Emina Terović: Trebamo popraviti stanje, dati nešto Bosni da bi postala bolja država

Emina Terović: Trebamo popraviti stanje, dati nešto Bosni da bi postala bolja država

 

S visokim prosjekom ocjena i desetkom na završnom ispitu, Emina Terović uspješno je završila studij, a Goražde je dobilo novog mašinskog inžinjera. Neobično zanimanje za djevojku, priznaje, ali pri odabiru studija presudila je želja da ostane u svom gradu i stekne diplomu uz koju ne bi trebalo biti teško naći posao.

– Ne volim urban i ubrzan život pa nisam htjela u Sarajevo, već sam nastojala da studiram u nekom mirnijem gradu. Igrom slučaja, u Goraždu je otvoreno odjeljenje Mašinskog fakulteta iz Mostara i upisala sam se. Mnogi su se pitali je li to pravo zanimanje za djevojku, može li se ona baviti mašinama, ali ja se ne stidim ničega i mogu se prilagoditi svakom poslu – govori Emina.

Od 60 studenata u odjeljenju u Goraždu, drugu godinu upisalo je njih desetero. Emina je treću godinu fakulteta završila u Mostaru, a titulu bachelor – inžinjer mašinstva stekla je i njena sugrađanka Dženita Salispahić. Nikada se s tim nisu susretale u praksi, ali morale su se baviti kalibracijom i kaljenjem te shvatiti kako rade strug i glodalica.

Emina je satima istraživala i učila, čak je posjećivala i Tvornicu alata, u kojoj je radio njen otac. Namjerava se prijaviti na biro i nada se da neće biti među stotinama mladih koji u svom gradu nisu dobili šansu.

– Nastavit ću se školovati i maksimalno se truditi da dam što veći doprinos mom gradu. Većina mladih i prije nego što traži posao, ima želju da ode, jer su nezadovoljni stanjem u državi, ali moramo se potruditi, trebamo popraviti stanje, dati nešto Bosni da bi postala bolja država – kaže Emina Terović, piše Avaz.

Previous Zimska čarolija u Livnu, snijeg oblikovao prekrasne pejzaže
Next Grad Bihać posljednjih godina doživio ekspanziju turizma

You might also like

NAŠI DANI

4. maja otvaranje Aladže džamije u Foči

  Danas je pod predsjedavanjem reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića održana 2. redovna sjednica Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Na sjednici je razmatran i usvojen Nacrt Izvještaja o radu

NAŠI DANI

U FBiH u školskoj 2022/2023. godini 0,6 posto više srednjoškolaca u odnosu na prethodnu godinu

U Federaciji Bosne i Hercegovine u školskoj 2022./2023. godini, 70.415 učenika pohađa srednjoškolsko obrazovanje, što je više za 0,6 posto odnosno za 391 učenika u odnosu na stanje prethodne školske

NAŠI DANI

Ministar odbrane BiH Helez primio vrhovnog komandanta NATO snaga za Evropu generala Cavolija

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez, sa zamjenicima ministra Slavenom Galićem i Aleksandrom Goganovićem, u petak, 1. decembra 2023. godine, u službenu je posjetu primio NATO-ovog vrhovnog komandanta savezničkih