Baton – veliki vojskovođa iz doline rijeke Bosne

Baton – veliki vojskovođa iz doline rijeke Bosne

 

U dijelu lapidarija Franjevačke klasične gimnazije u Visokom označenom kao “Ilirski period” izložena je Batonova ploča.

Riječ je o nadgrobnoj ploči Batona i njegovih šest sinova, te postoji teorija da pripada slavnom Batonu, vojskovođi  Desitijata koji je vodio ustanak protiv Rimljana od 6. do 9. godine nakon Krista.

Baton je bio Ilirski vojskovođa koji je poveo Dezitijate u Velikoj Ilirskoj pobuni poznatoj i kao “Batonski rat” protiv Rimskog Carstva.

Rim je bio primoran poslati 10 legija i isti broj savezničkih snaga i plaćenika kako bi skršio ovaj ustanak. Čak su bili primorani kupiti i osloboditi hiljade robova kako bi imali dovoljno vojnika; što se nije dogodilo još od Bitke kod Kane 200 godina ranije.

Nakon žestokih bitki, u septembru 9. godine, samo nekoliko dana prije poraza u Teutoburškoj šumi protiv Germana, Baton i Dezitijati su se predali Tiberiju.

Historičari navode da je posljednji Batonov ‘bedem otpora’ bio grad Arduba. Neki su skloni tumačenju da je Arduba zapravo Vranduk u blizini Zenice.

Velikog vojskovođu iz doline rijeke Bosne nisu htjeli ubiti nego su tražili da vide ko je taj veliki vojskovođa i koji su njegovi razlozi zašto se pobunio, na što je Baton rekao:

‘Sami ste krivi, slali ste nam vukove umjesto čobana.’

Rimski hroničari zabilježili su i sljedeće:

-Ponosne ilirske žene sa djecom u naručju bacaju se za zidina grada u vatre koje plamsaju svud okolo. One se ne predaju Rimljanima, a Ilirski ratnici oduzimaju sebi život svojim mačevima.

 

(MiruhBosne/Visoko.co)

Previous Turisti i regiona preplavili Sarajevo: 'Jako je lijepo. Nisam očekivala da je ovako veliko'
Next Travničanka pravi moderne fesove i čuva višestoljetnu tradiciju

You might also like

NAŠI DANI

Hiljade ljudi iz Bosne i Hercegovine i regije obilježilo godišnjicu Igmanskog marša

   Tradicionalnim maršom i polaganjem vijenaca i cvijeća na Spomen-obilježje pripadnicima Prve proleterske brigade, hiljade učesnika iz Bosne i Hercegovine i regije obilježilo je godišnjicu Igmanskog marša, javlja Anadolu Agency

BAŠTINA

Heraldički prsten sa motivom časnog ljiljana kao pečat Bosanskog kraljevstva i Kotromanića

Pečatni prsten sa heraldičkim simbolom znamenitog ljiljana, pronađen u Crkvini kod Kaknja tokom iskopavanja 2010. i 2012. godine, predstavlja neizbrisiv potpis i besmrtni trag postojanja srednjovjekovnog Bosanskog kraljevstva. Taj zlatno-srebreni

HISTORIJA

Zvečan na sjeveru Kosova; nekada je bio istočna bosanska granica

  Naš historičar Mustafa Imamović o osmanskom osvajanju Bosne spominje Zvečan, kao istočnu bosansku granicu, a navodi i primjere saradnje najistaknutijih bosanskih velikaša (Sandalja , Hrvoja Vukčića, Pavloviće) sa Osmanlijama…