Mektić: Bosna i Hercegovina može sama uhapsiti Dodika, ne treba to tražiti od Srbije

Mektić: Bosna i Hercegovina može sama uhapsiti Dodika, ne treba to tražiti od Srbije

 

Ministar sigurnosti BiH odbacio tvrdnje predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da je iz Sarajeva 2017. u Beograd stigao zahtjev da se tamo uhapsi predsjednik bh. entiteta Republika Srpska.

Vlasti Bosne i Hercegovine zatražile su od Srbije pomoć u istrazi o sumnjivim finansijskim transakcijama na području te zemlje povezanim s predsjednikom bh. entiteta Republika Srpska Miloradom Dodikom, no iz Beograda nikada nije stigao nikakav odgovor, izjavio je u utorak ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić.

U izjavi koju je prenio sarajevski portal Faktor, Mektić je odbacio tvrdnje predsjednika Srbije Aleksandra Vučića kako je iz Bosne i Hercegovine prošle godine u Beograd stigao zahtjev da se tamo uhapsi Dodik.

Vučić je takvu tvrdnju iznio u intervjuu za beogradsku televiziju Happy, prenosi Hina.

Tužilaštvo BiH istražuje Dodika

“Bio je službeni zahtev za privođenje predsednika RS-a prije godinu dana. Zamislite da Srbija privodi predsednika RS-a. Jeste li vi normalni? Što hoćete, da pravimo granicu onakvu kakva je nekada ranije pravljena?”, kazao je Vučić u tom intervjuu dodajući kako je sve to bilo zbog “neke vile”.

Mektić je rekao kako je Vučić iznio potpuno netačne tvrdnje, ili su ga njegovi saradnici o svemu krivo informisali.

“To nije bio nikakav zahtjev za privođenje ili za hapšenje, ali bio je zahtjev za međunarodnu krivično-pravnu pomoć, da se provjeri finansijska transakcija Milorada Dodika”, kazao je Mektić.

Pojasnio je kako je riječ o prebacivanju iznosa od 750.000 eura iz Pavlović banke registrirane u Bosni i Hercegovini na račun Komercijalne banke u Beogradu.

“Ovdje se sumnjalo u porijeklo tog novca te se samo tražilo da se istraži ta finansijska transakcija”, kazao je Mektić.

Takav zahtjev iz Sarajeva je poslan u Beograd prije gotovo godinu dana, i to na osnovnu sporazuma o međudržavnoj pomoći u krivično-pravnim pitanjima, potpisanog još 2005. godine, no iz Srbije do danas nema nikakvog odgovora.

Dodik je pod istragom Tužilaštva Bosne i Hercegovine, zbog sumnje da je na nezakonit način kupio vilu u elitnom beogradskom naselju Dedinje, za koju je platio 750.000 eura.

‘Bio bi uhapšen u zemlji u kojoj živi’

Sumnja se da je on tu kupovinu obavio u gotovini, novcem nejasnog porijekla, a cijelu transakciju prikrio je naknadno odobrenim fiktivnim kreditom privatne Pavlović banke iz Bijeljine.

Mektić je kazao kako niko iz Bosne i Hercegovine ne bi tražio da Srbija privodi Dodika, jer bi u slučaju takve potrebe on bio uhapšen u zemlji u kojoj živi.

Izrazio je nezadovoljstvo odnosnom vlasti Srbije, sugerirajući kako one sudjeluju samo u istragama koje se odnose na “obične smrtnike”, dok političare poput Dodika očigledno smatraju nedodirljivima.

Izvor: Agencije/AJB

Previous Ljepota hamama - Hamam muzej u Mostaru (FOTO)
Next Bosna i Hercegovina - U prošloj godini izvoz povećan za 17,4 posto

You might also like

NAŠI DANI

Hoće li bosanski student Kim Han Sol postati novi lider S. Koreje?

Posljednjih nekoliko dana se intenzivno piše u svjetskim medijima oko toga da li je vođa Sjeverne Koreje, Kim Jong Un, preminuo. Brojni mediji su izvjestili da je preminuo nakon operacije

NAŠI DANI

U Kantonu Sarajevo od sutra maske obavezne i na otvorenom

U Kantonu Sarajevo od sutra će biti obavezne maske i na otvorenom, potvrđeno je za BHRT iz Kriznog štaba Kantona Sarajevo. Propisno nošenje zaštitnih maski preko usta i nosa je

NAŠI DANI

Turska policija u velikoj akciji privela 33 osumnjičenika za špijunažu za Izrael

Turska policija provodi veliku akciju u osam provincija, uključujući i Istanbul, u kojoj su do sada slobode lišene 33 osobe osumnjičene za međunarodnu špijunažu za izraelsku obavještajnu službu Mossad, javlja