Spremne gondole za Trebevićku žičaru: Sutra prva testna vožnja

Spremne gondole za Trebevićku žičaru: Sutra prva testna vožnja

 

Testne gondole Trebevićke žičare, koja će zvanično biti otvorena 6. aprila na Dan Grada Sarajeva, spremne su za sutrašnju prvu vožnju.

Gradonačelnik Grada Sarajeva objavio je sinoć na svom Facebook profilu fotografiju prve gondole koja će sutra biti puštena na Trebević.

Kako je ranije najavio Skaka, gondole će krenuti u januaru ove godine te da je predviđeno da u pogonu žičare budu 33 kabine, svaka s po deset mjesta, kapaciteta 1.200 putnika na sat. Umjesto nekadašnjih 12 minuta, novom žičarom će se stizati na Trebević za sedam minuta i 15 sekundi.

Inače, Trebevićka žičara u glavnom gradu Bosne i Hercegovine s radom je počela 1959. godine. Povezivala je Bistrik na 583 metra nadmorske visine sa Vidikovcem, smještenim na 1.160 metara na Trebeviću, a projektovali su je i sagradili Česi.

S dužinom od 2.100 metara, Trebevićka žičara u to vrijeme bila je najveća u regionu. Svečanim ruhom žičara je posebno zasjala 1984. godine kada je Sarajevo bio domaćin Zimskih olimpijskih igara. Žičara, jedaan od sarajevskih simbola, potpuno je uništena tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, 1992. do 1995. godine.

Ideja o ponovnoj izgradnji Trebevićke žičare dugo godina poslije rata u Bosni i Hercegovini bila je nerealizirana zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa između Grada Sarajeva i vlasnika žičare, Javnog komunalnog preduzeća GRAS koje je prošle godine dalo saglasnost da Grad Sarajevo preuzme brigu o žičari.

 

(RadioSarajevo/MiruhBosne)

Previous Bosnu zamijenio Hrvatskom, sad na meti hr. navijača: 'Proklinjem svaki njegov odlazak u tu prokletu reprezentaciju!'
Next Fond za zaštitu okoliša najavljuje značajne projekte - “Čista Miljacka” će biti svojevrsna atrakcija za građane Sarajeva

You might also like

BAŠTINA

Porodica Jagnjo duže od sto godina njeguje tradiciju ručne izrade mlinova za kahvu

Nekad je neizostavni predmet svake kuće u Bosni i Hercegovini bio ručni mlin. Prvo su se pravili ručno, pa onda fabrički. A vemenom su došli električni mlinovi s kojima je

BAŠTINA

Bosanske gradine (VIDEO)

  Video koji prikazuje značajno historijsko naslijeđe i ljepote naše domovine. Pogledajmo tvrđave Bosne i Hercegovine u produkciji Helifilma:

BH RAZGLEDNICA

Sarajevo: „Čepoćilim“ od danas krasi naselje Ciglane

Umjetnički eksponat „Čepoćilim“ koji je napravljen od plastičnih čepova kao mozaik sa šarom bosanskog ćilima predstavljen je u ponedjeljak, 8. jula 2019. godine na Ciglanama kod kosog lifta u Ulici