“Kitarović je dobila javnu odbijenicu od Erdogana”

“Kitarović je dobila javnu odbijenicu od Erdogana”

Saborski zastupnik SDP-a Joško Klisović komentirao je u N1 Studiju uživo susret hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitrović i njenog turskog kolege Tayyipa Recepa Erdogana u Ankari.

“Posjet nije bio uspješan. Sama predsjednica je definirala cilj posjeta, dobivanje podrške Erdogana za promjene izbornog zakona u BiH, a dobila je javnu odbijenicu. Predsjednici ne idu razgovarati, oni idu poentirati, kad je dogovor već postignut. Kriva poruka je poslana. Predsjednica je odlazeći u Tursku poslala poruku da je Turska tutor Bošnjaka, a Hrvatska to isto Hrvatima u BiH. U Bosni i Hercegovini žive politički narodi kojima mi možemo samo pomoći”, smatra Klisović.

“Ako bi imali EU na svojoj strani, onda imamo moćan politički blok koji ima instrumente da to provede”, kaže.

Ima li EU jače mehanizme prema Bošnjacima od Erdogana?

“Europska komisija je uključena u stvaranje održivog sustava u BiH. Federica Mogherini je lice zajedničke vanjske politike EU. Blok od 28 država je jača politička snaga u razgovorima u BiH. Svaki jednostrani ulazak Hrvatske u BiH je okidač za uključenost Turske i Srbije gdje se međusobni utjecaji pokrate”, govori Klisović.

Treba li EU situacija podržavanja separatističkih politika u državi koja će sutra biti član EU?

“Hrvati su došli do zaključka da je BiH njihova država i tu nema riječi o separatizmu. Da bi mogli rješavati svoje probleme u Sarajevu, Hrvati moraju imati svoje predstavnike u vlasti. Ne smiju biti u poziciji da ih se uvijek preglasa samo zato što netko ima više glasova”, objašnjava Klisović.

Može li doći do neodržavanja izbora u BiH u listopadu?

Može. Ako jedna država poštuje svoje institucije, ona mora poštivati odluku Ustavnog suda. Sada se mora dogovoriti izborni zakon koji je ustavan, jer ići po službeno protuustavnom je srljanje u nove probleme i sukobe koji ne trebaju nikome u BiH.

Hoće li posjet hrvatske predsjednice Ankari produbiti krizu u BiH?

Bošnjacima je ključno da povjeruju da Hrvati neće razbijati BiH. Ako Hrvati uspiju u tome, Bošnjaci mogu puno iskrenije ući u razgovore. To ne smije ostati samo na riječima. Kada Čović kaže da će BiH pratiti Srbiju po pitanjima Kosova, Bošnjacima se diže kosa na glavi. Ako Hrvati žele Bošnjake za iskrene partnere, moraju biti uz njih riječju i djelom. Bošnjaci će pokazati koliko su iskreni ako stanu uz Hrvate u institucijama kad se bude donosio novi izborni zakon. Bez međusobnog povjerenja nema rješenja za situaciju u BiH. Političkom trgovinom s Turskom nikoga se neće uvjeriti u činjenje nečega.

Koliko Europa sluša Hrvatsku?

Prije svega, rat diplomatskim notama je krivi put. Fokusira našu političku energiju na konfrontaciju. Takve aktivnosti nas odvlače od pregovaračkog stola i uvlače u političku borbu u kojoj nitko neće biti pobjednik.

Previous /VIDEO/ Vanjskotrgovinska razmjena TK bilježi konstantan rast
Next U Tuzli 25. januara konferencija o kulturno-historijskoj vrijednosti sevdalinke

You might also like

NAŠI DANI

Hrvatska: Otkrivena ploča sa imenom prvog poginulog Bošnjaka u Domovinskom ratu

  Na otvorenju Memorijalnih dana Šefika Pezerovića, koji se svake godine organiziraju u spomen na prvog Bošnjaka poginulog prije 27 godina u Domovinskom ratu, otkrivena je ploča s natpisom “Prilaz

NAŠI DANI

Gaza: 27 bosanskih državljana čeka evakuaciju

7. oktobra palestinska militantna grupa Hamas izvršila je napad na Izrael, ubivši više od 1.000 osoba. Odmah potom uslijedio je kontranapad, zračnim i kopnenim putem. Gaza pod opsadom, 12. dan.

NAŠI DANI

Otvoren historijski park “Bosanski stećak i zastava”

U povodu Dana državnosti Bosne i Hercegovine, Općina Novi Grad upriličila je svečanost na kojoj je otvoren park “Bosanski stećak i zastava”, koji se nalazi preko puta zgrade Općine. Park