Kvalifikacije za SP u rukometu: Velika pobjeda bosanskohercegovačke reprezentacije u Švicarskoj

Kvalifikacije za SP u rukometu: Velika pobjeda bosanskohercegovačke reprezentacije u Švicarskoj

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine ostvarila je veliku pobjedu u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo koje će se 2019. godine održati u Njemačkoj i Danskoj. Izabranici Bilala Šumana slavili su u gostima kod Švicarske rezultatom 24:21 (12:12) i stekli realne šanse da se plasiraju u baraž.

U susretu petog kola kvalifikacione grupe 6 bosanskohercegovački rukometaši odigrali su odlično u St. Gallenu, posebno u drugom poluvremenu. U prvom dijelu domaći su u dva navrata imali tri gola prednosti (11:8, 12:9), ali se na odmor otišlo s neriješenih 12:12.

U nastavku su Švicarci na otvaranju ponovo uspjeli doći do dva gola prednosti, ali se Bosna i Hercegovina nije predavala. Prije svega zahvaljujući fenomenalnoj odbrani, koju je predvodio Benjamin Burić, “zmajevi“ prave seriju 5:0 i u 56. minuti dolaze do plus tri (21:18).

Zanimljivo, Šumanovi izabranici rivalu čak 15 minuta nisu dozvolili da postigne gol. Bili su to ujedno i prelomni trenuci utakmice, kada je riješen pobjednik. Na kraju zaslužen trijumf rezultatom 24:21.

Najefikasniji u pobjedničkom sastavu bili su Marko Tarabochia i Marin Vegar sa po pet golova. Imali su podršku od Vladimira Vranješa koji je postigao tri gola, dok su Srđan Predragović, Marko Panić, Mirsad Terzić i Muhamed Toromanović pogodili po dva puta. Kod Švajcaraca Lucas Meister sa šest i Lucas van Deschwanden sa pet golova.

Nakon pet kola u grupi 6 Bosna i Hercegovina je lider sa četiri boda, koliko ima i Švicarska. Estonija je posljednja sa dva boda. O pobjedniku grupe odlučivaće susret posljednjeg kola u kojem će se bh. rukometaši i Švicarci 13. januara sastati u Tuzli.

Bosni i Hercegovini je za prvo mjesto i plasman u baraž potreban barem jedan bod.

Izvor: Agencije

Previous U Privrednoj zoni Hadžići uskoro četiri nova investitora - Moguće zapošljavanje i do 600 ljudi
Next Legendardni komandanti Dudaković i Halilović na tribini u Tuzli: Našu lijepu Bosnu i Hercegovinu ima ko da brani!

You might also like

SPORT

Bilal Šuman, selektor rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine: Nadam se da počinjemo novu eru bh. rukometa

Bilal Šuman, nekada sjajno desno krilo, rukometni reprezentativac Bosne i Hercegovine, te igrač bitoljskog Pelistera, španskog Barakalda i danskog Koldinga vratio se u domovinu u novoj ulozi. Imenovan je za

SPORT

Tuka i Pezer pobjednici mitinga u Beogradu , Mujezinović drugi

  Najbolji bosanskohercegovački atletičari Amel Tuka i Mesud Pezer osvojili su prva mjesta, dok je Abedin Mujezinović bio drugi na međunarodnom atletskom dvoranskom mitingu “Serbia Open” u Beogradu. Tuka je

SPORT

Asja Klačar osvojila prve bodove na takmičenju Svjetskog kupa u snowboardu

 Mlada bosnaskohercegovačka snowboarderka Asja Klačar osvojila prve bodove na takmičenju Svjetskog kupa u austrijskom Kreischbergu. U svom prvom nastupu u Svjetskom kupu, 19-godišnja Sarajka je ostavarila historijski uspjeh u ovom