Bosansko čudo od djeteta zadivilo Australiju

Bosansko čudo od djeteta zadivilo Australiju

 

Lejla Sinanović, petogodišnja djevojčica iz Australije, porijeklom iz Bosne i Hercegovine, postala je prava zvijezda u ovoj zemlji zahvaljujući svom nevjerovatnom daru i fotografskoj memoriji.

O njoj su pisali i izvještavali brojni australijski mediji, a u toj zemlji je proglašena za genija.

Naime, iako kreće u školu tek u februaru ove godine, njeno znanje je nevjerovatno, i, za razliku od prosječne djece u njenom uzrastu, pamti više i bolje. Lejla je već u stanju izrecitirati broj pi do 140 decimalnih mjesta.

Sa svega 15 mjeseci naučila je spelovati svoje ime i prezime, a u stanju je sjetiti se imena ulica kojima je prolazila automobilom prije više sedmica, kao i detalje hotelskih soba u kojima je odsjedala kada je imala samo dvije godine.

Lejlina porodica su izuzetno cijenjeni članovi bosanske zajednice u Australiji. Otac Amir joj je porijeklom iz Sanskog Mosta, a nana i djed po majci iz Kozarca i Bužima. Djed njene majke Zinete Muharem Nanić, je stričević oca generala Izeta Nanića. Lejlin pradjed Muharem Nanić je bio i jedan od osnivača australijsko bosansko-hercegovačke Islamske zajednice u Sidneju i jedan je od najstarijih Bosanaca tamo.

Kako kaže Lejlina majka Zineta, ona je tipična petogodišnjakinja koja voli ići u park, igrati se sa svojim prijateljicama i igračkama, te voziti bicikl. Pažnju je skrenula ekstremnom sposobnošću pamćenja.

“Djeca su kao spužve i uče mnogo brže od odraslih. Lejla nije rođena kao genije ili s fotografskom memorijom. Od njenog rođenja stalno smo joj čitali knjige i uključivali je u aktivnosti za koje smo se nadali da će joj pomoći u životu. Od šestog mjeseca života Lejla pohađa časove Šišida centra za rano obrazovanje. To je program koji se fokusira na učenje kroz igru. Na časovima pjevaju pjesme, rade flash kartice i labirint zagonetke, što donosi zabavne aktivnosti ranog djetinjstva, ali i stvara snažan temelj za pismenost i matematičke vještine, te promicanje socijalne interakcije i ličnog razvoja.

Vjerujemo da je ovaj program zajedno s drugima bio temelj za pamćenje i nevjerovatan mozak naše Lejle. Njenu nevjerovatnu vještinu smo vidjeli u akciji kad je imala jednu godinu. Čitali smo joj knjige i mislili smo da je naučila čitati. Nije znala čitati, ali je zapamtila riječi i stranice. Ona je u stvari zapamtila mozgom”, kaže Lejlina majka Zineta.

 

Lejla je izuzetno kreativna i društvena. Voli pamtiti brojeve i imena, a sve stvari pamti prirodno. Voli se igrati s lutkama, crtati i pisati, a trenutno su joj omiljene igračke “LOL dolls” i Lego.

“Ona je pametna djevojčica velikog srca. Može recitirati broj pi do 140 decimalnih mjesta. To je nešto što tipično dijete ne može zapamtiti. Pi nije nešto što ćete morati memorirati, međutim, metoda koja se koristi u memorizaciji, se može primijeniti i na druge stvari. Na primjer, Lejla je bila u mogućnosti da brzo napamet uči sure i dove iz Kur’ana. Uspjela je naučiti abecedu, računajući i pravopis. Naše porodice i mi sami smo iznenađeni njenim mozgom i memorijom. Zahvalni smo Gospodaru, jer to sve od njega dolazi”, govori Zineta.

Lejla, osim engleskog priča i bosanski jezik, koji, kako priznaje njena majka, trenutno ipak više razumije nego što ga govori. Ona je ponosna Bosanka, a njenim roditeljima od izuzetne je važnosti da zna svoje nasljeđe i jezik.

“Naučila je arapsku abecedu, i počinje Mekteb ove godine, gdje će naučiti kako se čita Kur’an. Ona zna dosta sure i dove.

Bila je najmlađa učesnica na prošlogodišnjem iftaru, koji je počasna konzulica, gospođa Đemila Talić Gabriel prvi put organizirala u Parlamentu Novog Južnog Velsa, a na kojem je Lejla recitirala suru iz Kur’ana.

Učinila je to ispred velike gomile ljudi i mi smo bili ponosni na povjerenje i njenu sposobnost u toj situaciji. Ona je uživala uz ramazan i često s nama prisustvovala teravijama. Također je naučila klanjati i često klanja s nama. Svaku večer prije spavanja, ona recitira sure i dove koje zna”, kaže Sinanović.

Ostale aktivnosti u koje je uključena su balet, plivanje, klavir, a uskoro će se kvalificirati za crveni pojas u taekwandou.

“Ponosni smo na sve što je postigla do sada, sa samo pet godina. Naš cilj nije bio stvoriti genijalca, samo smo htjeli uravnoteženo dijete s velikim srcem i ljubavlju prema religiji i Bogu. U ovom trenutku osjećamo da je tih stvari sve više. Naša želja je da Lejla ostane jaka, neovisna i pametna djevojka, i da razumije da sve što se događa dolazi sa božjom voljom i određenjem”, kaže na kraju Lejlina majka.

 

 

Previous Za dva i po mjeseca 'BH voz' počinje saobraćati na relaciji Sarajevo - Bihać
Next Sajam u Kelnu - Namještaj iz Bosne i Hercegovine plijeni pažnju evropskih potrošača

You might also like

NAŠI LJUDI

Samir Cerić: Banjalučanin koji se našao na listi uglednog Times-a

  Jedan od uspješnih Bosanaca u svijetu je i Banjalučanin Samir Cerić koji već 26 godina živi u Londonu i važi za izuzetno uspješnog poduzetnika. Njega je ugledni “Times” magazin

NAŠI LJUDI

Otvorena džamija u St. Louisu

Uz prigodnu svečanost jučer je zvanično otvorena džamija i islamski centar Nur u džematu St. Louis Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike (ICNAB). Ceremoniji je prisustvovao i reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović

NAŠI LJUDI

Salihamidžić: Volim Jablanicu i Bosnu. Svaki dan pričam sa mojom sestrom i mojim roditeljima

Kao mladić otišao je iz Jablanice i zauvijek kao fudbaler obilježio Njemačku, Italiju, ali i ostatak Evrope. Za Bayern je nastupio 234 puta, za reprezentaciju svoje zemlje odigrao je 43