POTPISAN UGOVOR O 70 MILIONA EURA KREDITA EBRD-A ZA GRADNJU NA KORIDORU 5-C

POTPISAN UGOVOR O 70 MILIONA EURA KREDITA EBRD-A ZA GRADNJU NA KORIDORU 5-C

 

S potpisivanjem ovog ugovora ukupan iznos investicije EBRD-a u transportnu infrastrukturu u BiH prelazi milijardu eura, a ova investicija povećat će broj zaposlenih, povezivanje unutar BiH, ali i BiH sa susjedima”, rekao je direktor Ureda Evropske banke za obnovu i razvitak (EBRD) Ian Brown nakon današnjeg potpisivanja Ugovora o garanciji za kredit u vrijednosti 70 miliona eura za izgradnju dionice autoceste i dvije petlje na Koridoru 5c. 

 
 Brown je rekao da je ovo dokaz da su akcize otvorile novi ciklus investiranja u sektor transporta i najavio da će već ove godine biti još jedno investiranje u iznosu od 200 miliona eura. 

 
Sredstva ovog kredita bit će iskorištena za izgradnju dvije dionice autoceste i dvije petlje na Koridoru 5-C.
Kredit je odobren na razdoblje od petnest godina uz kamatu od jedan posto.

 
Kako je podsjetio ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda vlasti u BiH su ranije s međunarodnim finansijskim institucijama ugovorili sredstva u iznosu od 584 miliona eura za dovršetak gradnje autoceste na koridoru 5c, ai ti krediti nisu mogli biti aktivirani sve dok nije bio usvojen Zakon o akcizama na gorivo.

 
“Ovo su prvi kreditni dogovori nakon usvajanja Zakona o akcizama. Želim vam sretnu implementaciju ovih sredstava”, rekao je Bevanda.

 
 Osim ovog, potpisan je i ugovor o dadatnih 15 miliona eura za autoput Doboj – Prnjavor.

 
Kreditna sredstva za nastavak izgradnje na Koridoru 5-C omogućena su nakon što je u Parlamentu BiH usvojen set zakona o akcizama, čime su strani investitori, između kojih je i EBRD, dobili garanciju da su preduzeća koja se bave gradnjom autoputeva i puteva u BiH solventna i da će imati od čega da vraća kredite.

Izvor: Agencije

Previous Porodica Mujčić iz Kozaruše: Organska proizvodnja je siguran izvor primanja
Next Stolačka ljepotica jedinstvenog minareta: Džamija u Dabrici ohrabrenje i pokretač stanovnika

You might also like

Ekonomija/Biznis

AS Holding nastavlja sa inovacijama, instaliranje novih proizvodnih linija u nekoliko kompanija

Da proizvodni pogoni članica AS Holding grupacije predstavljaju svojevrsnu laboratoriju inovacija, dokazali su plasiranjem na tržište nekoliko brendova koji svojim karakteristikama dokazuju originalnost i unikatnost u odnosu na ostale iz

Ekonomija/Biznis

Premijer Novalić u Brčkom: Projekti vrijedni 165 miliona KM

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić, zajedno s delegacijom Vlade FBiH,  danas je u Brčkom održao radni sastanak s gradonačelnikom Brčko Distrikta BiH Esedom Kadrićem, zamjenikom gradonačelnika Antom Domićem, te glavnim

MADE IN BOSNIA-387

Pozitivne priče iz Ilijaša: Proizvodnja bačvi od nehrđajućeg čelika

U Ilijašu otvoren objekat firme Ezio Inox • Najavljeno skoro otvaranje novih radnih mjesta Uz prisustvo velikog broja zvanica u Ilijašu je jučer svečano otvoren objekat firme Ezio Inox Ilijaš.