Zaboravljeni nacionalni spomenik: Stećak i staro muslimansko groblje u Mrkovićima (Video)

Zaboravljeni nacionalni spomenik: Stećak i staro muslimansko groblje u Mrkovićima (Video)

 

Historijsko područje – Stećak i staro muslimansko groblje u Mrkovićima spada u grupu nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine koji se nalaze u Sarajevu.

Iako je ovo historijsko područje izuzetno značajno jer ukazuje na život još od XV vijeka, ovo mjesto je danas zapušteno i zaboravljeno. Na ovom značajnom historijskom području tako nećete naići na tablu, natpis, niti na zabilješke koje nam ukazuju na neke od historijskih činjenica.

Ukoliko vas put nanese u selo Mrkovići nadomak Sarajeva, vidjet ćete samo ostatke nišana i jedan stećak, koji većinom  leže na zemlji oboreni, pognuti ili oštećeni, i ne sluteći da se na tom mjestu nalaze čak 600 godina…

-U srednjem vijeku na području Sarajevskog i Visočkog polja formirana je župa Vrhbosna, koja je obuhvatala prostor gornjeg toka rijeke Bosne i slivove njenih pritoka Miljacke, Željeznice i Zujevine.

Na teritoriji župe Vrhbosna, prema mišljenju historičara sredinom X vijeka bio je smješten utvrđeni grad Katera, jedan od dva grada koji se spominju u djelu vizantijskog vladara Konstantina VII Porfirogeneta (De administrando imperio). Nastanak feudalnih oblasti pratio je proces rastakanja ranofeudalnih župa, jer ranije ”župe nisu odgovarale kasnofeudalnom konceptu vlasti’‘. Prema tome i župa Vrhbosna podijeljena je na nekoliko manjih oblasti. U slivu mokranjske Miljacke formirana je župa Mokro-Glasinac, kojoj je iz stare Olovske župe priključena Glasinačka ravan, a u slivu paljanske Miljacke, župa Pale. Ove župe bile su sastavni dio zemlje Pavlovića, kao i susjedna Prača.

Muslimanska groblja su nastajala u centralnim dijelovima naseljenih mjesta, baščama pored kuća, haremima džamija ili kao samostalna groblja na uočljivim mjestima perifernih dijelova naselja. Često su nastajala uz ili u blizini srednjovjekovnih nekropola, što je karakteristično i za lokalitet u Mrkovićima. Najčešći nadgrobni oblik na muslimanskim grobljima naziva se – nišan (nišan – perz. riječ – biljeg, znak).Najstariji identifikovani nišani koji se datiraju u drugu polovinu XV i u XVI vijek predstavljaju prelazne oblike sa značajnim uticajima srednjovjekovnog tradicionalnog načina izrade nadgrobnog spomenika – stećka.

Kako se to navodi u elaboratu Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine, stećak na lokalitetu u Mrkovićima pripada vrsti položenog monolita, koji je izrađen u formi sarkofaga (sljemenjaka). Brojnost stećaka na nekropolama važan je pokazatelj kretanja u društvu srednjovjekovne Bosne XIV i XV vijeka. Manja groblja uopšteno se smatraju porodičnim, što govori o poodmaklom procesu rastakanja starog rodovskog društva i izdvajanju malih porodičnih zajednica koje, kao znak «novoga» identiteta, organizuju svoja vlastita groblja. Navedena činjenica, kao i masivnost nadgrobnika upućuju na zaključak da se na lokalitetu u Mrkovićima nalazio posebno izdvojeni grob “izvjesnog srednjovjekovnog velikaša“ sa ovoga prostora, što svakako upućuje na zaključak da je nastanak spomentuog nadgrobnika moguće svrstati u period XV vijeka.

Također, u selu Mrkovići nalazi se staro muslimansko groblje koje se razvilo uz stećak koji  danas leži oboren na zemlju. U groblju se nalazi desetak nišana koji većinom leže na zemlji oboreni, pognuti ili oštećeni. Masivnost, način obrade nišana, te činjenica da se groblje razvilo uz stećak kazuju nam da je ovo staro groblje koje možemo locirati u XVI vijek. Dio nišana nalazi se u podzidama uz put, ili u ogradama koje danas dijele privatne parcele zemlje na kojima je groblje.

Ovaj spomenik jedan je od 101. nacionalnog spomenika koji se nalazi na području Sarajeva. Priče o tim spomenicima dio su projekta “101. medijska priča o nacionalnim spomenicima u Sarajevu” kojeg provodi Udruženje “Bosanski stećak” s ciljem promocije kulturno-historijskog nasljeđa Bosne i Hercegovine.

Izvor

Previous Sjajni rezultati SPARK-a i INTERA TP: U Mostaru napravili pravu malu bh. Silicijsku dolinu
Next Na javnoj tribini u Sarajevu o historijskim činjenicama o 9. januaru (VIDEO)

You might also like

HISTORIJA

Alija Isaković

Alija Isaković (Bitunja kod Stoca, 15. januar 1932, – Sarajevo, 14. mart 1997), bošnjački kulturni pregalac – romansijer, pripovjedač, radio-dramski, televizijski i dramski pisac, putopisac, aforist, lekiskograf i historičar jezika

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

Institut za historiju predstavio tri knjige mladih autora

Institut za historiju Univerziteta u Sarajevu promovirao je danas tri knjige mladih autora i to Sedada Bešlije „Istimâlet, Bosna u osmanskog političkoj strategiji“, zatim Hane Younis „Od dućana do pozorišta:

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

Povelja Kulina bana najstariji je bosanski i državni dokument svih Južnih Slavena i država

Udruženje građana “Forum građana Zenica” tradicionalno povodom objave Povelja bana Kulina, 29. augusta 1189. godine, organizira u Parku Kulina bana na Bilinom polju u Zenici obilježavanje ovog značajnog datuma za