni portal Akta.ba Amer Čulov iz SRCA. Planirana je izgradnja zimske bašte, koja treba da produži sezonu i