Bošnjaci u Turskoj odlučili učiti jezik pradjedova (VIDEO)

Bošnjaci u Turskoj odlučili učiti jezik pradjedova (VIDEO)

 

Nakon što je Ministarstvo obrazovanja Republike Turske odobrilo nastavne programe za albanski i bosanski jezik, koji su uvršteni u nastavni plan osnovnih škola u Turskoj, veliki broj đaka u Izmiru pokazao je ineresovanje za učenje ovih jezika, javlja Anadolu Agency (AA).

Protokol o bosanskom jeziku kao izbornom predmetu u turskim školama između Federacije BiH i Turske potpisan je 2015. godine. Bosanski jezik u turskim školama od školske 2017/2018. godine izučavaju učenici od petog do osmog razreda kao izborni predmet. Isto važi i za albanski jezik, koji se također našao u nastavnom planu turskih osnovnih škola.

U malom mjestu Halilbeyli, nedaleko od zapadnog turskog grada Izmira, većinski živi stanovništvo porijeklom sa prostora Bosne i Hercegovine, kao i jedan dio stanovništva porijeklom iz Albanije. Nastojeći da ga govore unutar porodice, stariji stanovnici u Halilbeyliju sačuvali su bosanski jezik, a njihovi potomci, koji ga slabije znaju, imaju priliku naučiti ga u školi. U Halilbeyliju se nalazi Osnovna škola “Alija Izetbegović”.

Direktor škole Emre Uygur za AA je istakao kako ovu školu pohađa ukupno 184 učenika, koji u šestom i sedmom razredu mogu učiti bosanski jezik, dok u osmom razredu imaju priliku da odaberu albanski jezik. Prema riječima Uygura, bosanski jezik uči 94 učenika, a albanski 44 učenika.

Uygur je dodao kako učenici ove škole, kada je riječ o učenju jezika, imaju prednost što su njihovi učitelji iz porodica koje su porijeklom iz BiH ili Albanije.

“Razlog zašto smo odabrali ove jezike jeste svakako demografska struktura našeg mjesta. Ovdje živi oko 2.200 stanovnika, većinski su porijeklom iz BIH. Iako se bosanski jezik koristio unutar ovih porodica, jasno je da je poznavanje jezika vremenom izumiralo. Stoga smo, i na zahtjev roditelja, pokrenuli ovaj projekat”, kazao je Uygur.

Ističe kako su već vidljivi pozitivni rezultati programa.

“Već imamo djecu koja djelomično mogu kod kuće ostvariti dijalog na bosasnkom jeziku. Mnogi su izrazili želju da posjete svoje zavičaje u BiH. Zahvaljujući ovom projektu djeca sada sa djedovima i nenama mogu komunicirati na bosanskom jeziku”, poručio je Uygur.

Irmak Guler je učenica sedmog razreda Osnovne škole “Alija Izetbegović”, a njena porodica je porijeklom iz Bosne i Hercegovine.

“U našoj kući se i danas govori bosanski jezik. Nažalost, ja do sada nisam mogla razumjeti. Obradovala sam se kada je uveden bosanski jezik kao izborni predmet i odabrala sam ga”, kazala je Irmak, te dodala:

“Još uvijek ne govorim tečno, ali sigurna sam da ću vrlo brzo uspjeti. Moj otac i djed govore bosanski. Nikada nisam posjetila BiH, ali definitivno to sada želim. Radujem se činjenici da neću imati problema u komunikaciji sa svojim rođacima.”

Hidayet Durmelik, učenik je osmog razreda u istoj školi, koji je kao izborni predmet odabrao albanski jezik.

On je također izrazio zadovoljstvo zbog ukazane prilike da uči jezik svojih predaka.

Previous Tuzlanski aerodrom ruši rekorde: U 2018. očekuje 600 hiljada putnika
Next Uskoro počinje rekonstrukcija Trga branilaca u Goraždu - Pogledajte kako izgleda projekat vrijedan milion maraka (FOTO)

You might also like

NAŠI LJUDI

Bosanac Damir Šagolj najbolji Reutersov fotograf za 2016. godinu

Bosanskohercegovački fotograf Damir Šagolj osvojio je nagradu “Fotoreporter godine”, koju dodjeljuje svjetski poznata agencija Reuters. Nagradu je dobio za rad u toku 2016. godine, a posebno se istakao svojim fotografijama

NAŠI LJUDI

Čuvari bh. tradicije i bosanskog jezika u St. Louisu

U Saint Louisu (SAD) je nedavno pokrenuta škola za bosanski jezik za djecu i omladinu čije je porijeklo iz Bosne i Hercegovine. Škola pod nazivom “Bosanska vikend-škola“ izazvala je ogroman

NAŠI LJUDI

Amir Delić, najodgovorniji čuvar životne sredine u Velikoj Britaniji

  Britanska nevladina agencija “Keep Britain Tidy” koja vodi računa o zaštiti životne sredine proglasila je, na godišnjoj gala manifestaciji u Brighotnu, Amira Delića za najodgovornijeg čuvara životne sredine u