Košarkaši Bosne i Hercegovine sutra putuju na EP: Dati sve od sebe u svakoj utakmici!

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine sutra ujutru će sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo otputovati za Monpelje gdje će se u Grupi A boriti za svoj prvi prolazak u drugi krug nakon daleke 1993. i Evropskog prvenstva u Njemačkoj. Tada je BiH zauzela osmo mjesto, što je do danas njen najbolji plasman.BOSNABASKET

Od tada su bosanskohercegovački košarkaši igrali čak sedam puta na “Eurobasketu”, ali niti jednom se nisu uspjeli probiti do drugog kruga. Stoga je prevashodni cilj uoči ovog EP plasman u osminu finala.

Iz prve faze takmičenja dalje će proći po četiri selekcije iz svake od četiri grupe. Bh. tim će se za prolaz boriti sa reprezentacijama domaćina Francuske, zatim Poljske, Finske, Izraela i Rusije.

Duško Ivanović, selektor najboljih košarkaša Bosne i Hercegovine svjestan je da zadatak nije lagan, posebno kada se ima u vidu činjenica da neće biti najvećih zvijezda Mirze Teletovića, Nihada Đedovića i Jusufa Nukića. No, tu su momci u koje Ivanović ima povjerenje i koji  su ga, kako kaže, svojim odnosom prema državnom dresu i treninzima oduševili.

“Od početka priprema sam govorio da sam prezadovoljan ovim momcima i to kažem sada pred polazak na Evropsko prvenstvo. Njihove ambicije, mentalitet i sve ostalo je bilo na visokom nivou. Čak i iz utakmica koje nismo dobro igrali izvukli smo neke pouke, nakon čega smo postali bolji. Sada kreće ono zbog čega smo se pripremali skoro dva mjeseca. Nadam se da će karakter, timska igra i borbenost biti naša snaga na Evropskom prvenstvu. Sada nam je važna jedino prva utakmica sa Poljskom. Ona neće biti odlučujuća, ali nam je prva na prvenstvu i trenutno nam je jedino ona važna. Nastojaćemo u svakom susretu držati egal do same završnice, a onda je sve moguće”, kaže selektor Ivanović.

Elmedin Kikanović imaće čast nositi kapitensku traku na ovom Evropskom prvenstvu. U pripremama je bio sjajan, najbolji strijelac u gotovo svim kontrolnim utakmicama, a nada se da će dobru formu zadržati i na “Eurobasketu”

“Nema se puno toga reći pred polazak za Francusku. Zna se naš cilj, a to je prolazak u drugi krug. Nadam se da ćemo ga ostvariti. Pakleno smo radili i polako dizali formu što se najbolje vidjelo na turniru u Zagrebu. Ono što je sigurno jeste da ćemo dati sve od sebe u svakoj utakmici”, rekao je Kikanović.

Boje Bosne i Hercegovine na “Eurobasketu 2015” braniće: Nemanja Gordić, Muhamed Pašalić, Alex Renfroe, Marko Šutalo, Dalibor Peršić, Adin Vrabac, Nedim Buza, Milan Milošević, Miroslav Todić, Elmedin Kikanović, Andrija Stipanović, Edin Bavčić.

U osminu finala plasiraće se po četiri najbolje selekcije iz svake od četiri grupe. Osim u Monpeljeu koji je domaćin Grupe A utakmice EP igraće se u Berlinu (Grupa B), Zagrebu (Grupa C) i Rigi (Grupa D). Završnica “Eurobasketa 2015” igraće se u Lilu na fudbalskom stadionu Pierre-Mauroy, koji će biti prilagođen za odigravanje košarkaških utakmica.

(AA/mb)

Previous Stari grad Visoki prvi put službeno spoment prije 660 godina
Next Sjećanje na Safeta Isovića: Velikan koji je sevdalinku učinio pjesmom širokih narodnih masa (VIDEO)

You might also like

SPORT

Bosanski fudbaler kapiten engleskog premijerligaša! Ahmedhodžić ističe da je to velika čast, Englezima zasmetalo nešto drugo u cijeloj priči

Bosanski odbrambeni fudbaler Anel Ahmedhodžić nosio je kapitensku traku ekipe Sheffield United u meču protiv Liverpoola. Dan poslije pojedini mediji naglašavali su da je pomenuta traka bila predviđena u duginim

SPORT

Aiman Šemdin nosi zastavu Bosne i Hercegovine na otvaranju SP-a u Rusiji

  Aiman Šemdin, dječak iz Bosne i Hercegovine, danas će sa zastavom Bosne i Hercegovine istrčati na teren stadiona ”Luzhniki” u Moskvi prilikom ceremonije otvaranja Svjetskog prvenstva u fudbalu. Aiman

SPORT

Zmajevi se okupljaju na Ilidži

„A“ reprezentativci Bosne i Hercegovine današnjim okupljanjem počinju pripreme za kvalifikacione utakmice sa Lihtenštajnom i Islandom. Dok igrači pristižu u hotel, stručni štab se okupio juče i pripremio plan rada