Rast svih ekonomskih parametara u Bosni i Hercegovini

Rast svih ekonomskih parametara u Bosni i Hercegovini

 

STRANE INVESTICIJE PORASLE ZA 66,8 POSTO, A ROBNI IZVOZ BILJEŽI DVOCIFRENE STOPE RASTA 

Vijeće ministara BiH upoznato je sa Informacijom Direkcije za ekonomsko planiranje o kretanju makroekonomskih pokazatelja za januar – oktobar 2017. godine iz koje je vidljivo da se nastavlja rast svih ekonomskih parametara u BiH, saopćilo je VM BiH.

Prema Informaciji, registrirani ekonomski rast u trećem kvartalu prošle godine u BiH   iznosio je 2,6 posto u odnosu na isti kvartal prethodne godine, čime je nastavljen rast iz prvog i drugog kvartala. Značajniji doprinos rastu BDP-a, nakon dužeg vremena, ostvaren je u domenu investicija, uz rast privatne potrošnje i pozitivni vanjskotrgovinski bilans, dok je javna potrošnja stagnirala.

Prema posljednjim podacima Centralne banke BiH, u platnom bilansu za pola godine ukupna strana ulaganja su iznosila 386,7 miliona KM i veća su za 66,8 posto u odnosu na isti period prošle godine.

U oktobru 2017. godine u BiH je nastavljen četveromjesečni trend rasta robnog izvoza po dvocifrenim stopama rasta i iznosio je 20,5 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine, dok je uvoz roba porastao za 15 posto. 

Porastao je i broj zaposlenih u septembru 2017. godine za 2,4 posto u odnosu na  isti mjesec 2016. godine i iznosio je 753,4 hiljade. 
 U 10 mjeseci ove godine u BiH je prikupljeno oko 11,8 milijardi KM prihoda od indirektnih i direktnih poreza, što je za 8,3 posto više u odnosu na isti period prethodne godine. Istovremeno su entitetske poreske uprave prikupile oko 5,9 milijardi KM prihoda, što je više za oko 515 miliona KM u odnosu na isti period 2016. godine. 
 

Ukupni depoziti na kraju ovog perioda iznosili su 19,6 milijardi KM i zabilježili su rast od 12,1 posto, a najveći doprinos rastu došao je iz sektora stanovništva, čiji su depoziti iznosili 11,1 milijardi KM.

 

Izvor: Agencije

Previous /VIDEO/ Da li su Beograđani čuli za opsadu Sarajeva?
Next U Kalesiji obilježena 26. godišnjica Regionalnog savjetovanja Patriotske lige (Video)

You might also like

Ekonomija/Biznis

Semra Sukanović iz Tuzle pobjednica prve emisije treće sezone SBF Start-up Challenge

Pobjednica prve emisije treće sezone Sarajevo Business Forum Start-up Challenge i vrijednih nagrada BBI banke, Hayat televizije, Bamcarda i partnera na projektu, je Semra Sukanović iz Tuzle, studentica pete godine Farmaceutskog fakulteta i njen projekat Zen – prirodna

MADE IN BOSNIA-387

Bikovi iz Bosne i Hercegovine morem do Libana

  Pored izvoza mesa za Tursku, stočari iz Bosne i Hercegovine tokom prošle godine imali su priliku i da dio prihoda ostvare izvozom žive stoke u Liban, koji je, i

MADE IN BOSNIA-387

Livnjaci predstavili sir sa biberom i limunom, paprikom i začinskim biljem

  Predstavnici mljekare „Orman“ iz Livna naredna tri dana će gostovati na Sarajevo Holiday Marketu gdje predstavljaju novu liniju livanjskog sira “Farmersko blago”. Na Marketu će organizovati degustaciju i prodaju