Prosinečki: Bosna i Hercegovina ima odličnu reprezentaciju i kvalitet da može ostvariti uspjeh

Prosinečki: Bosna i Hercegovina ima odličnu reprezentaciju i kvalitet da može ostvariti uspjeh

 

Novi selektor Robert Prosinečki vjeruje da nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine posjeduje kvalitet da se plasira na Evropsko prvenstvo 2020. godine.

Nogometni as i osvajač bronzane medalje na Svjetskom prvenstvu 1998. godine sa selekcijom Hrvatskom Robert Prosinečki predvodit će nogometnu reprezentaciju Bosne i Hercegovine u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2020. godine.

Njemu će u stručnom štabu bh. selekcije pomagati treneri Gordan Ciprić i Dragan Spasić, koje je Prosinečki želio kao saradnike, te bivši reprezentativci Bosne i Hercegovine Elvir Rahimić (trener specijalista u stručnom štabu) i Kenan Hasagić (trener golmana).

Popularni “Žuti” imat će zahtjevan i nimalo lagan cilj, a to je da pokuša odvesti Bosnu i Hercegovinu prvi put u historiji na Evropsko prvenstvo.

Sretan zbog izbora

Nakon što smo Prosinečkom čestitali na izboru za nasljednika Mehmeda Baždarevića na klupi “Zmajeva”, 48-godišnji hrvatski trener govorio je o prvim utiscima i zadacima koji mu slijedi na selektorskoj funkciji Bosne i Hercegovine, na koju je imenovan jednoglasnom odlukom članova Izvršnog odbora Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine.

  • Kako se osjećate poslije izbora za selektora Bosne i Hercegovine i kakve su njene mogućnosti u narednom periodu?

– Zadovoljan sam i sretan što ću u kvalifikacijama za EP voditi Bosnu i Hercegovinu, koja ima super kvalitetne igrače. U stručnom stožeru vjerujemo da možemo napraviti nešto, a kada to kažem, mislim da ćemo dati maksimum zajedno s igračima kako bismo otišli na Europsko prvenstvo. Bosna i Hercegovina je uvijek imala talentiranih igrača, koji nastupaju u velikim klubovima, kao i dobrih mladih igrača. Možda je i prerano o tome govoriti, ali najvažnije je da se kvalificiramo na Europsko prvenstvo.

  • Koliko je težak cilj za Bosnu i Hercegovinbu da izbori plasman na EP?

– Uvijek je teško kada se igra, mada vjerujem da ćemo se plasirati na Euro.

  • Da li ste očekivali povjerenje da predvodite bh. državni tim?

– Kada ostaneš u užem izboru, sigurno je da očekuješ da budeš i izabran. Ovaj put ostali smo Amar Osim i ja. Raduje me je da su svi u Savezu podržali moju kandidaturu i izbor mi puno znači. Još danas ću uživati u tome, a već sutra ću krenuti s radom na mjestu izbornika. Dolazim u Sarajevo u subotu [6. januara], pošto nas 28. siječnja očekuje prijateljska utakmica sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Razgovori s Ibiševićem i Lulićem

  • Razmišljate li o kontrolnim utakmicama protiv SAD-a 28. januara u Los Angelesu i Meksikom, tri dana kasnije u San Antoniju?

– Zato ću i doći za nekoliko dana u Sarajevo, da bi se pripremili što bolje za ove utakmice.

  • Koliko je za Bosnu i Hercegovinu važan žrijeb za Ligu nacija 24. januara, preko koje se može proći direktno na Euro?

– Poznato mi je da je ždrijeb za Ligu nacija 24. siječnja i da je ovo natjecanje, kao i naredne kvalifikacije, šansa da idemo na EP. Bosna i Hercegovina ima odličnu reprezentaciju i kvalitetu da može ostvariti uspjeh.

  • Smatrate li da je moguće da Senad Lulić i Vedad Ibišević, koji su se nedavno oprostili od dresa Bosne i Hercegovine, promijene odluke i nastave igrati za državni tim?

– Sigurno ću pričati s njima o tome i možda ih nagovorim da se predomisle u odlukama. Vidjet ćemo koji su razlozi njih dvojicu naveli da tako odluče. Neki prestaju igrati zbog godina, drugi iz privatnih razloga. Ako ostanu pri odluci da neće igrati za reprezentaciju ubuduće, Bosna i Hercegovina ima dovoljno dobrih igrača koji im mogu biti odgovarajuće zamjene. Nastavit ćemo tražiti mlade igrače kako bismo bili što spremniji za naredne kvalifikacije.

  • Da li ima u Premijer ligi Bosne i Hercegovine nogometaša koji zaslužuju poziv u reprezentaciju?

– Tražit ćemo svugdje igrače za reprezentaciju. Očekujem da će se neko od mladih igrača kvalitetom dokazati. Svakako ćemo dati posebnu pažnju praćenju utakmica bh. prvenstva.

 

Treći na svijetu, klupski prvak Evrope

Robert Prosinečki rođen je 12. januara 1969. godine u Schwenningenu (Njemačka).

S omladinskom reprezentacijom Jugoslavije osvojio je zlatnu medalju na Svjetskom prvenstvu 1987. godine u Čileu, gdje je proglašen najboljim igračem i dobitnik je Zlatne lopte.

Najveći klupski uspjeh ostvario je s beogradskom Crvenom zvezdom, postavši prvak Evrope 1991. godine.

U dresu ‘Crveno-belih’ bio je trostruki prvak Jugoslavije i jednom osvajač Kupa Maršala Tita.

Igrajući za Real Madrid, osvojio je Kup i Superkup Španije, bio je tri puta prvak i jednom pobjednik Kupa Hrvatske sa zagrebačkim Dinamom, dok mu je s ljubljanskom Olimpijom pripao Kup Slovenije.

Za reprezentaciju bivše Jugoslavije odigrao je 15 utakmica i postigao četiri gola, dok je za Hrvatsku, s kojom je bio treći na Svjetskom prvenstvu prije 20 godina u Francuskoj, zabilježio 49 nastupa i dao 10 golova.

Prosinečki je radio kao pomoćni trener u reprezentaciji Hrvatske, vodio je i Crvenu zvezdu, turski Kayserispor te selekciju Azerbejdžana.

Izvor: Al Jazeera

Previous Amer Bukvić izabran među 50 najuticajnijih svjetskih lidera u islamskoj ekonomiji
Next Troje mladih kaligrafa iz Bosne i Hercegovine nagrađeni na festivalu u Iranu

You might also like

NAŠI DANI

Stipendije za 105 učenika koji se obrazuju za deficitarna zanimanja

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo dodijelilo je stipendije učenicima prvog razreda u školskoj 2019/2020. godini koji se obrazuju za deficitarna zanimanja. Ugovore su potpisali roditelji učenika i

NAŠI DANI

Izetbegović govorio o bosanskoj historiji, Dodiku to prilično zasmetalo

“Dio međunarodne zajednice želi napraviti ustupke Srbiji da bi je odvukli od utjecaja Rusije i Putina, da bi je pridobili za sebe. Oni to rade na naš račun, na račun

NAŠI DANI

Molitve za 116 ubijenih stanovnika Ahmića: Žrtve se nikada ne smiju zaboraviti

Učenjem Ja-sina na Šehidskom mezarju u Vitezu i u džamiji počelo je obilježavanje 24. godišnjice od masakra nad bošnjačkim civilima u selu Ahmići kod Viteza, javlja Anadolu Agency (AA). I