Tuzlanski aerodrom ruši rekorde: U 2018. očekuje 600 hiljada putnika

Tuzlanski aerodrom ruši rekorde: U 2018. očekuje 600 hiljada putnika

 

Međunarodni aerodrom Tuzla (MAT) u 2017. godini prevezao je čak 161 hiljadu putnika više nego u godini ranije, te dostigao cifru od 526 hiljada putnika u toku jedne godine. Iako su u prošloj godini ukinute dvije redovne aviolinije za London i Nürnberg, to nije uticalo na ostvarivanje i prebacivanje planiranog godišnjeg broja putnika.

Ukoliko se u narednoj godini ostvare planirani poslovi i investicije, do kraja 2018. sa Tuzlanskog aerodroma bi moglo poletjeti i sletjeti oko 600 hiljada putnika.

Obnova od 6,5 miliona KM

– Ovo je najuspješnija godina otkako je aerodrom sklopio partnerski odnos sa niskobudžetnom kompanijom WizzAir. Ovoliko povećanje kapaciteta putnika, zahvaljujući stacioniranju još jednog aviona na našem aerodromu, stvorilo je i potrebu da proširimo kapacitete aerodroma, u što smo već krenuli i očekujemo da se rekonstrukcija i nadogradnja završe do kraja aprila naredne godine, kazao je Rifet Karasalihović, direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla.

WizzAir je početkom godine na aerodromu stacionirao još jedan avion Airbus sa 180 putničkih mjesta, što u konačnici znači da aerodrom raspolaže sa dva aviona, koja tokom cijele sedmice lete na petnaestak destinacija širom Evrope. Postavljanje novog aviona je investicija od oko 100 miliona dolara, a novi avion je omogućio i uvođenje novih linija za Köln, Nürnberg, Vaxjo, Friedrichshafen i Bratislavu po cijeni od 30 KM.

Ipak, tokom godine došlo je do ukidanja dvije avionske linije, međutim, nakon rekonstrukcije aerodroma, bit će uvedene i nove. Rekonstrukcija je već započela, a ukupno će koštati 6,5 miliona KM. 2,5 miliona KM osigurao je aerodrom iz kredita, dok su ostala četiri miliona KM povučena iz kantonalnog i federalnog budžeta.

– Na ovaj način ćemo dobiti terminal veći za oko 2.500 kvadrata, što će omogućiti i veći broj putnika u jednom satu, ali i otvara nam mogućnost uvođenja novih linija. WizzAir je odlučio da ukine London zbog nepovoljnog viznog režima sa Velikom Britanijom, dok se Nürnberg pokazao kao neisplativa linija. Međutim, već je izvjesno da će nakon rekonstrukcije biti uvedene i nove linije, o kojima sad ne možemo govoriti, a pregovaramo i sa drugim aviokompanijama, dodao je Karasalihović.

Prilazna svjetla

Sa novim aerodromskim kapacitetima i avionom ukupan kapacitet aerodroma je podignut na 700 hiljada putnika godišnje, što bi moglo biti dostignuto u narednih nekoliko godina, u zavisnosti od uspješnosti pregovora sa ostalim kompanijama. Ipak, jedan od osnovnih preduslova da aerodrom postane široko prihvaćen u svijetu aviosaobraćaja su prilazna svjetla, koja još nisu u funkciji iako se o njima govori više od godinu.

– Prilazna svjetla su u probnoj fazi. Direkcija civilne avijacije je izvršila testiranja i inspekciju i mi očekujemo krajem januara konačnu saglasnost za puštanje tih svjetala u punoj funkciji. U ovom trenutku rade, ali ne u punom kapacitetu, kazao nam je Karasalihović.

Putnici sa MAT-a od ranije lete za Malmö, Gothenburg i Stockholm (Švedska), Basel (Švicarska), Billund (Danska), Dortmund, Frankfurt Hahn, Berlin i Memmingen (Njemačka), te Eindhoven (Holandija), što sa nedavno uvedenim linijama čini ukupno 15 destinacija, piše Oslobođenje.

Previous Mustafić: Postoji bosnofobija iz Beograda i Zagreba
Next Bošnjaci u Turskoj odlučili učiti jezik pradjedova (VIDEO)

You might also like

Ekonomija/Biznis

Sanski ‘Remus’ na proljeće planira zaposliti 100 radnika

Kompanija “Remus” iz Sanskog Mosta se u proteklim godinama profilisala u lidera metaloprerađivačke proizvodnje na ovim prostorima, piše lokalni portal inmedia. Ovom prilikom treba istaći još jedan gest kojim je

Ekonomija/Biznis

Preuzimanjem kontrole bosanskog neba očekuje se veći budžet za 12 do 13 miliona BAM

Sve je spremno da naša država konačno preuzme potpunu kontrolu nad bosanskohercegovačkim nebom, a to će se desiti u noći sa 4. na 5. decembar, tačno u ponoć. Kaže ovo u

Ekonomija/Biznis

Šoping u Krajini: Brojni Slovenci i Hrvati vikendom hrle u Bosnu

Hrvati i Slovenci sve češće dolaze u kupovinu u Bosnu i Hercegovinu. Najpopularnije destinacije su Orašje, Velika Kladuša, Bihać i Cazin. Kupuju sve, od prehrambenih proizvoda do građevinskog materijala i